Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (45) – Az istenfélők hatnak

2020 ápr. 5. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás | 1 hozzászólás

Ő azt felelte: Legyetek nyugodtak, ne féljetek! Istenetek, atyátok Isten adta azt a kincset zsákjaitokba. A ti pénzetek eljutott hozzám. Majd kivezette hozzájuk Simeont.” (1Móz 43,23)

A testvérek másodszor mennek élelemért Egyiptomba, és nem tudják, milyen megvilágításban fog szóba kerülni a pénz, amit előző útjukról hazatérve a zsákjaikban találtak. Hogy megelőzzék a félreértéseket, ők maguk hozzák szóba a dolgot, és készek rögtön vissza is adni a teljes összeget. Gyönyörű, ahogy József házfelügyelője válaszol a testvérek ijedt magyarázkodására. Sálom láchem! (שָׁל֙וֹם לָכֶ֜ם) Békesség nektek! Ne féljetek! (אַל־תִּירָ֗אוּ) Isten, atyátok Istene tette a zsákba a pénzt, mert hozzám annak idején eljutott, amit a gabonáért adtatok. Legyetek nyugodtak. Látjátok, itt van Simeon, a testvéretek is!

A felügyelő vagy nem tudja, hogy József tétette vissza a pénzt a zsákjukba, vagy tudja, de eljátssza, mintha nem tudná. Akárhogy is, úgy beszél, mint aki hisz a héberek Istenében, vagy legalábbis hiszi, hogy Izráel Istene képes elérni, hogy pénz kerüljön a zsákjaikba. Mivel a testvérek ekkor mondják el először, hogy visszahozták a pénzt, a felügyelőnek láthatóan improvizálnia kell (hacsak József előre fel nem készítette őt minden eshetőségre). A reakciója meglepően kegyelmes: nem tartja a testvéreket félelemben, inkább megnyugtatja őket. Fel se merül, hogy a pénzt József háta mögött személyes célra eltegye. Ehelyett Istennek tudja be, hogy a pénz visszajutott a zsákjaikba.

Bár nem tudjuk, miért így beszél velük a felügyelő, sejthető, hogy József hite hatással volt rá. József istenfélelme ismert volt a fáraó előtt, hiszen az álom megfejtését is nyilvánosan Istennek tulajdonította. József házának felügyelője a héberek Istenében való hitet minden bizonnyal a héber Józseftől látta, ahogy a kegyelmes viselkedést is. A felügyelőből ugyanolyan természetességgel jön, hogy kegyelmesen bánjon velük, mint az, hogy az Istenüknek tulajdonítsa, hogy a pénz a zsákjaikba került. József istenfélelme láthatóan hatott a környezetére is. József házfelügyelője kicsit olyan, mint József, és mint József Istene. A mi környezetünk is lehet kicsit olyan, mint mi és az Istenünk.

Urunk, hadd legyünk olyan szolgáid, akiknek az istenfélelme másokra is átragad!

1 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  „……….. József istenfélelme láthatóan hatott a környezetére is. ……..”

  Hálás vagyok azokért, kiknek istenfélelme hatással volt hitbeli döntéseimre.

  Voltak, akiktől előzőleg menekültem, mert annyira irritált kapcsolatuk
  Istennel. De mikor változás kezdődött bennem, ők voltak az elsők, akiket
  megkerestem. Kiderült, folyamatosan imádkoztak többek között értem is.

  Voltak, akiknél már az első találkozás pozitívan hatott rám. Életvitelüket
  vonzónak és követendőnek láttam, ami kezdeti döntéseimben sokat segített.

  Ma pedig már sok keresztény testvérem van, akik által folyamatosan formálódik
  életem.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK