Olyan egyházban hiszek…

2023 máj. 19. | Divinity, Elmélkedések, Közösség, Rendszeres teológia, Spiritualitás | 3 hozzászólás

Olyan egyházban hiszek, amelynek fundamentuma Péter és a többi apostol Krisztusról szóló tanúsága, de élő kövekből épül ma is szent templommá. Olyan egyházban hiszek, amely kétezer évnyi keresztény tradícióban gyökerezik, de a Szentírás fényében kritizálja is a hagyományt, ráismer önmagára a megörökölt szimbólumokban, de nem foglya azoknak, hálás az elődökért, de a jövőbe néz, nem szektás, de letisztultan egyszerű, nem töri szét az ólomüvegeket, viszont ablakokat nyit a világra, tiszteli a teológiai örökséget, de hisz a Biblia érthetőségében, hallgat az egyház régi doktoraira, de az értelmező közösségből nem zárja ki a jelen laikusait sem, egyszerre statikus és dinamikus, az igazság oszlopa és a misszió hadoszlopa, szilárdan áll az apostoli tanításban, de a Szentlélek friss tüzével lobog a világban, alázatos az elődökkel szemben és innovatív az evangélizációban, állandó a hitben és kreatív a módszerekben, nem akarja feltalálni a spanyolviaszt, de meg akarja találni az embereket, régi és mai, ősi és kortárs, mozdíthatatlan és örökmozgó, időtlen üzenete van, de érti az idők szavát, rááll az óriások vállára, de a maga korában válik prófétává, engedi, hogy a múlt megmérje őt, de ő is megméri a múltat Isten igéjével. Az ilyen egyház lehet bárhol, viselhet bármilyen nevet, evangéliumi, katolikus, ortodox, apostoli lesz, mégpedig a jelen világban.

 

3 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  … és felbecsülhetetlen értékű annak felismerése, hogy ennek az organikusan fejlődő, folyamatosan pulzáló, „egyszerre statikus és dinamikus”, „stb., stb.” Egyháznak a jelen korban, egy kicsiny alkotórésze vagyok.

 2. ΙΧΘΥΣ

  Ámen! „óriások vállán” állunk. Így igaz. Jer 16,6 „Így szólt az Úr: Álljatok az utakra, és nézzetek szét, és kérdezősködjetek a régi ösvények felől, melyik a jó út, és azon járjatok, hogy nyugodalmat találjatok a ti lelketeknek!”

  Nagyon hasonló témáról szól majd hamarosan megjelenő, új beszélgetésünk az Evangelikál Csoporton. Az apostolok hagyománya című könyved is most olvasom Ádám, sokat segít e fenti lényeg kibontásában. Köszönöm!

 3. Szilágyi József

  „Ha korszerűek akarunk maradni, valami örökkévalót kell mondanunk.” (Simone Weil)

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK