Szobrokban a reformáció üzenete

2017 jún. 3. | Divinity, Művészet, Teológia | 1 hozzászólás

Liviu Mocan kortárs román szobrásszal több mint tíz éve az ELF-en ismerkedtem meg, azóta fontos inspiráció a számomra. Legismertebb alkotásai a romániai forradalom áldozatai emlékére készült szoborcsoport, amely Kolozsvárott, az egykori Rhédey palota előtti téren kapott helyet, valamint Genfben a Kálvin születésének 500. évfordulójára készített Tízparancsolat címe szobra, amely egy kéz tíz ujjaként ábrázolja a parancsolatokat, kívül érdes, belül sima, puha felületként, mintha bele lehetne ülni Isten kívülről félelmesnek ható, belülről megnyugtató tenyerébe. Amióta hallottam ennek a szobornak a tervéről, nem tudok úgy gondolni Isten parancsolataira, hogy ne jusson eszembe a tíz hatalmas ujj. Idén a reformáció kerek évfordulóján Liviu újabb projektbe fogott, amelynek valószínűleg az előzőeknél is nagyobb visszhangja lesz.

A projekt címe: Öt alap – a reformáció nézőpontjai. A terv nagyszabású és első hallásra – valamint az idei ELF-en kiállított maketteket látva – egyszerre lesz felkavaró, nyugtalanító, ugyanakkor vigasztaló, felemelő és hátborzongatóan gyönyörű. A szobrok témája a reformáció öt solája: sola Scriptura (egyedül a Szentírás), sola fide (egyedül hit által), sola gratia (egyedül kegyelemből), solus Christus (egyedül Krisztus által), soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség). A szoborcsoport egyenként fogalmazza meg a forma nyelvén az öt szlogen jelentését. Cambridge központjában, a Great St. Mary templom előtt lesznek felállítva, ahol a helyieken kívül naponta túristák ezrei láthatják. A helyszín nem véletlen: Cambridge volt Angliában a reformáció kapuja, és ma is a reformáció evangéliumi örökségének egyik leggazdagabb és élettől pezsgő színtere.

A szobrok fémből készült, impozáns, modern alkotások lesznek. A sola Scriptura egy nagy könyv, amely bennünket olvas. A lapokra nézve az ember azt veszi észre, hogy betűk helyett szemek néznek vissza rá. A Biblia Isten szava, amely bennünket vizsgál. A szem motívum megjelenik a sola gratia szobornál is, amely egy hatalmas Bárányt ábrázol. Az alakot formáló fémes háló lyukai szemek. Isten egy ártatlan bárányt ad értünk, hogy hordozza a bűneinket, de a Bárány közben ezer szemmel néz bennünket és kérdezi tőlünk, hogy mit válaszolunk az ő áldozatára. A sola fide egy mennybe dobott horgony. A horgonyt normális esetben lefelé eresztik, hogy a tenger mélyén a talajba fúródva adjon stabilitást. Ez a horgony a mennybe hatol be, ahol Isten trónusa van. A solus Christus egy felfelé vezető lépcső, amely egyszerre ábrázolja a keresztrefeszített és a feltámadott Krisztust. A horizontális és vertikális sík Krisztusban találkozik, a kifeszített kar egyben szárny is, amely a mennybe visz. Az utolsó alkotás olyan trombitaként hirdeti Isten dicsőségét, amely emlékeztet a táguló univerzumra: Soli Deo gloria!

Ezen a honlapon látható a szoborcsoport terve. Érdemes egy pillantást vetni a rajzokra és a makettekről készült képekre, és megnézni a két rövid videót, amelyekben maga a szobrász mondja el a készülő szobrokról a gondolatait. Meggyőződésem, hogy az üzenet, amely ötszáz éve megragadta az emberek szívét, ma is képes erre. Akár ezeken az alkotásokon keresztül is. Az üzenet ugyanis maga az evangélium, a nyelve pedig a forma és az emberi képzelet. A kiállításig kevesebb mint két hónap van már csak hátra. Liviu arra kért, hogy imádkozzunk a projektért. Én ezt örömmel teszem, és ha felkeltettem az érdeklődéseteket, ti is mondjatok néhány fohászt az ügyért! Post tenebras lux – mondták annak idején a reformátorok. A sötétség ma sem kisebb, igencsak elkél az evangélium világossága…

1 hozzászólás

  1. tolerancia

    „…A kereszténység legnagyobb ellensége az elvilágiasodás…”- Ferenc pápa.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK