Mit kaptam Luther Mártontól?

2014 jan. 6. | Divinity, Spiritualitás, Társadalom | 7 hozzászólás

Idei életrajzi előadásom alanyának Luther Mártont választottam (tavaly C. S. Lewisról beszéltem, tavalyelőtt Athanaszioszról). Ha Luther nem lett volna, valószínűleg én is egészen más ember lennék, és a világ kereszténysége is teljesen más képet mutatna. Luther megítélése természetesen azon múlik, hogy hogyan viszonyulunk az akkori egyházi hatalmak igazságigényéhez, valamint az egyház és a Biblia kapcsolatához. A tizenhatodik századi viszonyok fényében én egyértelműen Luther mellett állok (legalábbis ami a legfontosabb kérdéseket, a Szentírás tekintélyét és a hit általi megigazulást illeti), és hálás vagyok Istennek azért, ami ezen a kissé bumfordi német szerzetesen keresztül történt. Ha valakit érdekel, itt meghallgathatja az előadásomat. Nem kerülöm meg sem a rázós kérdéseket (pl. Luther kirohanását a lázongó parasztok és a zsidók ellen), sem Luther vulgáris megnyilvánulásait. A összkép (remélem) mégis pozitív lett.

7 hozzászólás

 1. TZoli

  Ádám!
  Az előadás ott kezdődik, hogy 1521-ben haza felé tartva a Wormsi gyűlésről?
  Nekem úgy tűnik, az eleje hiányzik.

 2. Szabados Ádám

  Nem, tényleg így kezdődik.:)

 3. frenk

  Kedves testvérem!

  Ha jól értem Luther tanítása megadta neked a megigazulást és a szentírás tekintélyét.Megírom neked mi az igazi hit és ki az aki azt éli,mert hogy Luther nem élte az biztos.Sokan beszélik a világon Isten igéjét de csak nagyon kevesen vannak akik élik azt.Őket úgy nevezik,hogy farizeusok.Tanítanak,prédikálnak de nem értik és nem élik azt amit tanítanak.Megírom hogyan vélekedett embertársairól és a felebaráti szeretetről,amely a legfőbb parancsolat.
  Luther felszólította a hercegeket,hogy öljék meg a fellázadt parasztokat:szúrjon,üssön,fojtogasson,aki csak tud.Ha közben meghalsz,légy boldog,ennél üdvözítőbb halálban soha nem részesülhetsz.Mert az Isteni szónak és parancsnak engedelmeskedve halsz meg.
  Luther követeli a másként gondolkodó prédikátorok üldözését:ha mindjárt a tiszta evangéliumot is akarták is tanítani ,ha az angyalokkal vagy a mennybéli Gábriel angyallal lennének is egyenlők,ha prédikálni akar,akkor bizonyítsa hivatását vagy a parancsot,ha nem akar akkor az elöljáró adja át az ilyen alávaló embert az igazi mesternek,akit hans(hóhér)mesternek hívnak.
  Luther rágalmazta a zsidó lakosságot és üldözésüket követelte:ha tudnám leszúrnám és karddal döfném át őket.Zsinagógáikat,iskoláikat fel kell gyújtani és ami nem ég el azt be kell temetni,hogy ne lássunk belőle egy követ,hamut sem.És így kell cselekedni a mi Urunk és a kereszténység tiszteletére ,így látja Isten,hogy mi keresztények vagyunk.Ilyen átkozottak,rosszindulatúak,bosszantóak és alávalóak,1400 évig ezek okozták és még ma is okozzák nekünk a bajokat,járványokat és minden szerencsétlenséget.Úgy tekintjük őket mint az ördögöket.
  Luther a török háborúellenesek ellni háborúra és gyilkolásra szólít fel:és örömmel használjátok öklötöket és nyugodtan csapjatok közéjük,gyilkoljatok,raboljatok és okozzatok annyi kárt amennyit tudtok.
  Luther követelte az uzsorások halálát:kerékbe törni őket,eret vágni rajtuk,elüldözni,megátkozni,lefejezni őket.
  Luther a hűtlen társ halálát kéri:miért nem ölik meg a házasságtörőket?És kínhalált a prostituáltakra,kerékbe törni őket,eret vágni rajtuk.
  Luther a fogyatékos gyermekekről mondta:az ördögökhöz hasonlóak
  Luther a pápát is meg akarta ölni
  Röviden ennyi.Szóval a Lutheránus egyház is kereszténynek vallja magát de hol van a keresztény szellem,az Isten és felebarát iránti szeretet?Javaslatait és alapelveit a legkülönbözőbb módon ültette át a nép és az uralkodók véres cselekedetekbe.Aki ilyen bestiális és gyilkos utasításokat ad embertársai ellen,attól elvárni sem lehet,hogy együtt érző szívvel legyen emberek,állatok,és a természet iránt.
  Ha Jézus cselekedeteit szembe állítjuk Luther tetteivel,szavaival,nagyon nagy szakadékot lehet felismerni.Mindenki ismeri Jézus tanításait,szeretetét.Luther meg sem közelíti azt és mégis egyházat alapít és vannak emberek akik ezt az egyházat elfogadják,Istenítik.
  Gondoljon bele mindenki a tényekbe és döntse el,hogy Isten mellett vagy ellene szeretne élni,tisztán vagy utálkozva a világ ellen.

 4. Szabados Ádám

  frenk, csak jelzem, hogy a hozzászólásod stílusa súrolja a moderációs elveimet. Tartalmilag pedig az a válaszom, hogy hallgasd meg az előadásomat, ott foglalkozom az általad felvetett kérdésekkel.

 5. frenk

  Kedves Ádám!

  Biztosan vannak Luthernek olyan fenn maradt írásai amelyekből idézel és ahogy hallgatom,nem firtatom,hogy nem igazak.Sok jó dolog van amit mond,sajnos volt olyan időszaka is amikor nem a legjobb döntéseket,kijelentéseket hozta.Sajnos nyersen fogalmazok,ami lehet bántó is azért bárkitől elnézést kérek ha megbántom,nem szándékos.Az én birtokomban lévő adatok sajnos nem a legjobb fényt tükrözik Lutherről.Azért írok és szorgalmazom az embereknél,hogy,persze lehet más írásokat olvasni,szentektől,tanítóktól de mivel senkinek az élete nem volt olyan tiszta mint Jézus élete nem értem az emberek miért nem csak Őróla idéznek és vele foglalkoznak.Annyi minden történt a múltban,annyi mindenkiről mondták az emberek,hogy próféták,tanítók stb. és annyi mindenkivel lehetne még foglalkozni,úgy érzem,hogy felesleges.Nem mondom azt,hogy Luther nem volt jó tanító és nem voltak jó tanításai,meglátásai Istennel és a világgal kapcsolatban,de voltak negatív tettei,kijelentései is.Persze mindenki megvilágosodhat és megbánhatja bűneit amik aztán bocsánatot is nyernek.Sok minden érdekel téged ahogy nézem a blogokat és nagyon jó hozzá szólások vannak.Jó meglátások vannak Istennel,az igaz tanítással és a világi helyzetekkel kapcsolatban.Sokan tudjátok idézni Jézus igaz tanítását,és jó hallgatni,hogy nem vagyunk egyedül csak egy kicsit kevesen akik így vagy ehhez hasonlóan gondolkodnak.Mégegyszer elmondom,hogy van sok tanítás,próféták,tanítók életei amikről lehet olvasni,hallani és nem az a probléma,hogy ha igazak is olvassuk őket vagy érdekel minket az életük.Ezért is van az,hogy mindig a Jézusi tanításhoz mérem az összes többit mert az Ő tanítása a legtökéletesebb és ha nem felelnek meg akkor elvetem őket mert csak félre vezetnek.Szeretnék segíteni az élőlényeknek,bemutatni az igazságot és rámutatni a visszásságokra és ezért idézek mindig a legjobbtól és nem foglalkozom másokkal.Sok teológiai kérdéssel foglalkoztok,beszélgettek róluk és ez jó még ha nem is értünk egyet mindenben egymással.

 6. Szabados Ádám

  Kedves frenk, számomra Jézus Krisztus az abszolút tekintély. Tegnap este éppen János evangéliumát tanulmányoztuk abban a keresztény közösségben, amelyiknek tagja és lelkipásztora vagyok. Ezt tesszük hétről-hétre. Ő a tekintély számunkra, nem Luther. Luther a testvérünk, akitől sokat lehet tanulni, meg persze vannak dolgok, amiket nem akarunk tőle megtanulni, mert mi is helytelenítjük. Remélem, így megnyugtatóbb a kép számodra is.

 7. frenk

  Köszönöm a kedves válaszodat,igen így érthetőbb

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK