Fekete ló

2024 ápr. 20. | Divinity, Filozófia | 6 hozzászólás

Az új ateista négyesfogatból (Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Daniel Dennett, Sam Harris) immár ketten szembesültek a Visszavonhatatlan Igazsággal. Daniel Dennettről harcos ateizmusa mellett az maradt meg bennem leginkább, hogy mélyen elcsüggesztette modern korunk kiszámíthatósága. Régi álma volt például, hogy átvitorlázzon az óceánon, de iránytűvel, élete kockáztatásával, mint egy újkori felfedező, nem a mai high-tech kütyük és nyomkövetők biztonságában. Egyszer azt mesélte (ez is ide tartozik), hogy a könyvtárakban szerette mindig a keresett könyv melletti könyvet leszedni a polcról, hogy meglepje magát valami új, kiszámíthatatlan inspirációval. Hát, nem tudom, felkészült-e a mai meglepetésre, de gyanítom, ez számára mind közül messze a legmegrendítőbb. Talán a szíve mélyén valahol vágyott is rá. Kár, hogy nem vette le a polcról, vagy ha levette, nem tudhatjuk. Ha szabad mégis ilyet kívánnom: R. I. P., felebarátom!

 

6 hozzászólás

  1. ΙΧΘΥΣ

    A „Dark Horse” néha meglepő „eredményeket” is hozhat…
    Ugyanakkor RIP-et kívánni szerintem nem túl szerencsés köztudottan ateista / istentagadó / istentelen embernek (ez nem kritika, csak megjegyzés), a Zsidók 10:27 fényében főleg:

    Nem marad más, mint„…az ítéletnek valami félelmes (KG: rettenetes) várása, amikor tűz lángja fogja megemészteni az ellenszegülőket”. Nem is beszélve a 31. versről, ami most megtörtént Dennett úrral.

    Tehát, ha nem csal a megítélésünk, az biztos sajnos, hogy nem fog „békében nyugodni”! Ennek tudatában én már egy ideje nem mondok ilyeneket nem hívőknek.

    De akkor mit mondjunk? Semmit? Nem gondolom. Talán e közismert szentencia közbeszédben élő jelentése sem állja meg így a helyét: De mortuis nil, nisi bene („Holtakról vagy jót, vagy semmit”) -> https://mandiner.hu/velemeny/2022/01/jeszenszky-zsolt-belfold-velemeny-homonnay-gergely

    Persze ha jól értjük, vagyis: »halottakról JÓL, vagy semmit« az mindjárt egészen más! Isten adjon bölcsességet, hogy mit mondjunk/mondhatunk. Szerintem.

  2. Szabados Ádám

    Azt gondolom, hogy még a hit terén ellenségeinknek is kívánhatunk áldást (Lk 6,28), és azt a reményt sem kell teljesen elengednünk, hogy talán életük legvégén megnyílt a szemük és megragadták a béke lehetőségét (2Tim 2,25-26). De egy pillanatig nem állítom, hogy ez megtörtént, ezért is írok habozva arról, hogy vajon kívánhatok-e békét Dennettnek. Ha mindvégig megmaradt a hitetlenségében (ami a valószínű), akkor Isten kemény ítélete vár rá. De ezt nem kívánom neki, ahogy Isten sem ezt kívánja a bűnösnek, hanem hogy megtérjen és örökké éljen (Ez 18,23).

  3. Szalai Miklós

    Nem tudtam, hogy elment. A Darwin veszélyes ideája magyarul is megjelent, és nagyon jó könyvnek tűnt. Számomra ő tűnt a legértelmesebbnek az „új ateista” négyesfogatból. Dawkinsnál egyértelműen sokkal bölcsebb és átgondoltabb és civilizáltabb volt… azt hiszem Sam Harrisnál és Hitchensnél is, de őket annyira nem ismerem.

  4. Szalai Miklós

    Más: múlt szombaton az őrmezei Református Közösségi Házban lezajlott egy nagyon jó beszélgetés a fundamentalizmusról. Tudomásom szerint ez volt az első magyarországi konferencia a fundamentalizmusról. Márkus Tamás nagyon jól vezette, és Sipos Ete Zoltán lelkész úr előadása után végre kezembe vehettem az eredeti „The Fundamentals” köteteit, amelyeket még a nagyapja hozott el Amerikából. Magam a princetoni teológiáról és Warfieldről beszéltem.

  5. ΙΧΘΥΣ

    Így igaz; meglehetősen egyedülálló & hiánypótló alkalom volt, én magam eképpen emlékeztem vissza: https://www.igeidok.hu/globusz/misszio/jezus-fundamentalista-volt

    Meg kell hagyni, Tanár Úr (nagyra becsült Szalai Miklós), hogy miközben ön – még! – ateista, annak is a békésebb és kedvesebb fajtája, rendkívül nyitottan és komoly szaktudással járta körül a témát.

    Megtisztelő volt találkozni + Köszönöm és köszönjük szépen tartalmas előadását! -> ( akit érdekel itt nézheti vissza: https://youtu.be/M5f_CMPng4k?si=gvfNa3FBC56dsWSf )

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK