Miért lett keresztény az ex-muzulmán ateista Ayaan Hirsi Ali?

2024 febr. 5. | Divinity, Egyén, Filozófia, Társadalom | 8 hozzászólás

A Tűzfal podcast huszonötödik részében Ayaan Hirsi Ali ateista emberjogi aktivista meglepő pálfordulásának társadalmi és személyes okairól beszélgetünk. Ali kereszténnyé válásáról ebben a cikkben írtam már korábban. Most alaposabban is kibeszéljük, mi vezette az egyik legismertebb ma élő ateista gondolkodót (Christopher Hitchens mondta róla: „Valószínűleg a valaha élt legfontosabb közéleti értelmiségi, aki Afrikából jött.”) az ateizmus hátrahagyására és a keresztény hit magához ölelésére. Az epizódot megnézhetitek a Tűzfal YouTube csatornáján vagy meghallgathatjátok Spotify-on is. Ha tetszett, iratkozzatok fel a csatornánkra és osszátok meg másokkal is!

 

8 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  Számomra mindig élmény, ha betekinthetek embertársaim életszakaszainak lelki folyamataiba, fejlődésébe. Ez az élmény adatott meg ezen beszélgetésben, Ayaan Hirsi Ali kapcsán. Köszönöm.

 2. Szalai Miklós

  Sajnos én még nem tudtam meghallgatni. De meg fogom. Ayan Hirsi Ali megtérése elszomorított és elgondolkodtatott, és minden ateistát önvizsgálatra kell, hogy kényszerítsen. Ayan Hirsi Ali szépen és őszintén írta le a könyvében, miért lett vallásos (muszlim fundamentalista) és miért szakított az embernyomorító iszlám fundamentalizmussal. Ha ez az okos, őszinte, kereső ember most keresztény lett – akkor valami baj van velünk. Akkor mi nem tudjuk érthetően, okosan, szépen, meggyőzően kommunikálni a saját álláspontunkat.

 3. Szabados Ádám

  Vagy nem a kommunikáció a probléma, hanem arról van szó, amit Augusztinusz mondott: „Magadnak teremtettél bennünket ó Isten, és nyughatatlan a lelkünk, míg Benned meg nem pihen.”

 4. Szalai Miklós

  Holnap délután, a Párbeszéd Házában (Bp. Horánszky utca 20.) lesz beszélgetés, Alvin Plantinga „Tudás és keresztény meggyőződés” című könyvéről, Békefi Bálinton és Paár Tamáson (a fordító-szerkesztőkön) kívül Pöntör Jenő filozófus és én is részt fogok venni. Örülnék, ha ti is, Ádám blogjának olvasói, minél többen el tudnátok jönni a rendezvényre.

 5. Benchmark

  Miklós, hány órakor, melyik terem? Semmilyen infó sincs erről a programról a Párbeszéd Háza oldalain.

 6. Szalai Miklós

  Bocsi benchmark, este hat óra.

 7. Szalai Miklós

  Konferencia-terem. 6 órától 8 óráig.

 8. Benchmark

  Bocs, de sajnos nem tudok menni, majd máskor.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK