Mit kaptam Athanasziosztól?

2012 jan. 19. | Divinity, Spiritualitás, Teológia | 15 hozzászólás

Múlt vasárnap Athanasziosz negyedik századi egyházatyáról tartottam előadást a gyülekezetemben. Minden évben kiválasztok egy személyt az egyház történetéből, aki valami miatt nagy hatással volt rám. Tavaly Kálvinról beszéltem, korábbi években pedig Lloyd-Jones, Stott, Spurgeon, Whitefield, Bonhoeffer, Kierkegaard és Schaeffer voltak a témáim. Azt próbálom ezekben az életrajzi előadásokban elmondani, hogy mit kaptam ezektől az emberektől, konkrétan miért látom követhetőnek a példájukat, és szerintem mit tanulhatunk az életükből és a gondolataikból. Athanasziosz régi nagy kedvencem, most is szívesen beszéltem róla. Nagyjából egy évtizede ő ihlette a Küzdelem a Szentháromságért c. írásomat, azóta is sokszor merítettem bátorítást a személyéből és az ortodox hitért vívott harcából.

Ahogy készültem erre a mostani előadásra, a régi felfedezéseim mellett olyan új gyöngyszemeket is találtam Athanasziosz írásaiban, melyek engem is megleptek. Ezek közül egyikről-másikról beszámoltam már az elmúlt hetekben, de maradt még olyan kincs, amit szeretnék megmutatni. A következő néhány bejegyzésem Athanaszioszhoz fog kapcsolódni.

***

Az előadás a www.evangeliumi.hu oldalon meghallgatható (KÖNYVTÁR – HANGANYAGOK).

15 hozzászólás

 1. infaustus

  Néhány évvel ezelőtt nagy segítség volt számomra az említett tanulmányod. Akkoriban ex-Jehova Tanújaként nagy küzdelmet okozott nekem is a háromság-tan megértése. Aztán amit a Bibliában olvastam, kezdte felülírni az Őrtoronyból tanultakat. Többek között a te tanulmányod is megerősítés volt számomra ebben az időszakban. Köszönet érte.

 2. Szabados Ádám

  Köszönöm, hogy ezt elmondtad. Isten áldjon!

 3. bányász

  Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.

  ?

 4. Szabados Ádám

  Kedves bányász, ezzel mire utalsz?

 5. bányász

  ami 318 ban le lett zárva, úgy teljes. hisz az emberek döntései soha nem befolyásolták a Teremtőt, az Ő személyeiben. Teljességét pedig ember még nem látta, csupán részenként, akiknek megadatott. Mózes JHVH-t hátulról, Jákob az Úr angyalát birokban, az emberek Krisztusban az Atyát, az Isten női részét pedig ki látta?

 6. endi

  Bányász, szerintem Istenben nincs női. Eredetileg az ember is csak a férfi volt, azaz nem volt nő. A nő a férfi miatt lett teremtve. Tudom, kemény szavak. 🙂 De ez is igazség: Krisztusban nincs nő és férfi.

  Jézus meg azt mondta: aki engem látott, látta az Atyát. Természetesen nem a fizikai külsejére, hanem a tetteire és a beszédeire utalt. Jézus a testté lett Ige. Én is ezt vallom: aki megértette Jézust, látta az Atyát.

 7. bányász

  Szervusztok! Ezt írtam fentebb:az emberek Krisztusban az Atyát… Igen Endi, én is ismerem az általad leírt elgondolást. Persze nem fontos nagyon, hisz ez csak egy elméleti gondolatsor…, nem szándékom a szentháromság megkérdőjelezése, ne viccelj, ez csupán egy kérdés, ki látta az Istenek ( mert ha több és egy, ráadásul Ő maga többesszámban nyilatkozik a cselekedeteivel kapcsolatban)női részét valaha. Mert szerintem mindenképp kell lennie női részének, ha nem is abban a fajta materiálisan elképzelhető formában, ahogy a nő, nekünk ugye „megjelent”, / hála és dicsőség a Teremtőnek!!!! :)/…üdv, Gábor

 8. esefi

  Van az Istennek női vetülete, ha már mindenképpen akarunk ilyet találni. A magasságos Jeruzsálem a mi anyánk. Mi pedig vagyunk a Krisztus menyasszonya.

 9. Idealista

  Én más irányból közelítenék. Szerintem Istenben nem csak semmi női nincs, hanem semmi férfi; tovább megyek: semmi emberi. Nem Isten hasonlít hozzánk, hanem mi őhozzá. Pl.: Nem az egyház és Isten kapcsolata hasonlít a házasságra, hanem a házasság hasonlít Isten és az egyház kapcsolatára. Vagy kicsit triviálisabban: nem a Nap hasonlít a lámpára, hanem a lámpa hasonlít a Napra.

  Isten az Isten. Aztán persze vannak olyan tulajdonságai, amik számunkra „férfiasak” vagy „nőiesek”. Leginkább Atyaként jelenti ki magát és a teremtésnél a férfit formálta meg először, és Jézus is férfi volt, ennek biztosan van valamennyi jelentése/jelentősége. De ott van az Ézsaiás 66:13 „Mint férfit, a kit anyja vígasztal, akként vígasztallak titeket én” Ami ritka kivétel, de mégis benne van a Bibliában. Nem kell Istent beskatulyázni.

 10. esefi

  Kedves idealista,

  Ha ez elvben igaz is lehetett volna valamikor, a Krisztus megtestesülésével bizonyos dugába dőlt. Mert Ő egyértelműen férfiként testesült meg, s ezen a feltámadás utáni állapota sem változtatott. (Csel. 17,31; 2Kor. 11,2.)

 11. Idealista

  Mi lehet elvben igaz és mi dőlt dugába? Bocsáss meg, de semmi olyan kijelentést nem tettem, amit meg lehetne cáfolni. Pusztán annyit mondtam: nem kell Istent beskatulyázni; ti. „nőies” vagy „férfias” jelzőket aggatni rá, mert azért ő mégiscsak végtelen, és a nők is Isten képére lettek teremtve.
  Igazából mondjuk nekem ez nem egy kardinálisan fontos kérdés, csak annak a veszélyét látom az ilyen gondolkodásban, hogy előfordulhat, hogy alacsonyabb rendűnek gondoljuk a nőket (ami bizony igen sokszor megtörtént és történik, és tudjuk, hogy nem Biblikus Efézus 5). Azt természetesen nem vitatom, hogy Jézus férfiként született meg. A feltámadás utáni állapotára nem merek kategórikus kijelentést tenni, tudván, hogy a feltámadás után nem lesz házasság – ergó sok dolog nagyon más lesz.
  Azt meg egyelőre megérteni sem próbálom, hogy mit jelent az, hogy az Egy Isten, aki Szentháromság, egyik személye teljesen ember is és történetesen férfi. Bevallom, ez nekem magas.

 12. Lacibá

  Női vonásokat is fel kell, lehet Istenben fedezni, hiszen ha nem lennének benne, nem teremtette volna meg a nőt!

  Meg van irva ugyanis, hogy:

  Iz 49 – 15De megfeledkezhet-e csecsemőjéről az asszony? És megtagadhatja-e szeretetét méhe szülöttétől? S még ha az megfeledkeznék is: én akkor sem feledkezem meg rólad.
  Oz 11 – 8Hogyan vethetnélek el, Efraim, hogyan hagyhatnálak el, Izrael? Elvethetlek-e, mint Admát, olyanná tehetlek-e, mint Cebojimot? Szívem elváltozott, egész bensőm remeg.

 13. Szabados Ádám

  Jó a téma, de könyörgöm, hogy kapcsolódik a poszthoz?!

 14. Lacibá

  csak az előttem szólóknak Isten jellemzéséhez.

 15. Szabados Ádám

  Lacibá, igen, valamikor korábban kapott gellert ez a dolog… 🙂

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK