Reggeli naplójegyzetek a Leviticusról (4) – Nagyobb felelősség

2023 febr. 12. | Divinity, Elmélkedések, Exegézis, Spiritualitás | 0 hozzászólás

Ha a fölkent pap vétkezik, és a nép vétkessé vált miatta, akkor elkövetett vétkéért mutasson be egy hibátlan bikaborjút vétekáldozatul az ÚRnak.” (3Móz 4,3)

A vétekáldozatok bemutatásának különböző fajtái voltak, attól függően, hogy ki vált tisztátalanná Isten előtt. Vétkezhetett közember, vezető, az egész nép, vagy maga a főpap. Mindegyik számára volt lehetőség a megtisztulásra, de ha közember vétkezett, elég volt egy nőstény kecske, ha vezető ember, akkor kecskebak, ha az egész gyülekezet vagy a főpap vétkezett, akkor bikaborjú vérére volt szükség, és annak a bemutatása is komolyabb szertartás keretében történt.

A főpap vétke esetén az értékes bikaborjú vérét nem is volt elég az égőáldozati oltár szarvára kenni, mint a kecske vérét a többiek vétke esetén, hanem be kellett vinni a kijelentés sátrába, és ott a kárpitra kellett belőle hinteni hétszer. A komolyabb áldozat egyértelműen a vétek súlyára utalt: a főpap vétkének olyan jelentősége volt, mint amikor az egész gyülekezet vétkezett.

Az alapelv világos: ha Isten népének valamely képviselője vétkezik, az mindig súlyosabb következményekkel jár, mert hatással van az egész gyülekezetre is. Bizonyos értelemben az „egész nép” (‎הָעָ֑ם) vétkessé válik miatta, ezért olyan megtisztulást igényel, mintha az egész nép tisztulna meg a bűneitől. Hétszeres a meghintés, mert hétszeres a vétek.

Ez az általános elv az újszövetségi gyülekezetekben is érvényes. Pál azt írja a vezetők felelősségéről: „A vezetésben bevált presbiterek kétszeres megbecsülést érdemelnek: elsősorban azok, akik az igehirdetésben és a tanításban fáradoznak. Mert azt mondja az Írás: »Nyomtató ökörnek ne kösd be a száját«, és »Méltó a munkás a maga bérére«. Presbiter ellen vádat ne fogadj el, csak »két vagy három tanú szavára«. Akik vétkeznek, azokat mindenki előtt fedd meg, hogy a többiekben is félelem támadjon.” (1Tim 5,17-20)

A vezetők egyrészt élvezzenek védelmet a rágalmaktól, mert pozíciójuknál fogva projekciós felületet is képeznek. De ha egy vád igaznak bizonyul, szükséges, hogy a következmények is súlyosabbak legyenek, különben az egész gyülekezet bajba kerülhet. Hétszeres a vétkük súlya, hétszeres legyen a megtisztulás is.

Urunk, Te igaz és bölcs Isten vagy! Adj nekünk is bölcs ítéletet, amikor a vezetőinkről gondolkodunk, és adj vezetőinknek igaz bűnbánatot, ha vétkeztek!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK