Megfejtették a legrégebbi héber feliratot?

2012 jún. 6. | Divinity, Exegézis, Tudomány | 7 hozzászólás

Tegnap bejárta a magyar sajtót egy MTI hír, miszerint Reinhard Achenbach, a Münsteri Egyetemen dolgozó evangélikus teológus megfejtette azt a héber feliratot, melyet 2008-ban Yosef Garfinkel izráeli tudós talált a Jeruzsálemtől 25 kilométerre lévő Khirbet Qeiyafa (az egykori Sha’arayim) területén. Ennek a felfedezésnek a jelentőségéről egy korábbi cikkben beszámoltam már. Tudósok egy része úgy véli, a Holt-tengeri tekercsek megtalálása óta ez lehet a legfontosabb régészeti lelet. A város feltárása és a proto-kánaáni felirat ugyanis erőteljes cáfolata annak a minimalista történettudományi álláspontnak, mely tagadja, hogy a Kr. e. 10. században létezett héber írásbeliség, és lettek volna zsidó városok.

Az MTI-hír így folytatódik: „Achenbach a Semitica című francia szaklapban mutatta be eredményeit. ’Összehasonlítottuk különböző kutatók javaslatait és így tudtuk végül csaknem teljesen rekonstruálni a szöveget’ – fejtette ki a szakértő. A törvények szövegeinek másolatát egy diák készíthette. A másolás azon királyi hivatalnokok képzését szolgálta, akiknek a helység jogi tárgyalásait kellett felügyelniük. ’Teremtsetek jogot a rabszolgáknak és az özvegyeknek, teremtsetek jogot az árváknak és az idegeneknek! Védjétek meg a gyermekek jogait és védjétek meg a szegények jogait!’ – fordította a felirat második és harmadik sorát Achenbach. A hátrányos helyzetűek oltalmi joga tehát Izrael legrégebbi jogai közé tartozik. Az izraeliek ezzel a legrégebbi kánaáni és egyiptomi hagyományokhoz kapcsolódtak – magyarázta a kutató.”

A feliratot megtaláló Garfinkel annakidején óvott attól, hogy a szöveg megfejtésével kapcsolatban szakértők hamar diadaljelentéseket adjanak ki. A szöveg töredezett, hirtelen azt sem lehetett biztosan megállapítani, hogy balról-jobbra, jobbról-balra, esetleg egyik sorban így, másik sorban úgy kell-e olvasni. A lelet megtalálása után nem sokkal egyes tudósok előálltak a szövegnek Achenbach javaslatához hasonló jelentést tulajdonító megfejtésekkel, de ezeket hallva a szakma nem tudott azonnal egyetértően bólogatni. Azóta viszont eltelt már egy kis idő, és ha Achenbach fordítása mögött tényleg növekvő szakmai konszenzus áll, az feltétlenül izgalmas fejleménynek számít az ókori Izráel kutatásában.

7 hozzászólás

 1. Sytka

  Egy pillanatra azt hittem, a múltkor általad bejelentett újszövetségi kéziratokról van szó… Én továbbra is azt várom igazán – nem tagadva jelen téma érdekességét.

 2. Szabados Ádám

  Dan Wallace felfedezéséről jövő február előtt nem valószínű, hogy bármi bizonyosat hallunk, leghamarabb akkorra ígérték a felfedezések publikálását. Helyes is, hogy nem kapkodják el.

 3. Szabados Ádám

  Nekem is fura, mert az Evangelical Textual Criticism honlapon már egy évvel ezelőtt írtak róla.

 4. Cypriánus

  Az ” Index ” től ne várjatok sokat, ahogy a többi fél és teljesen bulvár ” hír ” portálról se.

  Tudnék mesélni, hogy zajlanak a tudományos rovat cikkeinek megirása a népszerű sajtótermékekben , de jogi okokból nem teszem. Maradjunk annyiban, ne gondolja senki, hogy mély szakismeret áll mögötte a legtöbb esetben ( még leginkább a magyar rádió volt az ahol törekedtek erre) .

  Az Index egészen elrettentő cikkeket ír az aránytalan és a macskák veszélyes voltáról az élővilágra. Az az apróság, hogy ezt ausztrál cikkek alapján teszi, föl sem tűnik. Bátorkodnék megjegyezni, Eurázsiában mind a kárász hal ( az aranyhal is az, csak szín változat) mind a macska ( Felis catus különböző alfajai) őshonosak, tehát NEM veszélyes invazív faj!!!
  Ez nem Ausztrália könyörgöm, ez Magyarország!!!

  De mivel a trendi és cool angolszász sajtó cikkeit fordítják le szolgaian hozzá nem értő emberek, az ilyen föl sem tűnik…

  A két brutálisan félre vezető cikk:

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK