Beköszöntő

1. Miért indítok saját honlapot?

Két fő célom van vele. Egyrészt kedvem van írni (talán belső indíttatásnak is nevezném), és egy saját honlap kiváló lehetőséget ad arra, hogy rendszeresen és szabadon azt írjam le, ami éppen fontos vagy érdekes a számomra. Ha egy cikk szerkesztők kezén is átmegy, az természetesen nagyobb hitelességet kölcsönöz az írásnak, de régóta kedvem volt ahhoz is, hogy gyakrabban, és a magam szempontjai szerint írhassam le mindazt, amit Istenről, a világról, a keresztény életről gondolok. A blog forma ezt a szabadságot biztosítja, ráadásul a kommenteken keresztül visszajelzéseket is kapok, melyek segíthetnek a további gondolkodásban, a világban való ügyesebb eligazodásban, vagy akár a tévedéseim felismerésében. Az a tervem, hogy hetente többször is megírom a véleményemet teológiáról, spiritualitásról, kultúráról.

A másik célom egy új honlappal az, hogy egy helyen elérhetővé tegyem az elmúlt években különböző alkalomból és céllal született írásaimat. Ezek egy blogbejegyzésnél általában hosszabb lélegzetvételű esszék, tanulmányok, vázlatok, de nem valószínű hogy valamikor is nyomtatott formában megjelennek. Egy részük eddig is elérhető volt a veszprémi Evangéliumi Keresztény Gyülekezet honlapján, néhány írásom az interneten is keringett, de talán jobb helyük lesz mostantól egy új, önálló honlapon. Azt remélem, hogy a meglévő írások fokozatosan további anyagokkal is bővülnek majd.

2. Miért Divinity a honlap címe?

Megtapasztaltam, hogy a névadás az egyik legnehezebb feladat. Vagy megálmodja az ember, és szinte egy pillanatban születik a honlap ötletével, vagy nem, és akkor magyarázni kell. Ennek a honlapnak nem álmodtam meg a címét, de megszerettem. Mindenképpen akartam címet adni a honlapnak, mert ez nem klasszikus értelemben vett személyes blog: nem fogok képeket feltenni a gyerekeimről és az autónkról, a blogbejegyzések nem az én életemről fognak szólni. A feleségem, a fiaim, a gyülekezetem nagyon fontos szerepet játszanak az életemben, nyilván a gondolkozásom formálódásában is, de ebben a blogban a teológiáról, a spiritualitásról és a kultúráról szeretném elmondani a gondolataimat. Ezért kellett egy név a honlapnak.

Hosszú vajúdás után döntöttem a Divinity név mellett. Az angol Divinity szó Istenséget, valamint teológiát, hittudományt jelent, de magában hordozza az istenes élet mellékjelentését is. Ez a név így azt mondja el, hogy miről szól a honlap, nem azt, hogy kiket kíván megszólítani vagy milyen hatása lehet másokra. Tudom, sokan fanyalogni fognak amiatt, hogy nem magyar – ráadásul angol – címet választottam. Többen figyelmeztettek, hogy egy idegen cím inkább eltávolít. Én is szeretem a magyar nyelvet, és nem akarok senkit eltávolítani, de azt hiszem, fontosabb volt most nekem, hogy a név kifejezze azt, amiről ez a honlap szól. A Divinity szóban számomra benne van az a fajta evangéliumi szemlélet, amely az írásaimat és blogbejegyzéseimet olvasva egy idő után remélhetőleg mindenki előtt kibontakozik majd. Magyar nyelven csak pátoszos vagy fellengzős megfelelőit találtam, illetve olyanokat, melyek csak részhalmazát adják vissza a Divinity által lefedett jelentésnek. Mivel a honlapnak van angol része is, ahova angolul írt tanulmányaimat teszem fel, és mivel gyakran és örömmel fogok meríteni az angolszász teológiai örökségből, úgy gondolom, a név legalábbis nem disszonáns. Aztán meg ha lehet Litera egy nívós irodalmi újság neve, Fidesz egy hazafias párté (Fidelitas nevű ifjúsági szervezettel), akkor a Divinity is elfogadható lehet egy szerényebb célokat maga elé tűző teológiai honlap számára. De talán ennyi elég is magyarázatnak.

Mostantól jöjjenek a bejegyzések…

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK