Nézőpontok

2016 szept. 28. | Divinity, Elmélkedések | 5 hozzászólás

Néha hétköznapi történések emlékeztetnek arra, hogy más-más nézőpontból látjuk a világot. A minap egy konyhai kuka előtt álltam megbabonázottan, mert soha nem láttam még elektromosan működő szemetest. Alighogy odaálltam elé, a fedele halk zizzenéssel kinyílt előttem, majd a megfelelő pillanatban becsukódott. Odavittem a használt teás filtert, a szemetes felnyílt, én bedobtam a zacskót, majd a kuka hangtalan becsukódott, lecsöppenő barna foltok nélkül nyelve el a zsákmányát. Aztán megint odaálltam elé egy üres műanyag dobozzal, a szemetes kitárta a száját, én érintés nélkül bedobtam a dobozt, a fedél engedelmesen lezáródott.

„Látom, új kuka van a konyhában!” – mondtam a bejáró takarítónőnek, aki a közösségi teret legalább húsz éve minden nap takarítja. „Nagyon klassz ez a szemetes, ahogy magától kinyílik meg becsukódik, a teás filtert is könnyebb beledobni…” „Ja, az új kuka…” – válaszolta, és a hangsúlyozásból rögtön tudtam, hogy nem osztozik a lelkesedésemben. „Amikor takarítom, felnyílik és lecsukódik, felnyílik és lecsukódik, nagyon idegesítő.” Elmosolyodtam, mennyire máshonnan látjuk a világot. Ami engem egy pillanatra megbabonázott, az neki napi frusztrációt jelent. Én a könnyebbséget láttam a szemetesben, ő a bosszantó újdonságot, és mindkettőnknek igazunk volt. Nem mondtam neki, de azonnal tudtam, hogy ebből blogbejegyzés lesz. A hanghordozása sokáig emlékeztetni fog a nézőpontok fontosságára.

(A szemetes másnap elromlott, már csak kézzel lehetett kinyitni és becsukni. A takarító szerint az elem ment tönkre benne.)

5 hozzászólás

 1. Arpicus

  A humor nagyon fontos dolog és manapság igencsak hiánycikk lett.Oldja a feszültséget és segít átlendíteni magunkat helyzeteken,a rossz napokat elviselhetőbbé teszi.Nekem most nagyon jól esett ez a poszt.A rövid bejegyzésnek van komoly mondanivalója(„Nézőpontok”),de a bejegyzés nagyon eltalálta mi is a lényeg.És mindezt minden okoskodás és üres filozofálgatás nélkül.A mindennapi élet sok mindenre megtaníthat bennünket ha odafigyelünk a mindennapok apró eseményeire.Nézőpontok?A klasszikus példa a félig üres pohár vagy a már félig megtelt pohár…A pesszimista a jól informált optimista mondá valaki.
  Elektromos szemetes avagy elektromos fogkefe….A fejlődés úgy tűnik,hogy megállíthatatlan… 🙂

 2. endi

  ja mert a láb-pedálos az nem jó…
  ebben elem van, motor stb, környezetszennyezés – totálisan feleslegesen…
  nagyon unatkoznak a nagy jólétben az emberek… 🙂

 3. Éva

  Én is csodálkozom, hogy tetszhet ez 🙁 A kényelemnek mindig ára van. Szemetelésnél pedig sokkal fontosabb hogy szelektáljunk: már vártam, hogy szólni fog hogy műa.palackot lát 😀
  Hasonló történet: tegnap IC vonaton csukódott asszem 1 perc múlva automatikusan az ajtó, jónak látszott (főleg ha tudjuk előre). Ez jó, megfigyeltem, a két kocsi közötti átjáróban, mert ott a táskát cipelve magunk után kínos becsukni, közben egyensúlyozni, nyitni a másikat, de a normál esetben, az emberek becsukni akarják (nem megy) aztán becsukódik, közben jön egy következő utas …
  A végállomásnál már nem is akartam látni milyen kínos lesz ha csukódik, igyekeztem az 1 percbe beférni hiszen nincs kikapcsolva automatika az biztos, és valakit odacsukhatott utánam, az is biztos 🙁

 4. Idealista

  Nem fogok a poszt témájához szorosan kapcsolódni, bocsánat, csak Éva hozzászólására szeretnék reagálni:

  Az IC automatikus ajtaja azért is (lenne) jó dolog, mert sokan nem zárják be az ajtót maguk után, ami elég zavaró tud lenni annak, aki pont az ajtó mellett ül (tapasztalat, sokat utaztam régen személyvonaton). Szerintem egyébként elég kínos, meg szomorú, amikor sokan erővel próbálják beráncigálni maguk mögött az automata ajtót (aminek ez valószínűleg nem tesz jót). Nem hiszem, hogy a 21. században hihetetlen ördöngősség egy automata ajtó (fotocellás ajtók régebben is voltak már). És mégis azt tapasztalom, hogy ezzel a technológiával valahogy nem sikerül megbirkózni, pedig rá is van írva, hogy ‘az ajtó automatikusan záródik’. De hát könnyebb erőszakkal ráncigálni azt, amit nem értünk, mint kicsit odafigyelni. Ez nem személy szerint Neked szól, hanem úgy az átlag ember mentalitásának.
  Amúgy záródás közben is visszanyitható az ajtó, szóval nem fog odazárni senkit.

  A másik kedvencem amúgy a metró/villamos ajtó. Van rajta egy nagy gomb, amin nyilak vannak és zölden vagy pirosan világít. És nem sikerül abszolválni a feladatot, hogy megnyomják. Böködik, simogatják, és dühöngenek, hogy nem nyílik az ajtó…

  Szóval azért szerintem Ádám posztjának mindkét nézőpontját érdemes figyelembe venni, vagy hát magát azt, hogy mindennek legalább 2 oldala van. És csak mert valami új, vagy elektromos vagy automata, nem lesz feltétlenül rosszabb, mint a régi szép időkben. Persze nem lesz automatikusan jobb sem. Mindent meg kell vizsgálni, és utána eldönteni, mik az előnyei-hátránayi és aszerint használni.

  (mindezzel együtt egy elektromos kukát én is kicsit inkább rokokós túlzásnak tartok, de biztos meg vannak az előnyei)

 5. tolerancia

  „…(A szemetes másnap elromlott, már csak kézzel lehetett kinyitni és becsukni. A takarító szerint az elem ment tönkre benne.)”

  Feltételezem, hogy a takarító néni igazat mondott, tehát nem maradt más válasz a meghibásodás magyarázatára minthogy te Ádám, túlontúl megcsodáltad! Megverted szemmel!
  Előfordul !

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK