Az elnémított lelkiismeret kiáltása

2021 okt. 31. | Divinity, Egyén, Spiritualitás | 5 hozzászólás

A legalattomosabb gonosz motiváció az összes gonosz motiváció közül az a vágy, hogy az elhallgattatott lelkiismeret csendben maradjon. Az ember szinte bármire képes ennek érdekében. Hazudik, bujkál, tagad, gyűlöl, öl, vádol, rágalmaz, befeketít, csakhogy ne hallja a belső, számonkérő hangot. A lelkiismeretét csendben tartó ember akár a bűn létét is tagadja. Ha kell, eltörli a mércét. Megszünteti a törvényt. Leleplezi mások képmutatását. Manipulál és összezavar. Cinikusan kacsint. Elpusztít bármit, ami fölébresztheti az alvó óriást: a vádló lelkiismeretet.

Ez a titok lappang kimondatlanul a lélektan számos feloldhatatlan problémája mögött. Ez az a bizonyos elefánt a szoba közepén, amiről nem akarunk tudomást venni. Hiszen cinkosok vagyunk egymás számára is a tagadásban. Erről szól a történelem megszámlálhatatlan konfliktusa, és ez ma a fő oka a normaszegés általánossá válásának is, Isten úgynevezett „halálának”, a devianciák normalizálásának, a nyugati jogrend radikális átírásának. De mielőtt ezzel igazolnánk magunkat: a régi normalitásért való harc mögött is ott találjuk a vágyat, hogy jobbak legyünk másoknál és így némítsuk el a lelkiismeretünk hangját. Mások lenézése és megvetése is a lelkiismeretről szól.

Egyetlen valódi megoldás van erre a mély és összetett problémára: a Krisztus keresztje. A régi, ismert ige így szól: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16) A vádló lelkiismeret számára Krisztus golgotai keresztje azért igazi megoldás, „mert ő engesztelő áldozat a mi bűneinkért, de nemcsak a miénkért, hanem az egész világ bűnéért is.” (1Jn 2,2) Ez a megoldás Isten megoldása annak is, aki a törvény tagadásával akart eddig nyugalmat, és annak is, aki mások bűneit pajzsként használva menti fel önmagát.

A lelkiismeret elhallgattatása iszonyatosan fárasztó, és akármelyik irányba indulunk, egyre gonoszabbá tesz. De az evangélium szerint van kiút: ha megvalljuk a bűneinket a megfeszített Krisztus előtt, aki értünk, bűnösökért jött ebbe a világba. A Megváltó nem az igazakért, hanem a bűnösökért jött. A kereszt lábainál hull le a vállunkról a bűn terhe, egyedül ott tisztul meg a lelkiismeret. Egyedül ott szűnik meg a vágy, hogy az elhallgattatott lelkiismeret csendben maradjon. „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” (1Jn 1,8)

 

5 hozzászólás

  1. Zoli

    „Ettől fogva kezdte Jézus hirdetni: Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!” (Mt 4:17)

  2. Szilágyi József

    „Igaz beszéd ez és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus ezért jött e világba, hogy a bűnösöket megmentse, akik között én vagyok az első” /a legnagyobb bűnös/.
    (Pál apostol, I. Timóteus 1:15)

    *

    Az általam ismert legesendőbb ember
    én vagyok.
    (Sz. J.)

  3. Karis

    A lelkiismeretnek nyilván fontos szerepe van az életben – de ahogy van hamis bűntudat, úgy lehet hamis lelkiismeretfurdalás is (a kultúránk, családunk, stb. is meghatározza, hogy mit tartunk helyesnek vagy helytelennek).
    A (katolikus) etikában például éppen ezért van, aki nem a lelkiismeretet tartja a zsinórmértéknek…
    https://eerdword.com/why-levering-wrote/?utm_source=Eerdmans+Marketing&utm_campaign=7a1fd9f535-RSS_EMAIL_CAMPAIGN+-+New+Release&utm_medium=email&utm_term=0_61e4ddcb32-7a1fd9f535-118227093&ct=t(RSS_EMAIL_CAMPAIGN)&mc_cid=7a1fd9f535&mc_eid=3bea112ed7

  4. Balázsné Eszéky Teodóra

    SZ J mondja hozzászólásában: „Az általam ismert legesendőbb ember én vagyok.”
    Ezt hívják alázatnak.
    Aki ugyanígy érzi, gondolja, az nagyon közel jár az igazsághoz.

  5. Turbucz István

    Remélem még az ÍGE hamis felhasználásával értelmezésével sem lehet a lelkiismeretet elaltatni hosszabb időre.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK