Olyan egyházban hiszek…

2023 máj. 19. | Divinity, Elmélkedések, Közösség, Rendszeres teológia, Spiritualitás | 4 hozzászólás

Olyan egyházban hiszek, amelynek fundamentuma Péter és a többi apostol Krisztusról szóló tanúsága, de élő kövekből épül ma is szent templommá. Olyan egyházban hiszek, amely kétezer évnyi keresztény tradícióban gyökerezik, de a Szentírás fényében kritizálja is a hagyományt, ráismer önmagára a megörökölt szimbólumokban, de nem foglya azoknak, hálás az elődökért, de a jövőbe néz, nem szektás, de letisztultan egyszerű, nem töri szét az ólomüvegeket, viszont ablakokat nyit a világra, tiszteli a teológiai örökséget, de hisz a Biblia érthetőségében, hallgat az egyház régi doktoraira, de az értelmező közösségből nem zárja ki a jelen laikusait sem, egyszerre statikus és dinamikus, az igazság oszlopa és a misszió hadoszlopa, szilárdan áll az apostoli tanításban, de a Szentlélek friss tüzével lobog a világban, alázatos az elődökkel szemben és innovatív az evangélizációban, állandó a hitben és kreatív a módszerekben, nem akarja feltalálni a spanyolviaszt, de meg akarja találni az embereket, régi és mai, ősi és kortárs, mozdíthatatlan és örökmozgó, időtlen üzenete van, de érti az idők szavát, rááll az óriások vállára, de a maga korában válik prófétává, engedi, hogy a múlt megmérje őt, de ő is megméri a múltat Isten igéjével. Az ilyen egyház lehet bárhol, viselhet bármilyen nevet, evangéliumi, katolikus, ortodox, apostoli lesz, mégpedig a jelen világban.

 

4 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  … és felbecsülhetetlen értékű annak felismerése, hogy ennek az organikusan fejlődő, folyamatosan pulzáló, „egyszerre statikus és dinamikus”, „stb., stb.” Egyháznak a jelen korban, egy kicsiny alkotórésze vagyok.

 2. ΙΧΘΥΣ

  Ámen! „óriások vállán” állunk. Így igaz. Jer 16,6 „Így szólt az Úr: Álljatok az utakra, és nézzetek szét, és kérdezősködjetek a régi ösvények felől, melyik a jó út, és azon járjatok, hogy nyugodalmat találjatok a ti lelketeknek!”

  Nagyon hasonló témáról szól majd hamarosan megjelenő, új beszélgetésünk az Evangelikál Csoporton. Az apostolok hagyománya című könyved is most olvasom Ádám, sokat segít e fenti lényeg kibontásában. Köszönöm!

 3. Szilágyi József

  „Ha korszerűek akarunk maradni, valami örökkévalót kell mondanunk.” (Simone Weil)

 4. Gergely Erzsébet

  „……….. Olyan egyházban hiszek, amely ………… értelmező közösségből nem zárja ki a jelen laikusait sem, ……….”

  Ez a Divinity blogon, meg is valósul.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK