Mi jön a járvány után: globalizáció vagy lokalizáció?

2020 júl. 2. | Divinity, Társadalom | 10 hozzászólás

A koronavírus-járvány sok más mellett ráirányította a figyelmet a globalizáció problémáira is. A Különvélemény podcastunk legújabb (5.) részében Somody Imrével arról beszélgetünk, hogy melyek a társadalmi problémamegoldás megfelelő léptékű keretei, mi lehet a kisebb közösségeink szerepe abban, hogy a valósággal egészséges legyen a kapcsolatunk, van-e létjogosultsága a nemzetben való gondolkodásnak, és mit gondoljunk mindezekről a Biblia fényében.

A beszélgetést itt lehet meghallgatni. (Vagy itt.)

 

10 hozzászólás

 1. Krisztián

  Mielött a jövöre koncentrálnánk, próbáljuk megérteni a jelent, hogy most akkor mi is folyik itt, tulajdonképpen. Egy számomra megdöbbentö cikk 2010-böl (hívjuk segítségül a múltat): http://valasz.hu/vilag/atveres-volt-a-h1n1-riado-30853

 2. Steve

  Szia Krisztián,

  a H1N1 miatti korábbi túlreagálás is közrejátszhatott talán abban, hogy a WHO a járvány elején alulreagálhatott. És persze talán a kínai kapcsolat, ahogy Trumpék ezt a WHO-nak felróják. Az is biztos, hogy mint minden ilyen helyzetben, vannak vesztesek és vannak, akik nyerni szeretnének a helyzeten (pl. big pharma, „big IT”, globalisták, you name it…).

  Az amerikai jobboldalon egyszerre van jelen két egymásnak ellentmondó narratíva. Az egyik szerint az egész vírus csak fake news és sötét érdekkörök a nem is létező veszély hamis sulykolásával akarják az akaratukat a világra kényszeríteni. Be akarják oltani az embereket istenellenes mikrocsipeket tartalmazó vakcinával vagy csak úgy általában a gonosz világuralmi törekvéseket megvalósítani + bezárni a keresztény összejöveteleket. És persze az amerikai gazdaságot romba-dönteni hogy Trump ne legyen újraválasztva. A másik narratíva szerint a vírust a Kína a WHO-val összefogva és a helyzet rendkívüli súlyosságát elhallgatva szabadították a világra és különösen az USA-ra, hogy átvegyék a vezető szerepet. Ez a két narratíva egymásnak ellentmond a vírushelyzet súlyossága szempontjából, de mintha a jobboldali média maga sem tudná eldönteni, hogy melyiket kövesse. Mindeközben baloldalon is aktuális taktikai szempontok fényében változik a vírus megítélése – ha az USA-ban mostanában zajló marxista töltető tömegdemonstrációkról van szó, akkor hirtelen eltűnik a CNN oldaláról vírusveszély, de ha a forradalmi láng kissé alábbhagy, akkor gyorsan visszatérnek a „mind meghalunk Trump miatt” cikkek.

  Mindez nem azt jelenti, hogy nincs valós veszély és hogy csak politikai machináció van. Van egy valóságos vírus és annak van egy valóságos hatása – a halottak is valóságos halottak (vagy nem azok, mert az alternatív narratíva szerint az egész egy statisztikai trükk). Most egyfajta „fog of war” helyzet van, igen nehéz tisztán látni – a különböző értelmezések ill. az a tény, hogy a helyzetet mindenki a saját aktuális érdekei szerint értékeli és használja fel, esélytelenné teszi a konszenzus kialakulását.

  Akárhogy is, Ádám korábbi cikkére visszautalva úgy tűnik, egyre inkább az a kérdés, hogy megmaradunk-e egy kemény télnél, vagy pedig mégis a jégkorszak jön?

 3. Krisztián

  Steve,

  Én úgy látom, hogy sajnos már megint egy olyan helyzettel állunk szemben amit összeesküvés-elméleti szempontból (is) kell vizsgálni. Öszintén, én ezt nagyon nem élvezem, mármint az összeesküvés elméleteket, ez engem is beteggé tesz, de sajnos megint van itt egy rabbit hole, aminek le kell menni a mélyére. Nem ez az elsö eset itt a divinity-n: a 2015-ös migránsválság (a demográfia szándékos megváltoztatása), a különbözö hullámú feministák, a neomarxisták nagy menetelése az intézményeken keresztül, az LGBT- és gender-kurzus végigvitele a kultúrán, de talán a leginkább ide kapcsolódva, a Barnevernet ámokfutása Norvégiában. Azért ez utóbbit akarom kihangsúlyozni, mert szerintem mindkét helyzetben olyan „összeesküvés”-röl van szó, amiben valójában az esetleges elemek a fontosak, nem az elöre eltervezettség. Nem nagyon hiszek a plandémiában, miszerint egy tucat gonosz hataloméhes ember ezt az egészet eltervezte volna. Még akkor sem, ha mindenféle tervek létezhettek világjárványokra, meg az egész földi lakosság vakcinákkal történö beoltására (Bill Gates-röl azért érdemes lesz szót ejteni). Emlékezzünk a Barnevernet botrányra, a sok kételkedöt az tartotta vissza a tények elfogadásától, hogy nem tudták elképzelni, hogy egy olyan civilizált országban mint Norvégia, ahol a „jóság”-nak kultusza van, hogy lehet egy ilyen gonosz gépezetet müködtetni. Ezt igazán még nekünk se sikerült megértenünk, akik a tényeket elfogadtuk. A legjobb magyarázat szerintem, hogy bár sok helyen tettenérhetö a rosszindulatú szándékoltság, meg akár az elöre eltervezettség, mégis inkább jellemzö, hogy az egész rendszer lépésröl-lépésre sodródott bele a mai helyzetbe, és a legtöbb szereplö úgy müködött mint egy élö organizmusban egy sejt, ami a néhány körülötte lévö többi sejttöl veszi a viselkedési mintáit, és fogalma sincs a nagy rendszer müködéséröl. Illetve ha esetleg mégis látja, hogy mi folyik ott, teljesen reménytelennek tartja az egyéni partizánakciókat. Szerintem most is valami hasonlóról lehet szó. (Apróbetüs megjegyzés: van itt egy második világháborús csatorna amit követek (https://www.youtube.com/channel/UCP1AejCL4DA7jYkZAELRhHQ), inkább balra hajló történészek készítik, szóval nem az a holokauszt-tagadó társaság, de ebböl nekem úgy tünik, hogy még a történelem legnagyobb összeesküvésében (az európai zsidóság kiirtása) is több volt az esetleges elem (éppen így alakult) mint gondolnánk, és kevésbé volt elöre megtervezett mint gondolnánk. Ez természetesen semmit nem vesz el a felelösségükböl, de most messzire mentem.) Valójában egy idö után lényegtelen, hogy hányan vannak akik jóhiszemüen, és hányan vannak akik gonosz szándékoktól vezetve vesznek részt akár egy Barnevernetben, akár egy vírus-átverésben, a lényeg, hogy kívülröl, a végeredményt tekintve az egész gépezet egy gonosz összeesküvésként müködik.

  És akkor most, hogy miért gondolom, hogy a mai covid helyzet egy nagy átverés? Rengeteg apró információ-darabból áll össze a kép, sajnos a linkeket nem szoktam megörizni, így nem leszek képes arra, hogy egy ilyen kommentben bárkit is meggyözzek, de talán néhány dolgot érdemes megemlíteni (össze-vissza, ahogy eszembe jut):
  1) Az a fajta lockdown, vagy karantén amit bevezettek, egy teljesen új megoldás, a történelemben ismeretlen dolog. Ennek semmi köze az ószövetségi vagy a középkori karanténhoz, hiszen most elöször az egészségeseket zárták be a házaikba. Állítólag ez a megoldás egy W Bush elnöksége alatti dokumentumban jelent meg elöször mint javaslat járvány idejére (szívesen linkelnék, de mint mondtam ezeket nem öriztem meg).
  2) Nagyon hamar kiderült, hogy itt nem egy új pestisröl vagy egy új spanyolnátháról van szó, még ha elfogadjuk is a hivatalos halálozási statisztikákat. A legjobb összehasonlítási alap az 1968-69-es hong kongi nátha, amiben becslések szerint 1 és 4 millióan haltak meg világszerte. Akkoriban semmi a maihoz fogható korlátozás nem történt, talán egy-két helyi rövid iskolai szünetet leszámítva. Ehhez még linket is tudok adni: https://www.nationalreview.com/2020/04/coronavirus-crisis-lessons-1968-hong-kong-flu-pandemic/
  3) Aki esetleg azon a véleményen van, hogy bízzuk ezt az egész kérdést a szakértökre, ök tudják jobban, nos erre azt mondom, hogy a szakértök nem egységesek, és ilyen esetben mindig rendkívül fontos, hogy a mainstream ellenében véleményt kifejtö szakértöket meghallgassuk. Ha komoly szakértöknek teljesen különbözö véleménye van egy témában, akkor nem mondhatjuk, hogy a „tudomány” szerint ez vagy az az igazság. Valójában a covid tekintetében nagyon megosztott a szakma, és a politikusok és a média választja ki, hogy melyek a valódi tudományt képviselö hangok és kik az örült összeesküvés-elmélészek. Figyeljünk a szakmai fekete bárányokra! (pl: https://www.youtube.com/watch?v=E1wbgrhr2Bw, vagy https://www.youtube.com/watch?v=C_-2f1DAWKw, de sok más is, valszeg nem a legjobbakat linkeltem be.)
  4) Erröl jut eszembe! Már régóta szerettem volna ajánlani Thomas Sowell könyveit itt, elsösorban a kulturális és politikai témákhoz kapcsolódnak az írásai, nem a teológiához. Szóval az „Intellectuals and Race” címü könyvében arról ír, hogy az elit hogyan fogad el bizonyos divatos elgondolásokat, hogyan egyszerüsít le alapvetöen komplex helyzeteket és kínál egy teljesen specifikus megoldást vagy magyarázatot egy adott területen, majd ha valami megváltozik, akkor a teljes elit szinte egyik napról a másikra képes akár 180 fokos fordulatot végrehajtani és ugyanolyan meggyözödéssel hangoztatni az ellenkezöjét, kirekesztve minden más hangot. A könyv az Amerikában divatos faji kérdés keretében vizsgálja mindezt, ti. hogy a XX. század elsö felében minden faji különbséget a géneknek tulajdonítottak, ennek eredménye volt az eugenika és a holokauszt, ez késöbb tarthatatlan álláspont lett, szóval ezután az volt a divatos, hogy nincsenek is különbségek, minden csak sztereotípia és elöítélet, ez persze politikailag nem túl kifizetödö, ezután jött, hogy minden különbség a negatív diszkriminációból származik, intézményesített rasszizmus van stb, stb, ismerjük ezt azt hiszem. Hogy jön ez ide? Pontosan ugyanez a jelenség figyelhetö meg a covid-dal kapcsolatban, elöször az a mondás, hogy nem kell maszk, ezt mindenki a végtelenségig hajtogatja, majd az a mondás, hogy a maszk az egyetlen reményünk, ezt ugyanazok az emberek pár hónap után ugyanolyan meggözödéssel sulykolják belénk. Lényeg: a „szakértök” legtöbbje nem gondolkozik, nem kutatások, tudományos tények alapján beszél, hanem az aktuális széljárás szerint. Ez nagyon fontos abban, hogy megértsük, hogy hogyan tud az „összeesküvés-gépezet” müködni valódi összeesküvök híján.
  5) Talán az elejére kellett volna tenni, mert az egyik legfontosabb: a patológusoknak szinte sehol a világon nem engedik meg, hogy felboncolják a covid-os halottakat! Az indok, hogy ez túl veszélyes lenne. Erre többen azt mondják, hogy ez hülyeség, mert még az ebolásokat is felboncolják, vagyis tudják ök, hogy hogyan kell a veszélyes helyzeteket kezelni. Hogy lehet, hogy az egész világon elterjedhetett egy ilyen minden szokással, szabállyal ellentétes gyakorlat? Boncolás hiányában csak feltételezni lehet, hogy pontosan miben is halt meg valaki.
  6) Három olyan esetröl hallottam, amikor valaki mégis megpróbált utánajárni, hogy akkor mégis miben haltak meg a covid-osok. Valaki talán San Diego-ban arra jutott (még talán márciusban), hogy a 200-300 halottból talán 5-10 ami tisztán covid-os, vagyis ahol nem talált más halálos betegséget az elhunytnál. Másik eset, egy hamburgi patológus mégis elvégezte a boncolásokat, és kb 150 boncolásból egy olyat se talált ahol ne lett volna valami halálos betegség (nem covid) ami a halál közvetlen oka volt. Olaszországban szintén volt valaki aki kb 8%-ra becsülte a valóban covid-os halottakat (ez így anekdotának tünik, de komoly hír volt, csak nincs kedvem linkek után kutatni). Legutóbb valami bolgár föpatológus fakadt ki valahol, hogy egy olyan halott sincs aki tisztán a covid-ba halt bele. Azok a fiatalon covid-ban elhunytak akiket a média elrettentésként bemutat, azokról mindig kiderül, hogy egyéb bajaik is voltak, vagy esetleg motorbalesetben hunytak el, amint az a napokban Floridában történt. Nos ez a pont talán a legfontosabb érvem az átverés mellett: senki nem hal meg direkt covid-ban, ez nem egy önmagában halálos vírus.
  7) A média által bemutatott fiatal covid-os halottakról jut eszembe: az egészségügyben bevett gyakorlatnak tünik, hogy „jószándékú” hazugságokkal próbálják a helyes viselkedésre ösztönözni a tudatlan népet. Ugye sokáig hasonlítgattuk, illetve ez egyre inkább újra aktuális, egy durvább influenza járvány halálozási számait a covid halálozással, arra jutva, hogy tulajdonképpen a covid számok nem sokkal rosszabbak, mint egy durvább influenza-járvány számai. Erre valaki benyögte, hogy btw, az influenza-járvány számait direkt fel szokták fújni, azért, hogy a nép komolyan vegye, oltassa be magát, mosson kezet stb. Konkrétan a pár évvel ezelötti USA-beli járvány idején „csak” 15000-en haltak meg a kórházakban influenzában, de 60000-et írtak, mert hogy ennyire becsülték meg az otthon elhunytakkal együtt a valódi számot. Amikor azt mondták, hogy a maszk nem használ semmit, valójában attól féltek, hogy az emberek bevásárolnak belöle és a kórházakban nem lesz, most hogy azt mondják hogy a maszk használ, valójában nem kutatásokra hivatkoznak (amikböl inkább az derül ki hogy nem használ), hanem fenn akarják tartani a veszély-tudatot, hogy ez által is a helyes viselkedést érjék el a nyájtól (mindenki mosson kezet, tartson távolságot, ne bulizzon, ne utazzon, ha vakcina lesz oltassa be magát, stb). Ebböl a pontból a lényeg: benevolens hazugságokkal rutinból ámítanak minket, viszont mégis jobb dolog az igazság, a sok hazugás egy idö után visszaüt, nem várt következményekkel jár.
  8) Az elözö ponthoz egy konkrét példa, ez friss, tegnap hallottam, és ehhez itt a link: https://youtu.be/O7edweVmOHs?t=234, szerintem nagyon durva: a Queensland-Australia-i valamilyen fö-eü-fejes elrendelte, hogy az iskolákat be kell zárni (ezt javasolta a kormánynak, akik meghajoltak a szakértö elött, ha jól értem). Valahogy kiderült ugyanakkor, hogy az illetö meg volt gyözödve, hogy az iskolák nyitvatartása nem jár egészségügyi veszéllyel. Amikor megkérdezték töle, hogy akkor miért rendelte el az iskolabezárást, azt mondta, hogy „ha a közösség elé kiállsz és azt mondod, hogy a helyzet annyira rossz, hogy be kell zárni az iskolákat, akkor az emberek komolyan veszik a helyzetet; szóval sokszor többröl van szó mint a tudomány és az egészség, a valóban fontos dolog az üzenetátadás (messaging)”. (A fordítás nem pontos de ez a lényeg.) Ez akkor most így rendben van???? Ez egy apróság vagy egy óriási botrány?? És ha esetleg csak egy apróság, nem lehet hogy ilyen apróságok ezreiböl áll össze a nagy átverés?
  9) Több szakember említi, hogy a gyorsteszteknél használt PCR teszt sokat hibázik, megbízhatatlan, nem is erre a helyzetre találták ki stb. A médiában mégis úgy beszélnek az igazolt fertözöttekröl mintha szentírás lenne. Itt megint nagy a visszaéléssel a játéktér, pl addig csinálni a tesztet a kórházban amíg pozitív nem lesz stb.
  10) Már említettem más poszt alatt, hogy pl az USA-ban a CDC központi direktívája szerint akkor is covid-ot lehet feltüntetni halálozási okként, ha ezt csak feltételezik, de tesztet nem is végeztek. A kórházak talán 13000 dollár plusz pénzt kapnak, ha covid-ban hunyt el valaki. 39000 dollár pluszt, ha lélegeztetögépen van valaki. Sokak szerint a lélegeztetögép egy halálos ítélet, nem a jó megoldás, Olaszországban ezért volt ilyen sok halott. Akárhogy is, ez is büzlik.
  11) A vakcinát belengetik állandóan, csak azt kell kivárni, közben többek szerint erre a vírusra soha nem lesz vakcina. Pl. a mandineren hír, hogy német tudósok bebizonyították, hogy az antitestek három hónap után kezdenek eltünni a felépültek testéböl. Két nap múlva hír ugyanott, hogy az USA-ban már az utolsó tesztelési fázisban van egy ígéretes vakcina jelölt. Ez komoly? Ha három hónap után eltünnek az antitestek, akkor mire jó a vakcina? Három havonta kell majd oltásra járni? Azt mondják, hogy ez a koronavírus régi dolog, a sima nátha is koronavírus (nem ugyanaz mint a covid19), de koronavírusra még senki nem tudott vakcinát kifejleszteni. Akkor miért áltatják az embereket vakcina ígéretével? Elöször arról volt szó (itt az USA-ban), hogy 15 napig maradj otthon, hogy laposodjon a görbe, oké lelapult a görbe, utána de jól müködik ez a karantén, most nem kéne elrontani, még maradj otthon, oké, mikor kapjuk vissza a régi életünket?, hát majd ha vakcina lesz, pár hónap múlva talán, na jó azt még kibírjuk, bocsi, egy megbízható vakcina kifejlesztése 4-5 évbe is telhet, de lehet hogy nem is lesz, vagy csak 20%-os védelmet ad, oké akkor most hogyan tovább??? Mikor lesz ennek vége?
  12) Az oltásellenes összeesküvés elméletek eddig nem nagyon hoztak lázba, de ez a Bill Gates ténykedése körül valami tényleg nem stimmelhet. Van itt egy unatkozó dollár milliárdos, aki szerint a túlnépesedés a világ egyik legnagyobb problémája, majd elmegy Afrikába, hogy beoltassa a lakosságot. Mindenféle botrányok, meddöségokozás miatt kirúgják az ottani kormányok, erre Indiában kezdi ugyanazt csinálni, állítólag 40-50 ezer gyerek lebénulását okozva. Onnan is kivágja az indiai kormány. Nem néztem utána, a részletek nyilván fontosak. De biztos, hogy ennek az embernek kell kimondania, hogy addig nem térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba a Földön amíg mindenkit be nem oltunk? Ja, mellesleg a WHO egyik legföbb adakozója, most hogy az USA kilépett, talán ö adja a legtöbb pénzt, a kormányokat is beleértve. Jó dolog hogy ez a szervezet egy kvázi-eugenista örült, meg egy kommunista diktatúra kezében van?

  Nah, csak röviden ennyi.

 4. Krisztián

  * 2) …1 és 4 millió között…

 5. Krisztián

  Pontosítás 8)-hoz: a hír nem friss, csak nekem volt új. A videó május 27-i.

 6. Steve

  Szia Krisztián,

  huhh, köszi a gondolatokat és infókat, amiket a rabbit hole-ból kibányásztál nekünk. Valóban sok furcsaság van az egész jelenség körül. Szinte csak az esetlegességet ill. céltévesztett agendák, különböző szereplők jó és rossz szándékainak zavaros interakcióiból származó, teljesen kiszámíthatatlanná váló, ide-oda ható eredető erőket lehet érzékelni az események alakulásában. Ez, hozzátéve az összes egyéb furcsaságot ami zajlik a világban a népek háborgó tengerének képét idézi fel.

  Steve

 7. Krisztián

  Találtam egy youtube csatornát, ahol több a témában hozzáértövel készült mélyebb (~20-50 perc) interjú van feltöltve. A legtöbb interjúalany többé-kevésbé kritikus a mainstream állásponttal szemben, de ha jól láttam vannak azt képviselök is. A legtöbb videó a covid-ról szól, de van cancel culture, BLM, „death of the West”, stb is. A legutolsó videó (3 órája töltötték fel) pont Anders Tegnell-el, a „svéd módszer” felelösével készült. Róla annyit hallottam még korábban, hogy sokat dolgozott Afrikában járványügyben, és az volt a tapasztalata, hogy a túlreagálás sokkal több kárt csinál mint hasznot. Ez talán fontos ahhoz, hogy megértsük, hogy Svédország miért vette lazábbra a dolgokat (nem a féktelen liberalizmus és indiviualizmus, mint ahogy azt sokan gondolják).
  A csatorna videói: https://www.youtube.com/c/UnHerd/videos
  Az Anders Tegnell interjú: https://www.youtube.com/watch?v=xh9wso6bEAc

 8. Zoli

  És e témához tartozik az ún. „sikeres Japán védekezése”, az ún. Japán csoda, melynek lényege, hogy semmit sem tettek. Március végéig a Tokiói Olimpia elhalasztásáig a sajtóban nem foglalkoztak a témával, az Olimpia elhalasztásának kihirdetése után pedig a Japán miniszterelnök a sajtó elé állt és bejelentette, hogy nagy a járványveszély, de az alkotmány (II. világháborút követően a győztes amerikaiak által rájuk kényszerített alkotmány) miatt meg van kötve a kezük, korlátozó intézkedéseket nem vezethetnek be. Nem állították le a gazdaságot, nem ürítették ki a korházakat, csupán felhívták a figyelmet, hogy kerülni kell a zsúfoltságot (az amúgy is zsúfolt Japánban), és belátásuk szerint hordjanak maszkot.

  Íme egy 14 éve Japánban élő kanadai tanár, James Corbett beszámolója: https://www.youtube.com/watch?v=hJNXlbSpOy0

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK