A Találkozás Sátrában (3) – A mosdómedence

2022 okt. 18. | Divinity, Egyén, Elmélkedések, Spiritualitás | 2 hozzászólás

Elkészítette a rézmedencét… az asszonyoknak a fémtükreiből…” (2Móz 38,8)

Uram, itt állok a rézmedencénél, és látom magam a víz és az asszonyok tükrében. Különös, hogy ez a medence éppen azokból a réztükrökből készült, amelyekben a nők a saját ábrázatukat vizsgálták. Én is így állok előtted: vizsgálj meg engem, hogy jó úton járok-e! A rézoltárnál megszenteltél, de szükségem van arra, hogy le is mosd rólam a bűnt, amely idegen szentségedtől. Olyan fehér akarok lenni, amilyen a hajlékod kerítéséül szolgáló gyolcs. Az asszonyok önként ajánlották fel tükreiket, hogy ne az, hanem tiszta igéd ítélje meg őket. Én is általad akarok megítéltetni. Mosd le rólam a bűn megítélt szennyét, hogy tiszta lehessek! Moss meg Uram, hogy fehérebb legyek, mint a hó! Moss meg, hogy tisztán mehessek be a hajlékodba, a találkozás helyére! Tudom, hogy megbocsátottál, mert jártam már az oltárnál. De szeretnék hozzád méltó lenni az indítékaimban, beszédemben, cselekedeteimben is! Szeretnék olyan tiszta lenni, amilyen tiszta Te vagy. Moss meg igéd és Lelked által, moss meg, hogy ne maszatoljam be tisztátalan kézzel szentélyedet! Ámen.

 

2 hozzászólás

 1. Erzsébet Gergely

  Gyönyörű, ahogy Ádám bemutatja a rézmedence rendkívül fontos gyakorlati alkalmazását. Köszönet érte.. 

  Számomra hasonlóan gyönyörű C.H.Mackintosh néhány gondolata ezzel kapcsolatban:  

  „…………………………………….. Ebben a medencében mosták meg a papok kezüket és lábukat. és így őrizték meg a papi teendők ellátásához szükséges tisztaságot. Ez az egyszerű cselekedet tartotta meg őket szolgálatukhoz méltó állapotban (2 Mózes 30:20-21) 

  Az Istennel való igazi közösségről csak akkor lehet szó, ha személyes lelki tisztaságunkat megtartjuk. ……….. (1Jn. 1:6) Ez a lelki tisztaságunk csak Isten Igéjének szavainkra és tetteinkre gyakorolt hatásából eredhet. ………(Zsolt. 17:4). A mi papi szolgálatunk állandó  hiányosságának az az oka, hogy elhanyagoljuk a „medence” kellő használatát.  

  Ha útainkat nem vetjük alá Isten Igéje tisztító hatásának, ha egy cél elérésében, vagy egy dolog cselekvésében továbbhaladunk annak dacára, hogy azt lelkiismeretünk bizonyságtétele szerint Isten Igéje határozottan elítéli, papi jellemünk bizonnyal meg fog gyengülni. A gonoszban való tudatos megmaradás, és az igazi papi szolgálat semmiképpen sem egyeztethető össze. ………… (Jn. 17:17) 

  Ha valamilyen tisztátalanság van rajtunk, nem örvendezhetünk Isten jelenlétében, mert szent világossága leleplez bennünket. De ha kegyelem által képesek vagyunk útainkat Isten Igéjének értelmében megtisztítani, zavartalan boldogságban élvezhetjük Isten jelenlétét. 

  Bárcsak mindazok, akiknek joguk van papi ruhában a szentélybe lépni és papi imádatban közeledni Isten oltárához, kezüket és lábukat állandóan tisztán tartanák az igazi medence használatával. ……….. Az az ember, aki állandóan Isten Igéjéhez menekül, és az Igét szívére és lelkiismeretére hatni hagyja, kegyelem által megmarad az isteni élet szent tevékenységében. …………….” 

 2. Szilágyi József

  „Milyen boldogok és áldottak a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent!”
  (Máté ev. 5:8, egysz.ford.)
  .
  „Mindenki, aki abban reménykedik, hogy meglátja Őt, tisztán tartja magát a bűntől, ahogyan Krisztus maga is tiszta.”
  (János I. levele 3:3, egysz.ford.)

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK