Byung-Chul Han: Erósz haldoklása

2023 nov. 22. | Divinity, Filozófia, Művészet, Spiritualitás, Társadalom | 2 hozzászólás

A Tűzfal podcast huszonkettedik részében ismét Byung-Chul Han egyik könyvéről (Erósz haldoklása) beszélgetünk. A koreai gondolkodó szerint a szexuális forradalom nárcizmusa Erósz haldoklását okozza. Meglepő állítás a szexuális forradalom túlszexualizált korában, de nem indokolatlan, és mi ebben a podcastben most ezt a paradoxont megvizsgálva jutunk el a hit misztériumáig. Az epizódot az előző részekkel együtt megnézhetitek a Tűzfal YouTube csatornáján vagy meghallgathatjátok Spotify-on is. Ha még jobban elmélyednétek Han gondolataiban, illetve az arra adott keresztény válaszokban, megnézhetitek A rítus eltűnése című könyvéről szóló Tűzfal beszélgetést is, de akár a Különvélemény podcast két epizódját A kiégés társadalma és a Pszichopolitika c. könyvekről is hasznosnak találhatjátok (azokban Somody Imrével beszélgetünk).

 

2 hozzászólás

 1. Pém Imre

  Ez a kérdés korunk kultúrájának elevenébe vág, a mai traktátusokat erről kellene írni. Hogy van szépség, létezik szerelem, tisztaság. Ami után vágyik az ember, Isten rendjében megtalálható.

 2. Batvan

  A tengerből feljövő fenevad, a parázna, titkos Babilon már rég félrevezette és legyőzte a világot méregkeverésével, blaszfémiájával. A probléma az, hogy ebből nem ébredt fel a világ, sem a kereszténység, hiszen kultúrájának és tudományának csodáival akkora hatást gyakorolt az emberre, hogy szinte „Fáraó”-ként tisztelik Őt. Bár nyíltan Senki sem meri nevén nevezni, mégis elmondható róla, hogy minden nemzet fölött uralkodik, sőt a háború és béke oldalán is főszerepet vállal. Az Isten és Krisztus tiszta szerelmét nem ismeri, de a test minden tisztátalanságával engedi a világunkat beszennyezni. Nem is csoda, hogy napjaink Szodoma és Gomora korszakába és annak ítéletébe lépett. Ha nem ismerjük fel és nem ragadjuk meg Isten angyalait, akik kézen fogva vezetnének ki bennünket e bűnös világból, akkor mi magunk is ama vakság állapotába kerülnénk, mint a romlott testi vágyakkal hajtott szodomaiak, amely által már nincs kimenekülésre való lehetőségünk, hogy a jogos ítéletet elkerüljük. A mi szerelmes ANGYALUNK már eljött, aki arra vár, hogy a kezébe tegyük a kezünket és várjunk arra, hogy Vele együtt fussunk ki a „Lángolás” és „Alámerülés” városából.

  Én 2:6 Az ő bal keze az én fejem alatt van,; és jobb kezével megölel engem.
  Én 2:7 Kényszerítlek titeket, Jeruzsálemnek leányai,; a vadkecskékre és a mezőnek szarvasira:; fel ne költsétek és fel ne serkentsétek a szerelmet; addig, amíg akarja.
  Én 2:16 Az én szerelmesem enyém, és én az övé,; aki a liliomok közt legeltet.
  Luk 12:27 Figyeljétek meg a liliomokat, hogyan növekednek: nem fonnak, nem szőnek, mégis – azt mondom nektek – Salamon teljes dicsőségében sem volt úgy öltözve, mint ezek közül egy!
  Luk 12:28 Ha pedig a rét füvét, melyet máról holnapra kemencébe vetnek, így öltözteti Isten, mennyivel inkább titeket, kishitűek!
  Jel 22:17 A Szellem és a menyasszony pedig így szólnak: „Jöjj!” Aki hallja, mondja az is: „Jöjj!” És aki szomjazik, jöjjön; aki kívánja, vegye az Élet Vizét ingyen!
  Maran atha, Marana tha!

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK