Look at the Book

2014 okt. 22. | Divinity, Exegézis | 1 hozzászólás

Eddig is csodáltam John Piper szolgálatát és egymillió okom volt arra, hogy köszönetet mondjak neki, de amibe idén, hetvenes éveibe érkezve belekezdett, az egészen különleges és lenyűgöző számomra. Fiatal lelkipásztor voltam, amikor először került a kezembe Piper egy igehirdetése. Pontosabban egy előadása. Azonnal magával ragadott a szenvedélye és a mondanivalója igazsága. Szenvedéllyel máskor is találkoztam, de az övé tartalmas volt, mélysége volt, és olyan örömöt sugárzott, ami engem is megtelített új reménnyel és Isten iránti szeretettel. Éveken keresztül követtem Piper szolgálatát, rengeteget kaptam tőle. Idén új kezdeményezést indított útnak, aminek azt a nevet adta, hogy Look at the Book. Ezt szeretném most propagálni.

Piper úgy döntött, utolsó évtizedeiben (vagy amennyi még hátra van neki az aktív szolgálatból), beviszi a hallgatóit abba a laborba, ahol az igehirdetései harminc éven át készültek. Pipert egyébként leginkább exegétaként szerettem korábban is. Emiatt ragadott magával a szenvedélye is. A Szentírás iránti feltétlen tisztelete főleg akkor vált előttem nyilvánvalóvá, amikor elolvastam The Justification of God c. exegetikai tanulmányát, melyben a Róma 9 szövegét dolgozta fel. A tanulmány egészen rendkívüli érzékkel tárta fel a görög szöveg logikai vonalvezetését. A Look at the Book internetes laborban most egyszerűbb eszközökkel tanítja meg, hogyan kell a bibliai szövegekkel dolgozni. Nincs benne semmi ördöngösség, még a görög nyelvet sem kell ismerni hozzá. Csak egy jó fordításra van szükség, majd figyelni kell a szavakra, mondatokra, és azok egymással való kapcsolatára.

Nyilván vannak olyan exegetikai kérdések, melyeket nem lehet az eredeti nyelvek ismerete nélkül feltárni és megoldani. Az esetek többsége azonban nem ilyen. Piper rövid kis videók segítségével bevezet bennünket a bibliai szöveg világába. Őt nem látjuk, csak a szöveget, meg azt, ahogy egy virtuális filctoll aláhúz, bekarikáz, nyilakat rajzol, és a végén nyilvánvalóvá teszi egy-egy szakasz belső logikáját. Érdemes megnézni, szerintem fantasztikus, amit Piper csinál. És végtelenül egyszerű, simán adaptálható. Ez is a célja. Tehát: Look at the Book!

1 hozzászólás

  1. Kuba Róbert

    Egy szakaszba én is belenéztem. Érdekes, logikus, igaz, helyes, érthető.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Valóban Isten a szenvedélyünk? – Szolgatárs - […] [9] Piper „Look at the Book” nevű virtuális bibliatanulmányozó missziója: https://divinity.szabadosadam.hu/?p=12174. […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK