Karácsonyi oratórium

2022 dec. 14. | Divinity, Művészet, Spiritualitás | 3 hozzászólás

A Tűzfal podcast hatodik részében Bolyki Lacival a Karácsony öröméről beszélgetünk, valamint Johann Sebastian Bachról, meg arról, hogy hogyan lehet a Karácsony megélése egyfajta oratórium akkor is, ha az élet fáj. Ezt az adventi epizódot az előző részekkel együtt megnézhetitek a Tűzfal YouTube csatornáján vagy meghallgathatjátok Spotify-on is. Ha tetszett, kedveljétek, osszátok, és iratkozzatok fel, hogy elsőként értesüljetek az új epizódokról!

 

3 hozzászólás

 1. svgy

  Nyilván elcsépelt közhely, de Bach zenéjére tényleg „nincsenek szavak”. Azt egész egyszerűen hallani (és hallgatni) kell. Semmilyen irodalmi vagy más egyéb művészeti ághoz tartozó alkotás nem tud olyan mélyen megrendíteni, mint az ő zeneművei. A személyes megtérésemben ugyanakkora (vagy nagyobb) szerep jutott az ő zenéjének, mint annak az egy-két ma is élő embernek, akik révén elért az elmémhez – majd pedig a szívemhez is – az élő Jézus Krisztus élő evangéliuma.
  Bach zenei testamentuma is élő tehát, mert ma is életeket fordít át az örökkévalóság és az örök élet irányába. Ma is ugyanúgy az élő Krisztusra mutat, ugyanolyan elevenséggel, mint tette azt 300 évvel ezelőtt. De lehet, hogy még elevenebben, mert akkor csak Lipcsében vagy Szászországban ill. annak szűkebb környezetében tudta ezt a munkát végezni, ma pedig sokkal szélesebb keretek közt. (Ismerős a minta?)

  Itt most az adventi-bűnbánati időben csak egy kantátát szeretnék belinkelni, a BWV 150-eset, ami talán nem a legismertebbek közül való, ám ez az én (egyik) személyes kedvencem. Szövege részint a 25. zsoltár egyes verseire épül. Nyers fordításban itt olvasható magyarul:
  https://drive.google.com/file/d/1J8nYt7ggReqgSLeYZPOVhYFlIOaapSIz/view

  Bár a kantáta pontos keletkezési ideje nem ismert, de elég egyöntetű a konszenzus abban, hogy Bach egyik, vagy akár „a” legkorábbi egyházi kantátájáról van szó, amit 22-23 éves korában komponálhatott 1707-1708 körül. Fel nem foghatom, hogy ilyen fiatalon erre hogy volt képessége. A IV. és a VII. kórus mélységből magasságba emelkedése egyszerűen földöntúli.

  Itt pedig akkor a felvétel a BWV 150 -es kantátáról az angol Voces8 kórus és az Academy of Ancient Music zenészeinek előadásában:
  https://www.youtube.com/watch?v=wPdh0loM2yM

  Ezzel kívánok áldott adventi készülődést kívánok a blog szerzőjének és olvasóinak!

 2. Szilágyi József

  Máté evangéliuma 1:21-23
  Velünk az Isten, hogy megszabadítson bűneinkből,
  Jézus Krisztus által.

 3. Szilágyi József

  Ézsaiás 63:15- 65:1 (részletek)
  .
  „Tekints le az égből,
  nézz le szent és dicső hajlékodból.
  Hol van féltő szereteted és hatalmad?
  Bárcsak szétszakítanád az eget, és leszállnál,
  hogy meginogjanak előtted a hegyek!”
  .
  „Itt vagyok, itt vagyok! – mondtam a népnek…”
  .
  „Soha, senki sem hallotta, fülébe nem jutott,
  szemével nem látta, hogy volna Isten rajtad kívül,
  aki ilyet tenne a benne bízókért.”

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK