Mesterséges intelligencia: szörnyet készítünk?

2021 júl. 1. | Divinity, Társadalom, Tudomány | 3 hozzászólás

Különvélemény 21. epizódjában Tilesch György és Omar Hatamleh Mesterség és Intelligencia (Libri, 2021) c. könyvéről beszélgetünk (angol kiadás: Between Brains). Mi egyáltalán a mesterséges intelligencia (MI)? Áldás vagy átok? Vajon elérte már az MI az emberi intelligencia szintjét? Lesz szuperintelligencia? Elképzelhető, hogy hamarosan elveszítjük felette az irányítást? Szükséges az önvédelem? Milyen módon védekezhetünk? Mit tehetnek az államok? Miért szükséges az etika szempontjainak bevonása a fejlesztésekbe, és reális egyáltalán ez? Tényleg a huszonnegyedik órában vagyunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdések kerülnek elő ebben az epizódban.

Itt vagy itt meghallgatható.

 

3 hozzászólás

  1. Gergely Erzsébet

    Köszönöm Ádám és Imre az érdekfeszítő beszélgetést.

    A veszély valós, a jövő szívet dermesztő, a keresztényeknek adott tanácsok figyelmet érdemlőek.

    Mindezzel számolva, keresztényként szívem teljes bizonyossággal zengi Dávid király Asáfnak adott első énekéből való versét:

    „Örüljenek az egek és örvendezzen a föld: és mondják az emberek a nemzetek között: az Úr uralkodik!.” (1 Krónika 18:31)

    hasonlóan az alábbit:

    „Mondjátok a pogányok között, hogy az Úr uralkodik: a világot is megalapította, hogy ne inogjon: Ő ítéli meg a népeket igazsággal.” (Zsoltár 96:10)

    végül a nagy Babilon teljes megsemmisülése után, a Bárány menyegzője előtt az egész teremtettség hatalmas hangján felzengő dicséretet:

    „……………………: Alleluja!: az Úr Isten mindenható uralkodik.” (Jelenések 19:6/b)

  2. Bognár András

    Autóipari szoftver mérnökként találkozok mesterséges inteligenciával így részben szakmai avatottként engem is nagyon foglalkoztat ez a téma.
    Az MI jelenleg még „nagyon buta”, hiába léteznek önvezetö autók, szuper MI sakk meg GO játékosok, ezek mind csodálatos teljesítmények, de szerintem még túl van az egész misztifikálva, akik foglalkoznak vele túlbecsülik a képességeiket ezeknek a messze tökéletlen szoftvereknek. Hogy a jövöben sokkal jobb fejlettebb lehet s átveheti az irányítást? Szerintem ez is csak egy ember által alkotott eszköz lesz mint az atombomba, amit a mai napig a MAD doktrína megakadályozott abban hogy kipusztítsa az emeberiséget, pont így lesz az MI-vel is. Kellenek ehez ezek a rémjövöt festö hírek, vélemények hogy az emberiséget felébressze hogy ez bizony veszélyes dolog és a helyén legyen kezelve. Mivel ember alkotta, ez is az ember kontrollja alatt lesz, abban nem hiszek hogy az emberiség fejére fog nöni, csupán rabszolgánk marad, még akkor is ha az egyik fél fegyverként fogja használni emberek kipuszitására.

  3. Fernando

    Jordan B. Peterson iszonyúan érdekes beszélgetése a nobel-díjas Sir Roger Penrose-zal:
    https://youtu.be/Qi9ys2j1ncg
    Mesterséges intelligenciáról, a jövő kiszámíthatóságáról, megértés és tudat fogalmairól, a véletlenről esik szó. Továbbá Gödell nem-teljességi tételének Penrose szerinti olvasatáról.
    Hol van a hit szerepe ekkor – kutatja Peterson.
    Ha egy külső szemlélő számára végtelen ideig tart egy űrhajós beleesése a feketelyuk eseményhorizontja mögé akkor ez a végtelenné nyúlt idő vajon lehetővé teszi-e azt hogy az univerzum vége már most megmutatkozzék? – kérdi Peterson. És slusszpoénként kiderül, hogy tömeg nélkül nincs idő..

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK