Hogyan készüljünk a jövőre?

2023 jan. 4. | Divinity, Kultúra, Spiritualitás, Teológia | 9 hozzászólás

Néhány hete az Evangéliumi Fórumon hangsúlyosan foglalkoztunk a kérdéssel, hogy vajon milyen jövő vár ránk, és hogyan készüljünk erre a jövőre evangéliumi keresztényekként. Az esti előadások és a reggeli igehirdetések meghallgathatók az EF honlapján. Reggelente Győri Péter Benjámin evangélikus esperes hirdette az igét a Jelenések könyve alapján. Az első esti előadást Hamar Dávid, az Agóra Corvin gyülekezet lelkipásztora tartotta Keresztény hit egy forrongó világban címmel, a második előadást én mondtam el Vezetők, pénz, szex, hatalom címmel, a harmadik előadást Táncolni a romokon címmel pedig Bolyki László, zenész, igehirdető, lelkigondozó. Ha módotokban áll, hallgassátok meg mindegyiket!

 

9 hozzászólás

 1. Erzsébet Gergely

  Néhány, számomra fontos gondolat az igeszolgálatokból. 

  Az első, Győri Péter: 

  “… fontos tudnunk, ha Isten bele vitt minket ebbe a válságba, akkor Ő ezzel mit szeretne kezdeni. … Jézust annak látni, aki Ő valójában, azaz Úrnak. … Korunkra jellemző a testre szabás, … “az Ige testté lett”, de nem testre szabható, … nem alakíthatjuk igényeink szerint, …. életünket kell az Igéhez szabni……” 

  —————————————————————————————— 

  “…. fontos világosan látni küldetésünk, …. ami nem passzivitásra hív. …. A kijelentések által úgy láthatom magam, vagy a gyülekezetet, ahogy Isten látja. … Isten az ítéletek közt sem vonja meg szeretetét tőlünk. … aki látta, ki az igazi Úr, az megvesztegethetetlen, megfélemlíthetetlen. … fontos a terhelés, mert ez lehetőséget ad arra, hogy felragyogjon életünkben az a szépség, tisztaság, ami Ő. Mindaz, amit a “végy tőlem” felszólításra Tőle elvettünk. …”

  Köszönöm.

 2. Erzsébet Gergely

  A második, Hamar Dávid igeszolgálatából: 

  “… Minden krízis, a történelem Urának tudtával történik, …Miért nevezem forrongó világnak, … történészként érdekeltek az erőközpont változások, amikor is az emberek kincseiket elrejtik. … Világképem, ha a világ változik, ezt az emberek erőszakosan reagálják le. … Peter Frankopan: Selyemutak c. könyvében írja: – Az erőközpontok áthelyeződnek, azaz visszarendeződnek oda, ahonnan indultak.

  … Kétpólusú világban születtem, Kelet Nyugat. …. a történelem vége gyermeke vagyok, … a béke gyermeke, mert filmekben, irodalmi alkotásokban azt láttam, olvastam, ellenségeink nem a földön, hanem az űrben vannak. A földön a kéksapkás békefenntartók oldották meg a konfliktusokat.
  …. Sokkolnak a jelen történései, …

  … forrongó világnak nevezem, mert nem tudom bizonyítani a többpólusú világrendbe való átállást, … nem tudjuk, a jelen változásai járni fognak e kataklizmával. …. Üzenetemben azt szeretném átadni, mik az erősségeink, amivel építkezni tudunk. … Az egyház ereje a nehézségekben: 

  józanság 
  jellem 
  kapcsolatok (konfliktuskezelés fontossága) 
  remény 

  ….. Úgy látom, Isten felvértezett minket mind arra, ami vár ránk. ….” 

  Köszönöm.

 3. Erzsébet Gergely

  A következő Szabados Ádám igeszolgálatából: 

  “… az ukrán helyzet kapcsán vannak viták, de az viszonylag egyszerű nekünk keresztényeknek, hogy mi a dolgunk, ha Isten lerak az ajtónk elé egy embert. Az a dolgunk, hogy adjunk neki egy pohár vizet, mert ekkor Megváltónk példáját követjük. ……. 

  …szeretnék fókuszáltabban arról beszélni, hogy mi a tényleges helyzetünk ebben a jelenlegi világban. … Én a Hamar Dávid által felsorolt 4 szempont közül  a “jellemet” emelem ki. Mégpedig a belső krízisre irányítom a figyelmet, amely a jellemhez kapcsolódik…. két igehelyet idézetek. A Lukács 14:34-35, a só példázata, és a 2 Kor. 2.10/b – 11, ahol a Sátán veszélytényező, aminek fontos tudatában lennünk. Ugyanis célja, hogy a sót megízetlenüljön. …. 

  … Idézet Rod Dreher: Szent Benedek válaszútja c. könyv bevezetőjéből, ahol a szerző arról ír, sekélyesnek látta az evangelikalizmust, ezért görög ortodox lett. Én nem követném őt ebben az irányban, mert ahogy John Stott mondja: – Az evangéliumi hit az újszövetségi hit, de csak akkor, ha vigyázunk rá és nem hígítjuk fel….

  … Jordan Peterson, Yoram Hasonyval való beszélgetésében arról társalogtak, hogy a neomarxista woke mozgalmak hogyan szedik darabjaira a nyugati civilizációt. …, de a beszélgetés egy pontján a reményre térnek át, és ez a két nem keresztény gondolkodó egyetért azzal, …, hogy az egyetlen életképes alternatívát az ortodox  (hagyományos) közösségek képviselik, … kicsit hasonlóan Rod Dreherhez. ….”  

  Miközben hallgatom Ádámot rájöttem, jegyzetelni tovább nem tudok (legfeljebb magamnak). Lényeges minden gondolat, így mindent írnom kellene. Az előzőek is csak gyenge próbálkozás. 

  Innentől tovább hallgatom, és köszönöm.

 4. Szilágyi József

  Apostolok cselekedetei 4:29-30
  “Most pedig, Urunk,
  add meg szolgáidnak, hogy teljes bátorsággal hirdessék Igédet;
  Te pedig nyújtsd ki a kezedet gyógyításra,
  hogy jelek és csodák történjenek a te szent Szolgád, Jézus neve által.”

 5. Tavaszieper

  Szeretnék gratulálni az előadásodhoz Ádám! Nagyon fontos üzenet.
  Hallgatva az egyházi vezetők eleséseit, döbbenet, hogy a mostani fiatal generációnak, már alig akad példaértékű, követésre méltó egyházi személyiség.

  Igen, a “jellem”, ebből van nagy hiány manapság.
  A jellemet hozzuk nagunkkal, neveltetésünk a faragómestere. Minden ember valahol belül érzi egy masik emberről, hogy milyen jellem. Nem beszélünk róla, nem gondolkozunk sokat erről, csak úgy a tudatallattinkban betesszük a megfelelő polcra.
  De sajnos az, hogy valaki keresztény, nem jelenti feltétlen azt, hogy jellemes ember. És sajnos sok esetben a siker, a népszerűség elhiteti velünk, hogy minden oké a jellemünkkel. Aztán egyszercsak egy szellő lelök a magaslatról.
  Én tisztában vagyok a jellembeli gyengeségeimmel. Talán ezért is tudom tisztelni nagyon, az erős jellemű embereket. Mert tudom milyen könnyű a jellemtelenséggel elintézni sok mindent, és milyen erő kell a szilárd jellemhez.

  Nagyon jó, hogy ezt az előadást Te tartottad Ádám, mert az értékekről, a jellemről, valóban csak egy jellemes ember tud hitelesen beszélni.

  Nem tudom mi lesz az egyház jövője, ha a vezetői rétegből lassan lassan kihalnak a jellemes, erős férfiak.
  Talán akkor fog az Atya a Fiúnak inteni mondván “Itt az idő Fiam, menj, nagy szükség van rád odalenn.”

 6. Tavaszieper

  Azóta kutyasétáltatás közben meghallgattam Dávid és Laci előadását is.
  Dávid még hangsúlyosabban beszél a jellemről, nagyon jókat mond. Mindegyik előadást érdemes meghallgatni.
  Egyetlen apró zavaró tényező számonra (de tényleg csak egy mellékes megjegyzés), ilyen színvonalas konferencián méltóbb lenne öltönyben beszélni szerintem.
  A kisegyházakra jellemző a pamut pulcsiban, polóban beszélő prédikátor. Ami ott a helyszínen tudom nem zavaró, de így külsősként videón nézve eléggé ront a színvonalból.
  Ennek ellenére mindegyik előadás nagyon elgondolkodtató volt!

 7. Erzsébet Gergely

  Bolyki László igeszolgálatából néhány számomra fontos gondolat: 

  “… A 2. Zsoltár 11, verssel kezdem: “Szolgáljátok az Urat félelemmel, és örüljetek reszketéssel.” … ha az Urat szolgálod félelemmel, akkor tudod mit jelent örülni reszketéssel. … az Isten imádatában az öröm és a reszketés közel van egymáshoz. .. az Istenfélelem tiszta, eltávolít a bűntől, …. egy csodálatos belső alapállás, ahol egyszerre van jelen az öröm és a reszketés. ……. Ezt a kettőt megélni. Az a szándékom, hogy ezt tudjam átadni nektek. … Vannak a romok, … pedig mindenki ahhoz szeret tartozni, ahol győznek. …” 

  …, de a sokkoló igazság az Egyházról, ami kimozdíthat ebből a bénult állapotból, hogy a Krisztus Egyházával az ég egy világon semmi probléma nincs. … a mi aggodalmaink jószándékú vallásos fontoskodás, ami arra utal, hogy nem az Igét nézzük. Ugyanis az Igében … világosan ott van, hogy győztesek vagyunk, hogy ez nem a mi projektünk, hanem Isten projektje. A saját projektünk bebukhatjuk, de Krisztus teste sziklaszilárd alapra épül, egy örökkévaló terv alapján, és az megépül, azt nem mi csináljuk. …  

  … Az Egyház Isten örökkévaló terve. Tudjuk ki a szegeletkő, ki a fundamentum, és hogy Isten bölcs építőmester. Amit Ő elkezd, azt bevégzi. … Azzal, hogy nem a mi terveinket látjuk megvalósulni nem azt jelenti, hogy az nem valósul meg. És a cím, hogy “Táncolni a romokon.” pontosan azt jelenti, hogy ha Isten Igéjét nézed, akkor nem fogsz elkeseredni még romokat látva sem, … mert tudod, hogy Ő megépíti. Ő a száraz csontokból hadsereget hoz elő. Ő a romokon építi fel Jeruzsálemet. … Az Ige megmutatja a romokat, … de Isten tulajdonsága, hogy a kígyó mérgéből tud gyógyszert csinálni, a rosszból tud jót előhívni. … Az Ige hatására fölizzik a szív. … Jézus terápiája, vissza az Igéhez! …………..”

  Köszönöm.

 8. JánosH

  Ádám nagyon jó, hogy megosztottad ezeket az előadásokat. Az Úr áldjon mindhármótokat. Tavaszieperhez csatlakozom: a jellemről megosztott gondolatok voltak számomra is a leginkább inspirálóak: jók lehetünk elméletben, de a világtól minket megkülönböztető lényeg az amit megvalósítunk ebből. és ez valóban nem egy – B Laci fodulatával – “alapítvány”.
  (engem a pulcsi – így külsősként – nem zavart:))

 9. Szilágyi József

  “De ti ne féljetek a jövőtől, ne aggódjatok miatta!
  Hiszen Én megmondtam nektek, régóta tudattam veletek, ti vagytok tanúim!…”
  Ézsaiás 44:8 (egysz.ford.)

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK