John Stott (1921-2011)

2011 júl. 29. | Divinity, Egyén, Közösség | 6 hozzászólás

Július 27-én délután három óra tizenöt perckor az evangéliumi hit óriása távozott el közülünk. Egy ember, akinek a szavát a világ minden táján hívők milliói és evangéliumi vezetők generációi figyelték. Egy ember, aki képes volt egy személyben megtestesíteni az evangéliumiság lényegét, és azt zászlóként fél évszázadon keresztül a magasba emelni. Egy anglikán, aki elsősorban evangéliumi volt. Egy vezető, aki szolgált. Egy megkérdőjelezhetetlen tekintély, aki a Szentírás tekintélyének vetette alá magát, és másokat is erre bíztatott. Egy tanító, aki haláláig tanult. John Stott kilencven éves volt, amikor bement Atyja örömébe. Most már időtlen.

A polcomon több mint tíz éve kint van egy kép, melyen Martyn Lloyd-Jones és John Stott szerepelnek. A fénykép 1966-ban készült egy konferencián, amely annakidején az angol evangéliumi kereszténység sorsában meghatározó szerepet játszott. Lloyd-Jones volt az előadó, Stott a moderátor. A konferencia végén Lloyd-Jones odament Stott székéhez, és valószínűleg az evangéliumi mozgalom jövőjéről beszélgettek. A fekete-fehér fénykép ezt a pillanatot örökíti meg. Néha leesett a polcról a kép, vagy új lakásba költöztünk, és egy időre valamelyik láda mélyére került, de a végén valahogy mindig visszatért a polcomra. Lloyd-Jones és John Stott iránytű volt a számomra, és együtt voltak azok. Azt hiszem, evangéliumi vezetők generációi éreztek hasonlóképpen.

Stott szerepe felbecsülhetetlen az életemben. Fiatal hívőként olvastam A gondolkodó hívő ember és a Bibliaismereti alapok c. könyvét. Egyetemistaként az egész teológiai gondolkodásomat megváltoztatta a Krisztus keresztjéről szóló monográfiája. Később elolvastam az összes bibliai kommentárt, amit magyar nyelven kiadtak tőle, és néhányat angolul is. Az igehirdetésről szóló könyve a szívemhez nőtt, és számos más írása is, melyekben a világ, a kultúra és a keresztény hit kapcsolatáról beszél. Stott írásaiban a keresztény hit mindig a valóságba gyökerezik, azzal összefüggésben ölt testet, és ettől hitelesnek és megélhetőnek mutatkozik. Stott kétfelé figyelt: a világra (world) és az igére (Word). Evangélistaként segített a világnak megérteni az igét, tanítóként és prédikátorként segített a hívőknek megérteni a világot. Páratlan tisztánlátása és lényeglátása tette Stott írásait népszerűvé, és tette őt magát követhető és követésre méltó evangéliumi vezetővé.

Timothy Dudley-Smith már évekkel ezelőtt megjelentette Stott kétkötetes életrajzát, abban a reményben, hogy képes lesz az utolsó fejezetet is megírni, ha eljön majd az ideje. Hát most eljött, a krónikás elmondhatja, hogyan ért célba egy gyümölcsöktől roskadozó szolgálat és egy hiteles élet.

„Uncle John” nincs többé köztünk, de a hatása egy jó ideig még biztosan érezhető lesz az evangéliumi világban. Az Úr szolgája a futását elvégezte, ama nemes harcot megharcolta, a hitet megtartotta, és az evangélium drága kincsét keresztény vezetők generációira hagyományozta. Egy kicsit rajtunk is múlik majd, hogy mindaz, amiért küzdött, sokáig megmarad-e. Én a magam részéről ápolni szeretném ezt az örökséget.

6 hozzászólás

  1. Miklósi H. Csaba

    Földi életemben Stott római levél magyarázata fölöttébb hatással volt és van Jézus, a Krisztus követésében. Csak porhüvelye távozott.

  2. Tigger

    melyik könyveit ajánljátok elsők között? nem túl sok van meg magyarul és nem is sűrűn kapható, ha jól sejtem…

  3. Szabados Ádám

    Szerintem kezdjed pl. A hegyi beszéd vagy Az apostolok cselekedetei c. könyveivel a Biblia Ma sorozatban (Harmat Kiadó).

  4. Novák József

    Én a The Cross of Christ-ot tartom legnagyobb művének, de hálás vagyok Istennek azért, hogy a lelkipásztori szolgálatom elején, még fiatalon olvashattam a pásztori levelekről írt magyarázatait. A Timóteusról írt levélről tartott előadás-sorozatot a teológián is; alázatos, szelíd modora, és kiváló felkészültsége nagy hatással volt rám. Az évek során feltűnt, hogy az USA-ban, és talán mindenütt másutt nagyobb tisztelet övezte, mint a hazájában.

  5. B. Marci

    Nekem is nagyon sokat jelentenek Stott bibliamagyarázatai, én talán az Efezusi levélről írottat emelném ki, de mindegyik nagyon jó. Úgy tudományos, hogy nem „ezoterikus” (nemcsak teológusoknak szól), úgy érthető, hogy nem kommersz, úgy aktualizál, hogy nem torzít, úgy józan, hogy nem merev, úgy személyes, hogy nem ő van az előtérben, vonzóan szól a keresztény hitről sekélyes reklámozás nélkül… stb…

  6. Nagy Miklós

    Pünkösdi lelkipásztorként, igehirdetőként voltak „fiókbazárt” gondolataim. Ezeket nem-igen hangoztattam szolgálati környezetemben. Felszabadító volt számomra, hogy John Stott írásai, teológiai gondolkodása igazolta ezek helyességét. Nagy élmény volt Őt élőben is hallgatni a csillebérci Kárpátmedencei evangélisták konferenciáján.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK