Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (28) – Hordozza a vétkeinket

2021 jún. 8. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás | 1 hozzászólás

Készíts homlokdíszt színaranyból, és vésd rá úgy, ahogyan a pecsétgyűrűbe szoktak vésni: Az ÚR szent tulajdona! Fűzd kék bíbor zsinórra, és legyen a süvegen, a süveg elején. Legyen Áron homlokán, és hordozza Áron a szent dolgokban elkövetett bűnök terhét, amelyeket Izráel fiai a különféle szent ajándékokkal kapcsolatban követnek el. Legyen mindig a homlokán, hogy kedvesek legyenek ők az ÚR előtt.” (2Móz 28,36-38)

A főpap ruházata összetett és díszes volt. A ruházat része volt az efód, a hósen, a palást, a süveg, a csengettyű, a pecsétgyűrű, és a homlokdísz. Ez utóbbi aranyból volt, kék bíborzsinór segítségével volt a süveg elejére rögzítve, és rá kellett vésni: JHVH szent tulajdona (‎קֹ֖דֶשׁ לַֽיהוָֽה).

A főpap a homlokdísz „alatt” végezte szolgálatát. A homlokdísz azt jelölte, hogy a főpap Istennek szentelt közbenjáró a nép vétkeiért. Népéért áll Isten szent színe előtt szent közvetítőként. Amikor a főpap a szolgálatát végezte, Izráel tizenkét törzsét képviselte Isten előtt: hordozta a vétkeiket.

A főpapi homlokdísz különösen is azoknak a vétkeknek a hordozását jelképezte, amelyeket Izráel fiai a szent ajándékokkal kapcsolatban követtek el. Például nem jó áldozatot hoztak, vagy nem megfelelően mutatták be az áldozatot. A főpap homlokdísze jelezte, hogy Isten kész ezeket is elnézni nekik, ha van közbenjárójuk.

Az Istennek végzett szolgálatban is lehet vétkezni. Imádságban is lehet vétkezni. Igehirdetés közben is lehet vétkezni. A segítés is tele lehet bűnös indulatokkal. Evangelizálni is lehet úgy, hogy az tisztátalan. Adakozni is lehet rosszul. De a Főpapunk ezeknek a vétkeknek a terhét is hordozza, amikor közbenjár Isten előtt értünk.

A mi főpapunk Jézus: JHVH szent tulajdona. Emberektől elkülönített, szeplőtelen, hibátlan, felékesített közbenjáró (vö. Zsid 7,26). Ő hordozza a vétkeinket. A szolgálat közben elkövetett vétkeinket is.

Köszönjük, Jézus, hogy Isten előtt állsz, és esedezel értünk!

 

1 hozzászólás

  1. Gergely Erzsébet

    A poszt olvasása közben és után szívem mélyéről hálatelt sóhaj tör fel, aminek örömmel adok hangot:

    Mennyei Atyám!

    Kegyelem azok közé tartozom, akinek szükségem van Jézusra. Elfogadom és megköszönöm Őt, aki a Te tulajdonod. Emberektől elkülönített, szeplőtelen, hibátlan, felékesített közbenjáró, aki hordozza vétkeimet. A szolgálat közben elkövetett vétkeimet is.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK