Különvélemény – Harari vs. Lennox a koronavírusról

2020 máj. 20. | Divinity, Filozófia, Spiritualitás, Társadalom, Tudomány | 10 hozzászólás

Megjelent Somody Imrével közösen készített Különvélemény podcastunk újabb (negyedik) része! Ebben az epizódban a koronavírus-járvány a téma, pontosabban az, hogy mit mondott róla Yuval Noah Harari, a Jeruzsálemi Egyetem történész professzora, és John Lennox, az Oxfordi Egyetem matematikusa. Egyikük ateista, a másik keresztény nézőpontból közelít a témához, mi pedig a különvéleményünket fogalmazzuk meg a podcastban. (Az új epizód a régiekkel együtt innen letölthető.) Külön érdekesség, hogy mikor a Divinity facebook oldalán ki akartam emelni az erről hírt adó posztot, a facebook ezzel az üzenettel utasította el a kiemelést: „Ez a hirdetés nem jelenhet meg, mert hamis, félrevezető vagy megtévesztő állításokat népszerűsít.” A visszajelzésben kértem, írják le, hogy a hirdetés milyen hamis, félrevezető vagy megtévesztő állítást népszerűsít. Addig is, amíg a válasz megérkezik, kérlek, népszerűsítsétek a podcastot!

(Frissítés: Azt hallottam, hogy a facebook a koronavírus témát állítólag szűri, ezért nem engedélyezik a poszt kiemelését. Ha ez így van, akkor sem értem, miért azt jelzik vissza, hogy a poszt hamis, félrevezető, megtévesztő állításokat népszerűsít.)

10 hozzászólás

 1. Éva

  Koronavírus tekintetében félni kötelező, innentől minden hamis, félrevezető, megtévesztő, és nem gondolom, hogy választ fogsz kapni … Az információs szabadság odalett. NEKÜNK Bibliánk van: ami abban van, és napjainkban RÁISMERÜNK, nekünk ennyi elég kell legyen.

 2. doki

  Már a Különvélemény is tiltott dolog. Mert olyan a Szép Új Világban nem lehet. Illetve nem megengedett. 🙂

 3. Fényes Lóránd

  Ádám, Isten hozott a Facebook csodás világában. Nekem a Szivar-galaxis képem cenzúrázták ki, mert tilos dohány terméket népszerűsíteni. Próbáltam érvelni, hogy ez egy kicsit más, de a humán cenzor sem értette, mi a baj. 🙂 Ez volt az, hogy lásd, mennyire dohány termék: https://fenyeslorand.hu/m82/

 4. Szabados Ádám

  Mondjuk az tényleg egy szivar.:)

  Egyébként az első élményem az volt, hogy ezt a cikket nem tudtam posztolni (mert a címben lévő szó gyűlöletbeszéd). Meg sem próbáltam érvelni, hogy ez irónia, meg hasonlók, miután hallottam egy jobboldali újságíró történetét, aki a saját fényképét (teljesen semleges képet) tette ki, és gyűlöletbeszéd miatt letiltották. Amikor jelezte, hogy az csak egy fénykép róla (!!!), visszaírtak, hogy a dolgot kivizsgálták és fenntartják az ítéletet…

 5. Éva

  Nevetgélünk meg kötelező egy ELMARADOTT emberrel foglalkozni … csak azért mert véleményvezér, ja igen, ezt értem. De komolyan venni http://davidwilkersonprfcia.blogspot.com/2008/01/david-wilkerson-prfcia.html próféciákat kell főleg amikor ilyen gyors változások vannak.
  Megértem, a nagy örömet, hogy megjelent a könyved, kedves Ádám. Az idők jeleire azért … figyeljünk nagyon és „fussunk össze” ha már ki, ki Babilonból !

  A FB dicséretére legyen mondva, dobta nekem ezt a videót érdeklődési kör alapján 😀 40 perc, de ez az édes fiú, testvérünkként, így betért az otthonomba 🙂 https://www.facebook.com/329576277135399/videos/1651572981632948

 6. Kovacsdpisti

  Szia Ádám!

  Ma meghallgattam 4 adást is munka közben a podcastjaitokból, érdekes volt. Ez utóbbihoz szólnék hozzá egy személyes élménnyel:
  Mondod, hogy a koronavírus rossz, és Lennox kérdése, hogy rossz-e, banális, tehát egyértelmű, hogy káros, romboló. Imre később árnyalja a dolgot a katonaság kellemes emlékével, kapcsolatokkal, stb.

  Amit én átéltem, hogy csupán személyes téren nekem mondhatni csak áldásom volt belőle.
  – a munkámat otthonról 100%-ban el tudom végezni, semmilyen veszélyről nem tudok, ami azt fenyegetné.
  – folyamatosan a családommal vagyok, és ez egy naponta 2 órát ingázó embernél sokat számít. Több időt tudok velük tölteni, erről nem is kell többet szólni.
  – feleségem nagyszerűen kezelte az otthontanulást a nagyobbik gyermekünknél, élmény volt a háttérben figyelni.
  – az Úr dolgaival időben többet tudtam foglalkozni, sok mindent megértettem, nagyon sok örömem, örömünk volt ebben.
  – tudtam hobby-val foglalkozni: nőnek a paradicsomok az erkélyen, a lakás előtt ki van takarítva a kiskert. El tudtam menni simán futni, szuper élmények voltak ezek.
  – 5 éve nem tudtam már focizni, térdműtét miatt. Most a vírus alatt volt időm gyógytornára, és mióta lazultak a dolgok, már újra tudtam focizni is. Hihetetlen csoda ez számomra.
  – legyünk őszinték, az is nagy öröm volt, hogy nem kellett az irodába bemenni. 🙂
  – Vasárnap reggel a kis család összegyűlt a franciaágyon, és együtt hallgattuk az Igehirdetést. Nem az volt, hogy 4-en háromfelé megyünk (templom, gyerek it, baba-mama szoba), hanem együtt voltunk (jó, a 4. tag aludt egy másik szobában, így pontos a sztori). Meg tudtuk beszélni utána, ezek is jók, építőek voltak.

  Összességében nekem volt olyan érzésem a járvány alatt, hogy ez a földi mennyország. Remélem nem fog nekem esni senki, hogy mi van a rengeteg szörnyűséggel, ezek tényleg jogosak, én csak egy abszolút szubjektív saját nagyon pozitív élményeimet írtam le.

  Üdv:

  Pisti

 7. Szabados Ádám

  Szia Pisti!

  Jó volt olvasni, amit írtál. Én is tapasztaltam hasonlókat. A podcastben konkrétan a betegségre gondoltam (fuldoklás, stb.), ami nyilván rossz, de persze még abban is lehet jó annak, aki Istent szereti.

 8. Kovacsdpisti

  Szia Ádám!

  Hadd kérdezzek egyet Harari kapcsán: Itt van egy buziskodó, Istenkàromló valaki, aki ìrt néhány könyvet, amelyek nagyon népszerűek (A buziskodó jelzőt tudatosan használom. Nevezzük csúnyán, ami csúnya, de a „buzi” szó megbélyegző, ami nem keresztyéni.). Nyilván emberi szempontból okos, de emberi szempontból okosnak mondhatjuk Marxot is, akivel az első beszélgetés elején összeveted Hararit. Nem értem, hogy miért vagytok ilyen kedvesek Hararival a podcast-ekben. Ilyen jelzőket használtok egy nyilvánvalóan a mi Urunkat megvető emberre: érdekes, izgalmas, zseniális, és még lehetne folytatni a sort. Marx-szal is ilyen kedvesek lennétek? Vagy ez csak nekem fura?
  Kíváncsi vagyok a véleményedre,
  Üdv:

  Pisti

 9. Szabados Ádám

  Kedves Pisti,

  a következő podcastban fogunk beszélni Marxról is, majd kiderül, milyen hangnemben.:) De a kérdésedre válaszolva: azért dicsértük Hararit, mert van mit dicsérni benne. Ahogy egy egyházatya mondta: minden igazság Isten igazsága, ezért ha valahol találkozunk az igazság nyomaival, azt elismerhetjük. Amikor Pál Athénben járt, háborgott a lelke a bálványok miatt. De mikor megszólította az athénieket, mégsem a háborgásának adott hangot, hanem megdicsérte őket vallásosságuk miatt, majd ablakot nyitott nekik a világképükön belül az élő Istenre (ApCsel 17). Pál azt tanította, hogy bölcsen viselkedjünk a kívülállók iránt, a kedvező alkalmakat jól használjuk fel, a beszédünk legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjunk felelni (Kol 4,5-6). Tökéletlenül, de erre törekszünk ezekben a podcast beszélgetésekben mi is.

 10. Kovacsdpisti

  Ádám, köszönöm a válaszod. A másik ember tiszteletben tartása tehát fontos célotok. Megnéztem a küldött Igehelyeket, értem, hogy mire gondolsz. Így már világos a megütött hangnem.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK