Okkult mű lenne a Harry Potter?

2011 jan. 17. | Divinity, Elmélkedések, Művészet | 53 hozzászólás

Határozott véleményem az, hogy a Harry Potter nem okkult mű. Bevallom, amikor a hetedik részt elolvastam, elég felületesen olvastam, nem vettem észre fontos motívumokat, ezért elsőre azt gondoltam, hogy a mesesorozat teljesen mentes a természetfölöttitől. Nem kerülte el a figyelmemet, hogy a könyvekben varázslásról, fantasztikus, a mi világunkban lehetetlen cselekedetekről van szó, de úgy gondoltam, hogy nem lépte át a sorozat világnézete az immanens valóság kereteit. Azt hittem, Harry találkozása Dumbledore-ral is csak Harry fejében játszódik le. Jerram Barrs professzor hívta fel a figyelmemet arra, hogy a találkozás a King’s Cross (!) nevű állomáshelyen játszódik. Elgondolkodtam: vajon véletlenül választotta volna Rowling ezt az állomáshelyet? Nyilván nem. Én voltam felületes az olvasásban.

Innen indultam aztán visszafelé, és Godric’s Hollow-ban összeállt a kép számomra is: Rowling zseniális módon kódolta a műbe a keresztény reménységet! Ezt a nyilatkozatai aztán meg is erősítették. Abból a szempontból ez persze mindegy, hogy akár naturalista (csak immanens világban hívő), akár keresztény (a transzcendensre nyitott) a sorozat világnézete, egyik esetben sem lehet okkultizmussal vádolni. Rowling maga is többször nyilatkozta, hogy nem hisz a varázslásban. Istenben hisz, presbiteriánus gyülekezetbe jár, a keresztény evangéliumban talál vigasztalást. Nem tudom, hogy Rowling újjászületett-e, de az biztos, hogy saját bevallása szerint a Harry Potter mesékben arról a reménységről ír, amit a szószékről hall vasárnapról vasárnapra.

Miért gondolják akkor sokan mégis, hogy a Harry Potter okkult mű? A gondot a varázslás jelenti. Minden fikció esetében nagyon fontos a helyszín és a környezet kiválasztása. A mesék szándékosan olyan fiktív környezetet teremtenek, melynek törvényei és lehetőségei mások, mint a mi világunkéi. Rowling is újszerű környezetet alkotott a Harry Potter mesék számára. Választhatta volna keretként a tündérek világát, mint Szabó Magda Tündér Lala című meséjében, vagy az óriások és törpék világát, mint Jonathan Swift Gulliver utazásaihoz. Rowling azonban a varázslók miénkkel párhuzamos társadalmát alkotta meg. És itt jelentkezik sokak számára a probléma. Ha Rowling valóban keresztény, miért pont a varázslást használja kerettörténetnek? Miért abba csomagolja az üzenetét, amiről a Szentírás egyértelműen azt mondja, hogy útálatos Isten előtt? Miért kell a Harry Potter könyveknek „csöpögni az okkultizmustól”?

Hadd válaszoljam meg a kérdést kétféleképpen is. Pozitív üzenetet lehet úgy is elmondani, hogy az irodalmi keret valami visszataszító dologról szól. Maga Jézus is élt ezzel az eszközzel, hogy eljusson üzenete az emberek szívéhez. A hamis sáfár példázatában Jézus egy sikkasztó hivatalnok példáját állítja elénk, hogy azonosulva vele megtanuljuk, mit jelent felkészülni az eljövendő világra. A sikkasztás nyilván Jézus előtt is útálatos cselekedet volt, de arra számított, hogy a hallgatóság képes lesz különbséget tenni a példázat kerete és üzenete között. A Harry Potter esetében is nézhetjük a varázslást ebből a szemszögből. A varázslás csak irodalmi keret, melyet meg kell különböztetni a mondanivalótól. (Akit érdekel, hogy hogyan lehetséges akár a voodoo világát is ilyen keretnek használni – anélkül, hogy a voodoo-t akár egy pillanatra is helyeselnénk –, annak ajánlom ezt a pár perces rövidfilmet: http://www.youtube.com/watch?v=2ePWK0qfisE.)

A jó mesék a mi világunkról szólnak, de műfaji követelmény, hogy az általunk ismert világ törvényszerűségeit felrúgva, új, másfajta kereteket hozzon létre a történet számára. Ez adja a mesék érdekességét. A mesét azért szeretjük (gyerekek is és sokszor felnőttek is), mert a mesékben lehetségessé válnak dolgok, melyek a valóságban nem lehetségesek: a békából királyfi lesz, egy varázsló lúddá változtat egy kisfiút, tudunk repülni, az állatok beszélnek, nemlétező lények bukkanak fel. Az általunk ismert keretek megváltoztatása a lehetőségek tárházát nyitja meg a meseíró számára, hogy képzeletben olyan távolságra repítsen bennünket, ahonnan képesek leszünk újra rálátni saját világunkra. Néha azért nem veszünk észre nyilvánvaló dolgokat, mert túlságosan ismerősek a számunkra. A mese az ismeretlen világok által ismertté teheti a nagyon is ismerős dolgokat, mert máshol, idegen környezetben találkozunk velük. A Harry Potter valójában nem varázslókról szól, hanem a mi világunkról. A varázslók világa a mi világunk tükre, ahogy Liliput is és Tündérország is.

Rowling ügyes érzékkel felfedezte a mesebeli varázslókban rejlő érdekességet. Mi lenne, ha egy egész társadalmat létrehoznánk, amely varázslókból áll, akik számunkra fantasztikus módon élik az életüket? (Nem igazi varázslókból, hanem olyan varázslókból, amilyen a mesékben van.) Mi lenne, ha létrehoznánk egy társadalmat, ahol nem úgy mosogatnak, hogy megfogják a tányért és a szivacsot, hanem úgy, hogy lendítenek egyet a varázspálcával, és a tányérok önmagukat elmosogatják? Ahol nem úgy mennek hosszú utakra, hogy beszállnak egy autóba, hanem úgy, hogy egyszercsak eltűnnek, majd valahol máshol felbukkannak? Ahol nem a foci a kedvenc sport, hanem a kviddics, melyet seprűn repülve játsszanak? És ahol mindezt ugyanúgy meg kell tanulni, mint nálunk az algebrát vagy az autóvezetést? Mi lenne, ha egy olyan világba csöppennénk, ahol nem az a kuriózum, hogy egy autó kerekét varázslattal kicserélik, hanem az, ha a művelethez emelőt és kerékkulcsot kell haszálni, mint a muglik teszik? Mennyire érdekes lenne egy ilyen világ, nem? Dehogynem! Százmilliók olvassák Rowling meséjét, mert a keret fantasztikusan újszerű! Sokkal-sokkal érdekesebb, mint a valódi okkultizmusé. A valódi okkultizmusban nem történnek olyan dolgok, mint a Harry Potter mesékben. Az igazi boszorkányok nem is tartják jó reklámnak Rowling könyveit.

Azt gondolom, hogy a gyerekek tökéletesen értik mindezt. Egyetlen gyerek sem fogja azt gondolni, hogy mi is megtanulhatunk úgy varázsolni, mint Hermione. Lehet, hogy el fogja ezt játsszani (ahogy a kislányok eljátszották régebben, hogy tudnak esernyővel utazni, mint Mary Poppins), de a szívük mélyén pontosan tudni fogják, hogy mindez csak mese. A gyermeki szívhez hozzátartozik az ostobaság, de nem ez a fajta ostobaság. Ez a fajta ostobaság inkább a felnőttekre jellemző. De szerintem rájuk sem. Nem kell félteni az embereket (a gyerekeket sem) a Harry Pottertől. Túl korán ne adjuk a könyveket a gyerekek kezébe (különösen a negyedik kötettől felfelé), mert rémisztő lehet a számukra. De ez nem a varázslás miatt van, hanem amiatt, amiért Agatha Christie-t és Richard Wurmbrandot sem olvastatunk egy nyolcéves kisemberrel.

53 hozzászólás

  1. sfi

    A linkelt videó tényleg zseniális.

  2. endi

    Csak nem a kisfilmes blogomban találtad azt a filmet? 🙂

  3. Szabados Ádám

    Szeretném azt mondani, hogy igen. De nem. 🙁

  4. András

    Kedves Ádám!

    Nagyon érdekesnek találom a véleményedet a Harry Potter könyvekkel kapcsolatosan, ezt tőled hallottam először. A mindennapi.hu-n át is olvastam a hozzászólásokat. Látszik, hogy ebben a kérdésben (a Harry Potter könyvek okkultak-e, vagy sem) milyen sokan nem értenek veled egyet.
    Megmondom őszintén, hogy azok alapján, amiket e könyvekről eddig hallottam, én is egyértelműen az okkult – és így a kerülendő – könyvek közé soroltam.
    Kíváncsivá tettél, így elképzelhető, hogy elolvasom őket. Mielőtt azonban hozzáfognék lenne egy kérdésem hozzád, amire örülnék, ha tudnál válaszolni. Véleményed szerint egy igazi okkult könyvnek (regénynek)mik a jellemzői? Vagy másképpen feltéve a kérdést: mik azok a jellemzők, ami alapján egy könyvet okkultnak, a hit számára veszélyesnek lehet/kell nyilvánítani?

    Egyébként tetszik az a bátorság, amellyel az olyan témákat is fel mered vállalni, amikről tudható, hogy sokan másképp vélekednek, és a szelídség, amellyel a kemény kritikákat kezeled.

    András

  5. Szabados Ádám

    András, köszönöm a véleményedet. Azt tartanám okkult könyvnek, amelyik a varázslásra illetve a démoni erőkkel való kapcsolatfelvételre bátorít. A HP ezt nem teszi.

  6. Alex:)

    Rejtett okkultizmus!Sátán a mi ellenségünkről is kéne tudni ki volt,hogy került le ide,és hogyan kísértette meg Évát?
    Sátán nagy álcázós mester,és már akkor felvette a humanista megtévesztő arculatát,ehhez kígyós kosztümöt húzott fel és csak egy szót tekert ki a Biblia részéből…..(csak ugyan? ) A Sátán soha nem fogja direktbe megmutatni magát (ehhez adott Isten leleplező neveket,utána kéne járni mik ezek a nevek,mert a név árulkodó!)Sátán mindig becsomagolva tálalja a mérgét,szépen átkötve aranyszalaggal! Sokat töprengtem,egyes emberek miért nem látják a rejtett okkultizmust? Ennek is meg van az oka! Istennek járó dicsősége elé állnak! Vagy egyes presbiterek szétpolitizáljak magukat,s abban leledzenek! De olyanról is tudok,hogy keresztyén újságíróként,nem keresztyéni életet élnek,erre most volt precedens,ahol olvashattuk valakiről,hogy mit csinált,és közben okítja az olvasókat! El lehet gondolkozni,a mindennapi.hu portálról,akik nem éppen a magas erkölcsszínvonalon állnak. Miért keverik a tisztát a tisztátalansággal? A népszerűség bezsebeléséről van itt szó,az helyett,hogy az egyetlen Úrnak dicsőséget adjanak.Nagy dilemma,és nagy megtévesztés azoknak akik nem járatosak a tiszta Evangéliumba,és mindent elfogadnak más tollaiból és azt veszik Szentírásnak!
    -Igen a Harry Potter teljesen okkult! Minden benne van amit a Mózes könyvében a nagy Isten tilt,mert ezek az erők sajna működnek,és mint tudjuk,a démonvilág alig várja hogy kapcsolatban lépjünk velük,sőt anélkül is jönnek ha nem hívjuk! Minden élő hitű teológus óva int,és ehhez már számtalan írást bizonyították (amúgy még a Balavány Gyuri is annak mondja,de ő is sok mindenben tévelyeg:sajna) Mint amikor valakivel megcsinál egy riportot és átpolitizálja:sajna! Itt már csak az a kérdés:vajon tudatosan csinálják,mert akkor pénzért átálltak a másik oldalra és csak a szájukkal Uram,Uramoznak? Vagy eleve nem élő hitűek?
    Tehát:a HP,nagyon okkult,nem kicsit!

  7. Miklósi H. Csaba

    Alex:) kedves, jelzem nem olvastam/láttam a HP sztorit. Mondhatnám: egyáltalán nem érdekel sem a mű, sem a körülötte zajló purparlé. Értelemszerűen a műről sem pro, sem kontra véleményem, élményem, állásfoglalásom nincs. Hogy most és itt ide írok, annak a jelenségnek okán teszem, amit te (is) gyakorolsz, nemcsak itt, hanemhogy a ‘mindennapin’ is. Hozzátenném: lármás felhajtással. Nem tudom, olvastadé a művet, vagy sem, de hozzászólásodból arra következtetek, hogy nem. Ugyanis Ádám beírását, lényegét tekintve nemhogy tételesen, de érintőlegesen sem nem kérdőjelezed, sem nem cáfolod meg. Ehelyett, és ez az a jelenség, amit kifogásolok, a témához nem illően, de elítélően beszélsz embertársaid, Isten teremtményeinek (!) vakságáról, megítéled, mintegy eldöntöd élő/holt hitük létezését, ide „hozod”, rángatod, oktalanul, a presbitereket, a politikát, a keresztyén újságírókat, sőt, s ezt végképp nem értem, Balavány Györgyöt. Mindezek után, summázatként kijelenteni, hogy ergo „a HP, nagyon okkult, nem kicsit!”, hogy is mondjam, finoman szólva is logikátlan, nélkülöz minden meggyőződést. Félreértések végett, ama jelenséget kifogásolom, amivel te (nemcsak) fölös és önös hangulatkeltéssel „leledzteted” Virtuáliát.

    Kisebb atyafiságos szeretettel, Csaba

  8. Alex:)

    🙂

  9. Alex:)

    Kedves Ádám nem tudok beadni linkeket,pont arról amiről írtam,éppen azért mert a linkek által tudnám igazolni az állításaimat.
    Ennek az okát nem értem,olyan mintha valaki a háttérből nem engedné,amit bizonyítani tudnék.
    Tudnál ebben segíteni? Mi ennek az oka?

  10. Szabados Ádám

    Kedves Alex:), azt szeretném szeretettel kérni, hogy a témától eltérő vagy ahhoz csak lazán kapcsolódó linkeket és idézeteket ne tedd be kommentként, mert ezek könnyen szétzilálják a beszélgetést. Előre is köszönöm a megértésedet!

  11. B.Marci

    Hm. Úgy gondolom, nagyon-nagyon igaza van mindenkinek, aki aggódva félti a fiatalokat az okkult dolgoktól. Amikor munkahelyi beszélgetésekben (miközben mi keresztények talán túl gyakran is félünk Jézusról beszélni) fesztelen természetességgel ajánlgatják a gyerek-agykontrollt nevelési problémák megoldására, amikor egy világi múzeumban az idegenvezetőnéni közli a látogató gyerekekkel, hogy „ebben a sámánbotban fantasztikus erő van, amikor itt járt egy igazi sámán, már az ajtóban érezte, fogjátok csak meg és kívánjatok valamit” (mindkettő személyes élményem, a második esetben, Istennek hála, le tudtam beszélni nemvallásos unokaöcséimet a bot fogdosásáról), szóval ilyen körülmények között persze érthető a Harrypotter-anatéma a keresztények részéről…

    DE. Akkor mi a helyzet a népmesékkel – erre Ádám bejegyzése is utal – és rengeteg más hasonló népi, művészeti és szórakoztatóipari alkotással? Okkult mű-e Mozart Varázsfuvolája vagy Wagner operái? De akár Bachig is elmehetünk, aki elolvassa a neves zenetudós, Christoph Wolff Bach, a tudós zeneszerző című művét, az „meggyőződhet” róla (amúgy szerintem tévesen), hogy a Máté-passió szerzőjének művészete (és az egész barokk kultúra) mögött kifejezetten panteista háttér áll. Satöbbi, satöbbi.

    Pál apostol lelke háborgott, látva Athén bálványait, de idézte a pogány költőnek Istenre (!!! melyikre?) vonatkozó sorait: „bizony, az ő nemzetsége vagyunk”.

  12. Idealista

    Ez egy Nagyon nehéz téma.

    Személyes szívfájdalmam a Harry Potter. Egyre inkább ódzkodok tőle, s ha valaha apa vagy unokabácsi leszek, nem fogom ajánlani a lurkóknak ezeket a könyveket.

    Rossz személyes tapasztalatom van velük. Jómagam többször olvastam a könyveket, láttam a filmeket, szerettem. Sőt, míg jobb belátásra térve nem töröltem a felhasználómat, a Pottermore béta teszt része is voltam. [akit érdekel, járjon utána]

    Mindenkinek azt tanácsolom, óvatosan bánjon velük, mert igenis az okkultizmus mély szakadékához vezető lankás út lehet. Magam gyerekként majdnem beleestem. És ez nem valami olyan kis dolog, mint a gyerek-terhesség, vagy az alkoholizmus. Itt tisztátalan lelkekkel való közvetlen kapcsolatról van szó. [igen, szerintem ehhez képest 14 évesen gyermeket szülni vagy lerészegedni kis dolog – mégis azoktól mennyire féltjük a csemetéket] Persze nem akarom másra vetíteni a saját tapasztalatomat, amiben a HP-n kívül sok más is közre játszik, és nehéz szétválasztani. De legyünk éberek! Annyi ma a felelőtlen felnőtt, annyira nem törődünk a fiatalokkal. Nem kell máglyán megégetni Rowlingot és aztán sóval felszórni Angliát, de azért figyeljünk oda.

    C.S. Lewistól szeretnék egy számomra kedves, igen szemléletes példát hozni a Csűrcsavar leveleiből. [a könyvben egy démon tanít egy másikat; amiből a keresztény üzenet az, hogy tegyük pont az ellenkezőjét, és ismerjük fel a Sátán módszereit – igen, kissé ironikus pont ebből példát hozni ide]

    „A lényeg az, hogy tűzoltófecskendőkkel rohangáljanak, miközben árvíz fenyeget.”

    A mai kor tűzoltó fecskendője pl a bigottság és prűdség elleni harc, holott nyakig úszunk a paráznaság és szemérmetlenség fertőjében. Hasonlóan derékig járunk az okkultizmusban és ezotériában. Múltkor egy nagy könyvesboltban a gyerekrészleg az ezotéria tőszomszédságában volt, egyenesen kikerülhetetlenül. Mindenbe beleszivárog lassanként. Ilyenkor szerintem nem árthat egy kis extra óvatosság e téren, mert a veszély nem az, hogy valami jóról lemaradunk „fundamentalizmusunk” miatt, hanem hogy megégetjük magunkat hanyagságunkban.

    Másrészt pedig -épp a fentebbiek miatt- nem tartom feltétlenül bölcsnek egyenesen az evangéliumot belelátni a történetbe. Van benne szimbolizmus, meg utalás és párhuzam. Sőt két egész igevers is. Vannak benne valóban bölcs gondolatok. De attól még nem lesz evangéliumi üzenet. Esetleg egy beszélgetés kezdete lehet, de ne akarjunk túl sokat belelátni.

  13. Villam

    Én olvastam a könyveket és bennem semmilyen okkultizmusra vivő gondolat, érzés vágy nem ébredt fel egyszerűen azért, mert köze sincs hozzá. Kevés az olyan ember, aki a filmekben vagy rajzfilmekben látott dolgokat a valóságban kezdi el hajszolni és kutatni, akik pedig vannak, ott a valóság és a fantázia válaszfalának hiánya figyelhető meg.

    Mivel az okkultizmus egyes ágaival kacérkodtam megtérésem előtt és a Potter könyvek egy részét hitetlenként olvastam van valamilyen képem , mind az okkultizmusról(szakirodalma), mind a fantáziáról és a Potter könyvekről , ezért mondom ,hogy a Potter könyvekből nem következik az okkultizmus gyakorlása vagy annak megismerése. A könyv egy alternatív valóságot mutat be. Ötvözi a modern ember világát és a varázslók világát, ahol a mi törvényszerűségeink ,képességeink és lehetőségeink kibővülnek egy misztikus képesség által, ami varázslókban van jelen és csak az ő társadalmukra jellemző. Hasonló ez az X-man filmekre,csak az nem fantasy vonalon ragadja meg a képzeletet és rugaszkodik el a jól ismert realitástól, hanem scifin, mivel mutációban mutatja be a megváltozott lehetőségeket, akik szintén rejtőzködnek a „normális emberek elől”. Ebben a filmbe se nézünk bele káros dolgokat, mert meghagyjuk annak ami: film, mese, történet, ahol a képzelet szárnyalásának add teret és nem emlegetjük a génmanipulációra való buzdítást, a szuper képességek utáni vágyat és az emberek java nem próbál meg a kezeiből tüzet lőni és vaskapukat hajlítgatni(bár biztos van pár aki igen). Ahogyan a Potter könyvek áll okkultizmust mutatnak be, úgy az Xmen filmek , áll tudományt(evulóció, génmutáció). Az okkultisták „kiröhögik” a Potter könyvben leírt dolgokat, mondván hát ilyen nincs, ezt nem így kell csinálni, a tudományt ismerők meg „kiröhögik” az Xmen evulóciót, mondván ilyen sose lehetne, ez nincs így.
    Ezért illő lenne meghagyni a mesét mesének a fantáziát fantáziának. A történet díszleteit pedig díszletnek, mely a fantázia termékei és akkor nem lesznek 10. emeletről leugró emberek, akik azt hiszi tudnak repülni és nem lesznek emberek akik egy gally suhogtatásától repülni szeretnének egy seprűn. 🙂

    Azok tehát ,akik megtartják magukban annak az írást aminek lett szánva azok közül egy se lesz okkultista.Se vágy nem alakul ki bennük, de ha mégis utána járnának „szomorúan” tapasztalnák azt, hogy a valódi okkultisták módszerei köszönő viszonyban sincsenek a Potter világban(mesékben , általában véve a legendák, kitalált történetekben vagy akár az ember álmában levő dolgokkal) levő technikákkal se látványban,se hatásfokban. Ráadásul a sok okkult ember eszköztárának tárhelyének nagy részét a csalás és hazugság tölti ki, no meg a pénz utáni éhség.

  14. Idealista

    Érdekes ez a párhuzam vonás az X-man-nel. A valódi okkultizmussal még nem volt közelről dolgom (nem is bánom), de azért az számomra is egyértelmű, hogy nem lovagolnak seprűn, nem készítenek bájitalokat unikornis szőrből és nem szelídítenek hipogriffeket. Valószínűleg a kertjüket se kell törpétleníteni heti rendszerességgel…

    Azt hiszem most vagyok azon a ponton, hogy kisebb bajom is nagyobb Harry Potternél. Valószínű, hogy a szükségesnél sokkal több figyelmet, időt, erőt pazarolt már rá így is a keresztény világ, hogy pro és kontra érveljen ez ügyben. Talán ehelyett foglalkozhatnánk azzal, valóban miért is menekül fiatalok sokasága a valóságtól. Ez persze csak az én véleményem.

  15. Ildikó

    Amikor valamit ilyen körmönfontan meg kell magyarázni ,ki kell vesézni, ahogy Ádám tette, annak sajnos már „szaga”van.

  16. Szabados Ádám

    Kedves Ildikó, Jézus példázataira és a Biblia más – magyarázatot igénylő – részeire is igaznak tartod ezt az elvet?

  17. alex:)

    Még egyszer,még ucsimódjára,és egy hasonlatossággal szeretnék élni,hogy jobban megértsük a dolgokat.
    Tudjuk,hogy a láncfűrésszel miként kell bánni,ugye?
    De a gyermek kezébe nem adnám,hogy miért…..ha le kell írnom az már kissé,dedos.
    Nekem az okkult,a zombi,a horror,a pszichó filmek,reám semmiféle hatással nincsenek. Miért? Mert én más Isten szemével látok-egyszer,és felnőtt ember vok–kétszer–
    DE! A gyermekek nem tudnak különbséget tenni és már több generáció ezen nőtt fel,sajna!
    Vegyük még egyszer át! A GYERMEKEKRE VESZÉLYES!
    Na most,ha itt felsorakoznak az okos apukák:gratulálok-azzal hogy áh ők nem engedik-„barátom tiltott gyümölcs a legédibb…”
    Emléxem,nálamis ezzel a szöveggel operáltak-na ettől tettek kíváncsivá!
    Rögtön ki akartam próbálni…
    Meg is tettem,és éjszaka a félelemtől csurom vizes volt a pizsamám!
    -Némelyik ember elfelejti,a gyermekkorát és férfias fitogtatásban megy át? — Nem barátom,nem rád veszélyes,hanem a kis angyal lelkű gyermekeinkre,akik még hisznek,és belopózik a tudatalattiba a szörnyek,az okkultizmus praktikák,és megszerettetjük velük,sőt hozzászoktatjuk őket! Már három generáció ezen nőtt fel,és a visszajelzések drámai! Ja ezt nem akarjuk tudomásul venni? Megteheted,de mi lesz ha a gyermeked is bepörög egyszer,és a vége drámai lesz? Több történetet letudnék írni,de helyettem már többen megtették,tanárok,teológusok,szülők! És kinevették őket! Ki lehet nevetni őket,de az arcodra fagy a nevetés ha ez a te gyermekeddel fog megtörténni! És akkor okos voltál? Az okos aki megelőzi a bajt! Én úgy tudom.
    Tehát nem felnőttre veszélyes,hanem a gyermekekre!

  18. Szabados Ádám

    Kedves alex:), az én fiaim elolvasták mind a hét könyvet, és nagyon jókat beszélgettünk velük a történetről. Egy pillanatig nem gondolták, hogy a varázslás valódi.

  19. alex:)

    Kedves Ádám

    Az a te két szép fiad,és örülj neki,adj Istennek hálát!
    De ha akarod,belinkelek neked erről írásokat,tanárok és szülők,illetve teológusok írják le,miképpen csapódik le egy-egy kisgyermek lelkében a sok misztika,okkult,varázslás, démonizélás!

    Hiszen az egyszerűnek tűnő számítógép játékok is nagy kárt tesznek sok gyermek lelkében!

    Amikor mózesi törvényében az Isten ezekre figyelmeztet,vegyék komolyan,
    -de a tévtanítokra súlyosabb ítélet vár!

  20. alex:)

    Álláspontunk szerint a Harry Potter jelenség hosszú távon csak nehezen jóvátehető pszichikai és erkölcsi károkat okoz a jelen és a következő generáció életében, az emberi életminőség és kapcsolatok szempontjából. A Harry Potter könyvek és a film alapelve ugyanis az, hogy a mesék világából kiemelve, a mindennapi környezet keretei közé helyezve, olyan okkult, sátáni eredetű gyakorlatokat állít mintaként – a mindent kontroll nélkül elfogadó – gyermekek elé, amelyek komoly rombolást tudnak végezni azok személyiségében, és környezetében. Az író nem is leplezi, hogy mesébe rejtetett hatalmat akar adni a gyermekek kezébe.

    http://www.karizmatikus.hu/hitvedelem/megkueloenboeztetes/447-egyhazak-harry-potter-ellen

    A keresztyén embernek szívügye kell hogy legyen
    mások lelkének állapota.
    http://www.vargamakai.com/fantaziajatek.html

    Az emberek lelki étvágyát felkeltő második a sorban az erő¬szak és az agresszió, – a krimik vagy akció filmek és a horror. Ezzel töltik meg nap-nap után az emberek és gyermekeink agyukat, szívüket és lelküket. Ne álltassuk magunkat és ne a televíziót szidjuk emiatt, mert a kereslet-kínálat pontosan olyan vas-törvény, mint az, hogy amit vet az ember, azt aratja. Ha nem az erőszakra volna éhes a világ, akkor a TV nem ilyen műsorokat játszana! Megtelt erőszakkal a való világ és az ember gondolatvilága egyaránt, ugyanúgy, ahogy azt Isten Noé napjaiban is találta -„A föld pedig mind romlottabb lett az Isten előtt és megtelt erőszakossággal” (l Móz 6,11).

    http://www.kontrasztkiallitas.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1277:szellemi-fueggsegek&catid=136:kabitoszerek&Itemid=580

    „Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát vagy leányát áldozatul elégeti, ne legyen varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző! Ne legyen átokmondó, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottaktól tudakozódó. Mert utálatos az Úr előtt mindaz, aki ilyet cselekszik. Ezek miatt az utálatos dolgok miatt űzi ki előled ezeket (a népeket) is Istened az Úr. Légy fedhetetlen Istened az Úr előtt! Mert ezek a nemzetek, amelyeket elűzöl, jelmagyarázókra és varázslókra hallgatnak, de neked nem engedi azt meg Istened, az Úr.” 5. Mózes 18: 10-14 Isten egyértelműen nyilatkozik ezekről a tevékenységekről, utálatosnak nevezi. Ne legyen közöttetek, aki ilyen dolgokkal foglalkozik! Tartsd tisztán magadat ezektől a dolgoktól és az élő, hatalmas Istenben bízzál! Tudom, hogy van, aki erre azt mondja, de hiszen ez a könyv, egy mese, a gyerekek egyébként is bizonyos korig ilyen varázslatos világban élnek. Ezt csak mi felnőttek, vagy fanatikus keresztyének magyarázzuk bele. Nem is erről szól az egész! Hát éppen ez az, amit mindnyájunkkal el akarnak hitetni!
    http://www.parokia.hu/publikacio/cikk/181/

    ” Hamis tanítók. 1Akadtak azonban a nép között hamis próféták is, amint köztetek is lesznek tévtanítók, akik kárhozatos eretnekségeket terjesztenekˇ”

  21. alex:)

    Hamis tanítások

    E kapcsán az Interneten gyerekek és felnőttek ilyen értelmezéseket olvashatnak: „Az életelixír alkotóelemeként Harry Potter vére Krisztus vérének felel meg, amely az áldozat misztériumában az örök életet nyújtja a halandóknak- miközben Harry maga testesíti meg a Szent Grált, „az Örök Élet Kelyhét”, mely Jézusnak a kereszten kiontott vérét őrzi. A videojátékokban a fiatalok az Atyaisten szerepét ölthetik fel, egész kultúrákat létrehozva és irányítva, mint a Civilizations nevű játékban. Itt az Isteni Fiúval azonosulhatnak… A homlokán viselt sebhely a kiválasztottak jelére utal, de felidézi azokat a stigmákat is, melyek Krisztus kezén és lábán jelentek meg. Ebben az értelemben Harry Potter a krisztusi hagyományba illeszkedik: megölték, feltámadott és végül olyan látható sebet visel, mely kiválasztott sorsáról ad hírt.”

    Számomra döbbenetes ez az összehasonlítás, ez a párhuzamba állítás. Hogyan azonosulhatnának egy fekete mágiás történés során, Krisztussal? Aki pedig eddig sem olvasott Krisztusról, azt gondolhatja, mindez igaz. Ezért mondom testvéreim, hogy nagy a sötétség és egyre többen jönnek, akik valóban hamis tanításokat adnak gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

    10. Mit tegyünk?

    Legyünk kiáltó szó a pusztában! Ne hallgassunk, amikor szólnunk kell! Legyünk hitvalló keresztyének: beszédünkkel és cselekedeteinkkel Krisztusról tegyünk bizonyságot. Szeressük gyermekeinket a családunkban, és akiket tanítunk. ( Talán közhelyként hangzanak az előbbi szavak, de általunk milyennek ismerik meg Istent a gyermekek? Olyannak, akire érdemes odafigyelni, aki élő Lélek, erős és Hatalmas ÚR?) Világítsunk ott, ahová állított minket az Úr, abban a hitben, hogy a „mi Istenünk hatalmasabb a fáraó minden mágusánál”! Beszéljünk saját gyermekeinkkel, miről is szólnak ezek a könyvek és mi a véleményünk, Isten véleménye róluk. Aki még nem olvasta, ne ajánljuk, sőt fejezzük
    ki: nagyon veszélyes!

    http://www.parokia.hu/publikacio/cikk/181/

    http://www.kontrasztkiallitas.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1277:szellemi-fueggsegek&catid=136:kabitoszerek&Itemid=580

  22. Szabados Ádám

    Kedves alex:), az az érzésem, hogy akik ezeket a harcos cikkeket írták, nem olvasták a HP könyveket. Ha mégis olvasták őket, vagy egyáltalán nem tudnak jól olvasni, vagy az előítéleteik megvakították őket. Jézus azt tanította, hogy amit szeretnénk, hogy az emberek velünk tegyenek, azt tegyük mi is ővelük. Ezek a cikkírók szerintem meg sem próbálták meghallgatni Rowlingot.

  23. alex:)

    Kedves Ádám.

    Még a Gyuri is azt mondta,hogy teljesen okkult,de amúgy mindegyik egyház,kivétel nélkül,állítják,hogy az!
    -Kérdésem? Ki hazudik? Ennyi ember hazudik?
    -vagy valami másról van itt szó?
    Isten adja meg a mennyei látást! És aki nem kapott mennyei látást,azok kívánják a spiritizmust,és terjesztik az ördögtanát!
    Leírnád hogyan születtél Jézus Krisztusban? Hogyan lett benne új életed?
    Előre is köszönöm,maradok szeretettel:alex

  24. alex:)

    „Ezek a cikkírók szerintem meg sem próbálták meghallgatni Rowlingot.”

    Nem értelek Ádám,nagyon nem. Miért kellett volna Rowlingot meghallgatniuk? Tán van itt a földön tiszta szívű ember?
    Saját szívünk becsap,hát még a másik ember? Nekünk Istenre kell hallgatni! Pál is ezt mondja,ha még angyalok hirdetnék nektek egy másik Evangéliumot…..
    Nekünk az Ige mérlegére kell tenni,és az Isten szava a mérőzsinór!
    Ha valaki el akar valamit adni,biztos hogy a legjobbat mondja el róla,és nem azt,hogy madarat akar fogni!
    Ádám rengeteg teológus, érthetetlenül figyeli,és el vannak hűlve hogy te ezt keresztyén műnek kiállottad ki! Minden helyről visszahallottam.

  25. Idealista

    Bár Alex stílusával nem, de a mondanivalója egy részével egyet tudok érteni. Én is ezt szerettem volna valahogy leírni. Hogy igen, nem lakik ezer démon minden kinyomtatott HP példányban, de nem is ártalmatlan dolgok. Az Ádám apai döntése és felelőssége, hogy a saját gyermekei mit olvasnak, és erről ő hogyan beszél velük. Nem tartom kizártnak, hogy ezekre a gyerekekre nem lesz különösebb negatív hatása a HP-nak; amennyiben Sz. Ádám otthonában is képes Krisztust képviselni (amire jó reményeim vannak a blogot olvasva). [csak a biztonság kedvéért külön leszögezem, hogy eszem ágában nincs ítélkezni Ádám fölött szülői mivoltában]
    De ez a gyermek saját érzékenységétől, lelkivilágától is függ, a családi környezettől is, a gyerek élet-tapasztalataitól is, meg attól is, hogy van-e élő hite vagy sem.

    Szeretném tehát, tehát én is Alexszel együtt elmondani, hogy igen is veszélyesek az ilyen varázslós dolgok. Úgy egyáltalában a világ veszélyes. És nagy felelősség, hogy megőrizzük magunkat tisztán; a felnőttek meg külön felelősséggel tartoznak a gyerekek felé. Tegnap hallgattam egy előadást Paul Washertől. Sokszor igen radikálisnak, sőt idiótának tűnik, pedig csak Jézust szeretné követni. Persze személyesen nem ismerem, ezért nem tudom, hiteles-e az élete; de nekem sokat segítettek a prédikációi. Szóval ő mondta az együtt járásról tanítva, hogy „Biztos bolondnak fogtok tartani, de nem viszem el a gyerekeimet a bevásárlóközpontba; mert nem akarom, hogy olyasmiket lássanak, amiket nektek sem kellene.” És meg tudom érteni. Ha a világ erősen támad, nekünk intenzívebben kell védekezni. Itt pedig akár az Ellenkultúrás cikkhez is csatolhatunk.

    Szeretném, ha itt állna a figyelmeztetés, hogy nem mindegy, minek engedünk befolyást a gyermekeink (és saját) életünkben! Talán bizonyos esetekben igenis radikálisnak kell lenni. Akkor is, ha ez bolondság a világ szemében. Ha a kávé, a sakk vagy a szalvétagyűjtés bálvánnyá válhat; akkor nem szabad semmit sem könnyelműen venni. Se a Harry Pottert, se semmi mást. Nekem igaziból nem is annyira a HP-vel van bajom, mint a könnyelműséggel. Ahogy egy barátom néha megjegyzi „Az egyiptomi zsidók biztos nem az ablaknál kukucskáltak, mikor kint járt az öldöklő angyal, hanem elbújtak a legbelső szobában, pedig ott volt a vér az ajtófélfán.”

  26. alex:)

    Kedves Idealista

    teljesen megértelek,hogy nem okés a stilusom,de igyekszem Krisztusban változni,és az óemberi indulataimat megöldökölni. Bár a másik véglet sem tetszik,nekem az nagyon visszatetsző,és hazug,képmutatónak tűnik,ahol ömlik a szeretet,és mindenki hajbókol egymásnak! Ott meg azért lóg ki a patának a lába,mert Krisztus nemcsak szeretet,de Ő maga az Igazság,és sokszor mondott igen kemény beszédet,és ma Jézust radikálisnak és fundamentálisnak mondanánk! Mert Ő nem engedett,a bűnnek,még 1%-ot sem!
    A bűnösöket szerette,velük evett és ivott,de a bűneikben sosem vett részt! Ádámmal már nem először indulok újra ebben a témakörben:sajna!
    Ádám keresztyén műnek mondja ki a Harry Pottert! És komoly teológusokat
    von a hitelességükben,azaz Ádám már „ítélkezik”
    Lásd az előző írásokat! Azért ez az emelkedő stílus nálam! Nem szólva arról mekkora bajt zúdít ezzel a kiskorú gyermekek pszichikai szellemi fejlődésükre! Találkozok élő hitű lelkészekkel,és panaszkodnak!
    Sajna az ördög ravaszul becsomagolja az ő mérgét! Többórás előadásokat tartanak erről! Gyermekeket támad legelsőnek,hiszen a gyermeket a legkönnyebb befolyásolni! Tele van az internet,leleplező írásokkal,csak erre látni kell,de a látást Jézus adja meg! Amikor papok terjesztik az okkultizmust,és tudjuk hogy ők sem szentek (pedofil botrány)
    Sajna a teológusokat is utoléri a saját dicsőségvágyásuk,holott egyedül az Istené a dicsőség! Itt jön be az ördög,ahol elbízza magát az ember,és gőgős,öntelt lesz! Itt már nem az Isten használja,hanem a másik oldal. A mi lelkészeink,minden nap alázatban mennek,úgy kelnek,és kérik Isten Szent Lelkét,hogy az Úr tudja őket használni,mert ők is kivannak téve,a kísértésnek!
    Ádám egy jó tanító,egy jó tanár! Nekem is volt jó tanárom töriben,élvezet volt hallgatni-materiális volt,de szuper jó fej volt! Nem is volt bukás,mert mindenki megértette a tanítását!
    Rengeteg jó teológus van,hiszen Ádám a leírásában olvastam,hogy nem akárkiknél tanult! Azaz emberek tanították! Hírős emberek!
    De Kálvint Istent tanította,Luthert is,Cseri Kálmánt is,Takaró Károlyt is,Végh Tamást,Cselényi László,és még lehetne sorolni a neveket!
    Igen óriási különbség van-van akit ember tanítja,de van akit Isten tanítja! Ég és a föld közöttük a különbség!
    -maradok tisztelettel:alex

  27. Szabados Ádám

    Alex:), senkinek nem kell meghallgatnia Rowlingot, és véleményt sem kell mondania a könyveiről. Ha viszont valaki szeretne véleményt formálni róluk – ahogy te is teszed -, akkor először hallgassa meg, hogy ténylegesen mit mond a szerző, és csak utána mondja el a véleményét. Ha nem így járunk el, Jézus parancsa ellen vétünk.

    A HP könyvek kapcsán egyáltalán nem olyan egyértelmű a keresztény világ állásfoglalása, mint azt gondolod. Nem vonom kétségbe, hogy a te köreidben az a vélemény alakult ki, hogy a HP okkult mű. Kíváncsi lennék, hogy azok közül, akik ezt a véleményt osztják, hányan olvasták el a könyveket, és hányan vannak, akik inkább csak szajkózzák a másoktól hallott bírálatokat. Nagyon sokakat ismerek (megtért, újjászületett, érett keresztényeket), akik a könyvek elolvasása után arra a következtetésre jutottak, amire én is. Minimális irodalmi érzékkel – amivel a gyerekek is rendelkeznek – könnyen megérthető a sorozat valódi szándéka. Az nem érti meg, aki eleve félelemmel és/vagy rosszhiszeműen nyúl a HP könyvekhez. Angol nyelven rengeteg forrást találsz, amelyik nem hogy nem tartja okkult műnek a HP könyveket, de kifejezetten méltatja a könyvek mögött kitapintható keresztény világnézetet. Az kell csak hozzá, hogy az olvasó ne az ablaküvegre bámuljon, hanem keresztüllásson rajta. Ha van egy kis időd, nézd meg Szalai András értékelését, ő sem tartja okkult műnek: http://www.golgota.tv/?p=8001.

    Idealista, egyetértek veled: óvatosaknak kell lennünk. És ez vonatkozzon az ítéletünkre is.

  28. B. Marci

    A helyzet az, hogy az ember kritikus lény. Látom pl. a zenész szakmában. Ha valaki nem beszél kellően nagy mennyiségű koncertről a lehető leglekezelőbb stílusban („gyenge”, „Ez nem tud zongorázni”, „Lapos”, stb.), akkor azt érzi, hogy igénytelennek fogják tartani. (A dolgot bonyolítja, hogy természetesen lehet olyan helyzet, ahol helyénvaló az ilyen kritika.)

    Mármost a megtért keresztények jelentős része nem veszi komolyan, hogy a kritizálás elemi, emberi igénye megmaradt benne, és hogy annak ellenére, hogy a Biblia szerzői, a próféták és apostolok NEM véleményeket fogalmaztak meg, hanem Isten üzenetét adták tovább, sőt az igehirdetőknek is elsősorban ez a feladata, szóval mindennek ellenére megmaradt az életünkben a kritizálásnak nemcsak a (bűnös?) hajlama, hanem a véleményalkotás FELADATA ÉS FELELŐSSÉGE is.

    Annál nincs szomorúbb, mint amikor a keresztény ember ezt a problémát úgy dolgozza fel, hogy ugyanolyan kritikusan véleményez, mint a világi emberek, csak nála van egy kulcsfogalom, ami a kritizálás alaphangját megadja, éspedig: a Sátán. Micsoda fegyver!
    Bocs, ha szélsőségesen fogalmazok, de az a gyanúm, hogy sokan a „szerintem” szót cserélik fel keresztényként a „Sátánra”, illetve Istenre és a Bibliára. Ezt az se menti, ha ösztönös kritizálásvágyuk kiélését bibliai keretek közé igyekeznek helyezni. Sajnos itt derül ki, mennyire vissza lehet élni a Bibliával, amikor valaki a Szentírás (=vagyis a KINYILATKOZTATÁS!!!) STÍLUSÁNAK átvételét tartja keresztényi vita- és beszédstílusnak!!

    Tovább rontja a helyzetet, amikor valóban egész egyszerűen egymástól, vagy az egyházi tekintélyektől veszik át a valamiről alkotott ítéletet, és az adott dolgot egyáltalán meg se vizsgálják. A hab a tortán pedig az, amikor, ha valaki próbálja a kissé vagy nagyon elferdített igazságot helyreigazítani, akkor azt a ferdített igazságot legutóbb hirdető tekintély elleni személyes támadásként értelmezik.

    Mindezzel nem Harry Potterrel kapcsolatban foglaltam állást, azt ugyanis nem igazán ismerem, csak egy olyan eljárást szándékoztam KRITIZÁLNI, amely SZERINTEM
    elég borzasztó, és ennek kapcsán nagyon kiderül annak a szükségessége is, hogy valódi, hiteles keresztény életpéldák legyenek előttünk, akik megtanítanak minket arra, hogy pl. mire szabad használni a Bibliát és mire nem.

  29. Szabados Ádám

    Marci, egyetértek, fontos, amit mondasz.

  30. alex:)

    Kedves Ádám
    Én meg kitartok az mellett hogy ez az ördög jól becsomagolt mérge,és célja a gyermekek elleni támadása,mesében van beöltöztetve!
    BMarcit hagyjuk…………ő teljesen vak,keveri a tisztát a tisztátalansággal,ezt már nálunk sorozatban előadja,már nem olvasom mert borzalmasan fárasztó a sok dogma amit ír,mindenkit imád-szenteket meg amit akarsz.Elég megtévesztő mert egy jól fogalmazó,de ének tanár,de ha valaki jártas a teológiába,és újjászületett,hamar lelepleződik a BMarci okkult! De én úgy látom emberek igazságát keresik és nem az Isten Abszolút Igazsága érvényesül,sajna!
    Márpedig engem csak Isten Igazságát követem,és nem emberekét!
    De haladjunk tovább,még Balavány Gyuri is azt mondta hogy teljesen okkult! Ezt te Ádám átlépted ezt a mondatot-ok!
    Amikor az ördög praktikát lenézzük,az szomorú! Mert addig az ördög hatékonyabban tud működni! Az újjászületésről,csak annyit,sokan azt hiszik hogy a lábuk a mennyek lépcsőjén van,sokan elvannak hitetve! De nemhogy nincs bent de a kárhozatban vannak! De még mindig haladjunk tovább:az ördög ki sosem alszik (azért karikásak a szemei) tudományos köntösben tálalja a mérgeit-ebből csak egy szert írok le,de ennél több van,kábá 100oldalas füzetecske betelne vele-homeopátia szer! Ha ezt megemlíted bizonyos körökben sőt kersztyének is neked mennek,hogy ne lássunk mindenben ördögöt! Még ha ateistákkal kellene elhitetni,hogy hékás,de ez is az ördögmérge! De nem mert maguk a keresztyének,sem tudják! Hiszen lásd,sok vallásoskodó,farizeus van,azaz még rosszabbak mint az ateisták!Majd ezek fogják üldözni az újjászületett keresztyéneket,akik kitartanak Krisztus igazságában! Rájuk fogják mondani hogy rosszak,szeretetlenek! Mert a vallásosokodó keresztyének szeretetet hirdetve,de elhagyják Krisztus Abszolút Igazságát,s ráhajolnak a mendemondákra,azaz az ő dogmájukra,az Igét kifacsarják és teljesen meghamisítják! Ezek egymásnak hajbókolnak,egymásnak adnak igazat,egy csoportban verődnek /ők lesznek többen! Mert Krisztus Egyháza minden nyelvből,minden nemzetből kis létszámú/
    Széles úton van a többség! Krisztus a maga idejében „botrány” volt a farizeusoknál! Mert a farizeusok sokkal jobban szeretik a maguk dicsőségét,holott egyedül Istené a dicsőség!
    De visszatérve a Hp-re okkult! Nem kicsit,nagyon! És még te nem látod ennek a következményeit,de szívesen megfognám a kezedet,és elvinnélek bizonyos helyekre és a saját szemeddel és a saját füleddel láss,és halj,mit okozott a gyermekek lelkében! Sok ember ragaszkodik az írásához,amit ő kreált,mert hajszolja a maga dicsőségvágyását! Mit is mond,a Szentírás? Mivel kísértette meg a Sátán az Úr Jézust? Dicsőség—– hát nem pimasz ez a Sátán? Ezt teszi az emberekkel is,és amint látom elég sikeres benne! /-amúgy az itt felsorolt nevek mindegyik Hp-re mondják okkult,de ők valóságosan újjászülettek,nem bemondásra! /
    -maradok szeretettel.alex
    Ja és ha nem mondtam még,a Hp-nagyon,nagyon okkult! Ha ezért kikapok akkor is kitartok! Mert AZ!

  31. Szabados Ádám

    Kedves alex:)! Becsülöm az Isten ügyéért való buzgóságodat, és hogy az igazság kérdésében semilyen megalkuvást nem ismersz.

    Éppen ezért szerintem az sem fog hidegen hagyni téged, hogy a Biblia szerint a rágalmazók nem mennek be Isten országába (1Kor 6,10). Az előbbi hozzászólásodban már nem csak Rowlingot rágalmaztad, de megrágalmaztad B. Marcit is, és azt állítottad róluk, hogy okkult emberek, vagyis az Ördöggel vannak kapcsolatban és az Ördög szól általuk. Ezek a vádak nagyon súlyosak. Nem félsz attól, hogy a vádaskodásod azt igazolja, hogy esetleg te nem születtél még újjá? Én azt gondolom rólad, hogy Isten gyermeke vagy, de kerüld a rágalmazás bűnét, mint a tüzet, hogy mások előtt is az új életed látsszon, ne a régi.

    A HP kérdésében nem értünk egyet, én elfogadom, hogy te másképp gondolkozol erről a könyvről. Ezzel a részemről lezártam veled ezt a vitát. Továbbá arra kérlek, hogy ha szeretnél még itt kommentezni, akkor tartózkodj a jövőben mások rágalmazásától. Bízd Istenre az ítéletet! Szeretettel: Ádám

  32. alex:)

    Kedves Ádám

    Gyere be a topikunkban és olvasd el a B. Marci írását Sípos Ete Álmos élő hitű teológusról! Mikkel vádolja! Nem kért ezért bocsánatot!
    De tőled igen Ádám bocsánatot kérek! Ki is akartam törölni,amit írtam a Bmarciról,de addigra elment.
    Nem érdemli meg Sípos Ete álmos bácsi ezeket a rágalmakat! De gyere,és olvasd el! /a másik oldalt is meg kéne nézni,nemcsak az egyik oldalt!
    -maradok szeretettel:alex

  33. B. Marci

    Ez úgy volt, hogy ti idéztétek Álmos bácsit katolikus és karizmatikus kérdésben. Én és többen mások egy szót sem szóltunk Álmos bácsi ellen, aki egyébként múlt vasárnap prédikált a gyülekezetünkben, és csodálatos volt, amúgy, szóval csak azt mondtuk, hogy az ő állításai tévesek, és pl. a katolikus tanítás kiforgatásai. Hozzáteszem, hogy ilyen kiforgatásokat nagyon sok nagyszerű hívő lelkésztől hallottam már.

    (pl. a pap „vért iszik a kehelyből”. Arisztotelészi logika: a bor Krsiztus vérévé válik, a pap megissza, ergo vért iszik. Igen, de Krisztus ember, mi imádjuk – akkor mi „egy embert” imádunk? Az ilyen logika nem műx a hit terén, és csak rágalmazásra jó.)

    Amikor erre te azt állítottad, hogy én Álmos bácsit támadom, hoztam egy példát, ami közvetlenül őrá vonatkoztatva (egyetlen szó miatt) bántó lehetett:

    A: B, te egy nagy szemét vagy! Láttalak, múltkor amint ezt és ezt csináltad!
    B: Rosszul láttad, az igazság ez és ez.
    C: B, te csak azért támadod A-t, mert hívő!

    Szerintem a „szemét vagy” mondat valóban nem illik Álmos bácsi szájába, bár az ő katolikusokról szóló állításai nem tudom, mennyivel szebbek. Ez egy szimbolikus történet volt, amiben A nem azonos Álmos bácsival, csak a védekezés és a személyes támadás általad történt abszurd összekeverését volt hivatott leleplezni. Ha figyeltél egyáltalán. De mivel én „a pápa vagyok álruhában”, sőt újabban az ördög, nyilván nem érdemes rám figyelni.

    Leszögezem, hogy jelenleg nemcsak nem imádom a szenteket, de még csak a közbenjárásukat sem kértem soha egyszer sem. De nem ez a lényeg.

    Igazából itt nem rólam van szó, hanem arról, hogy Alex állításai alapján gyanús, hogy szerinte pl. Assisi Ferenc és az összes többi katolikus „szent” mind okkult figurák, de javíts ki, ha nem így gondolod. Szóval asszem jó társaságba kerültem, csak veled mi lesz, kedves Alex? A másik, ami miatt az utóbbi időben (elismerem) kissé „rád szálltam”, és a mindennapin is a hozzászólásaidhoz kritikát fűzök, az az, hogy az egész stílusod súlyosan kompromittálja az evangéliumi mozgalmat. Magam kezdem szégyellni amiatt, hogy ha valaki felmegy a Mindennapira, igen téves benyomása alakulhat ki a protestáns-katolikus vitákban az egyes oldalak vitakultúrájáról.
    Üdv, sajnálom, de valahogy itt volt az ideje egy kis őszinteségnek, bár lehet hogy a mindennapin stílszerűbb lett volna, mint itt, de hát ha itt nyilvánítottál okkultnak, itt válaszoltam.
    Legjobbakat,
    Marci

  34. alex:)

    Nem akarok itt offolást!

    De már itt hamis az állításod énfelém! Katolikusba,be sem megyek több okból kifolyólag,csak a Csigának küldők az Úrtól szép üzeneteket!
    Amúgy vissza lehet olvasni,szerintem!

    A testvéreim tettek be hanganyagot a Sípos Ete Álmos bácsitól—ennyi volt,amit te a topikban is elferdítettél,és itt folytatod tovább!
    Azaz,a hanganyagot támadtátok be! Amiről,se nem én,és se nem a többi testvéreim nem tehetnek,mert mindenkinek jóga van (még nem teljesen katolikus,bár nemsokára az lesz)hogy betegyenek prótenstáns hanganyagot! És ott szépen megkértelek,hadd abba az Álmos bácsit. Mondom szépen! Te meg,még jobban rámásztál……-vissza lehet olvasni— de én itt lezártam,most is azt mondom bocsánat! Én hibáztam,beismerem,mert itt nem jó hangvételt ütöttem meg,semmi mentségem sincs Egyedül az Úr Jézusra hoztam szégyen és ezt nagyon szégyellem és fáj!

  35. B. Marci

    Hát… én is elismerem, hogy a legutóbbi hozzászólásom nem biztos, hogy túl építő volt, végül is a máshol lezajlott vita részletei nem biztos hogy ide valók…
    És azt is hozzáteszem, hogy talán össze is kevertem nem egészen összetartozó dolgokat… hiszen az egyes felekezetek részéről egymás tanítását „ördögtől valónak” tartani, hát ez kétségkívül évszázados hagyomány, sőt a másik felekezet tanításainak kissé-máshogy-idézésében is jeleskedett reformátor és ellenreformátor egyaránt – én ugyan ezt nem tartom jónak, de amikor erről beszélek mondjuk az eukarisztia-tan kapcsán, akkor nemcsak alexszel, nemcsak Sipos Ete Álmossal, hanem pl. Kálvinnal szemben is állást foglalok. Amiről kettővel ezelőtt írtam, vagyis a véleményformálás „biblikus” vagdalkozással való helyettesítése, az egy másik dolog.
    Úgyhogy alex, én is bocsánatot kérek, nem azért, amiről te írtál, mert ott meggyőződésem szerint senkit sem bántottam, hanem azért, mert én is összekevertem a személyes kritikát az egyházi hagyományaidat illetővel.

    (más kérdés, hogy sokan, úgy tűnik, teljesen tagadják, hogy közük lenne bármiféle „egyházi hagyományhoz”, és csak közvetlenül a Bibliára hajlandóak hivatkozni – ez SZERINTEM megint nehezíti a beszélgetést, mert nem lehet úgy vitába szállni, hogy az azonnal és automatikusan ne a Bibliával való vitatkozásként legyen értékelve. Persze mindenki valamilyen egyházi hagyomány mentén értelmezi a Bibliát, ezt jobb tudatosítani. Jó dolognak tartom, hogy egyre inkább kisegyházi körökben is él ez a felismerés, pl. mindenkinek melegen ajánlom a (ha jól tudom, Golgotás) Szalai András Más lélek, más Jézus, más evangélium s. könyve új kiadásának függelékét a Szentírás és a hagyomány viszonyáról.)

  36. tuzmelon

    Bár a témában (a többi HP-vel foglalkozó cikket is ideértve) már kb 1 éve nem volt aktivitás, én mégis megfogalmazom a véleményem. 🙂
    Számomra egyértelmű, hogy a Potter-könyvek nem okkult művek.

    Az érvekkel pedig az a probléma, hogy csak azok számára elgondolkodtatóak, akik olvasták az összes kötetet. Aki pedig ezt megtette, nagy valószínűséggel nem tartja okkult műnek.
    De mégis megkérdezem: Mi is a 7 kötet legfontosabb üzenete? Az egész cselekmény legfontosabb üzenete? (Természetesen ez nem tudományos tény, hanem szubjektív vélemény, tehát én találtam ki. Mégis úgy gondolom, hogy vitán felül áll.) Nos, ha nem tudják, szívesen elárulom. A Potter-könyvek legfontosabb üzenete a SZERETET. Harry Potter azért tud győzedelmeskedni a gonosz felett (és ez alatt nem csak konkrétan Voldemort legyőzését értem), mert a szívében szeretet lakozik. (Voldemortot még csak nem is konkrét varázslattal győzi le, hiszen Voldemort vesztét és az ő megmenekülését az okozza, hogy a pálca nem szórhat rá gyilkos átkot, hiszen az ő tulajdonában van. A pálca pedig ha úgy vesszük mechanikus úton kerül a tulajdonába, hiszen nem varázslattal, hanem fizikai erővel veszi el előző tulajdonosától. Ahogy azt is említésre méltónak tekinteném, hogy Harry megpróbálja jó útra téríteni Voldemortot, és bár én nem hiszem, de a szöveg azt sugallja, hogy ebben az esetben kész lenne megbocsátani neki.)

    Ezen kívül igen, tud varázsolni. Egy varázsló, aki varázspálcát lobogtat, és mágiát tanul.
    A Hamupipőkében a jótündér egy tökből hintót varázsol, a semmiből szépruhát, kutyából pedig pacit. Közben varázspálcát lobogtat, Hamupipőke pedig nincs is igazán meglepve.
    Szerintem ha egy gyermek/felnőtt valóságnak hiszi a fikciót, akkor ott nem a fikcióval van a probléma. Természetesen a gyerekek nem tehetnek róla, hogy a felnőttek (szülők, tanárok, óvónők, rokonok) nem tanították meg nekik, hogy hol kell kezelni egy mesét. De egy ilyen helyzetben alapvetően nem a Harry Potternél fog elkezdődni a probléma (hacsaknem a pár éves gyereknek ezt olvassák/vetítik), hanem sokkal hamarabb.

    És akkor a személyes élmények, tapasztalatok:
    Az első három kötetet 9 évesen olvastam. A második kötettől komoly félelmeim voltak, egyenesen rettegtem a falból szóló hangtól, és rendszeresen rosszat álmodtam tőle. Bár a dementorok később a kedvenc varázslényeim lettek, akkor mégis őrülten féltem tőlük. Mégis megértettem a kötetek számomra érthető üzenetét: bátorság, hősiesség, szeretet, jóság. Az, hogy egy üzenet milyen burkot (cselekményt) kap, szerintem semmilyen mértékben nem befolyásolja magát az üzenetet, maximum a könyv élvezetét. Számomra Rowling üzenete jó burkot kapott, mert elolvastam, élveztem, megértettem, és vágytam a következőre.
    Másfél éve két barátnőm unszolására elmentem egy „felnőtthittanra”. Összesen mi hárman voltunk, és minden héten több órákat beszélgettünk az atya által hozott témáról. Az egyik alkalommal megkérdezte, hogy olvastuk-e a Harry Pottereket, szeretjük-e őket. Mindhárman olvastuk, szeretjük. Akkor azt hittük azért kérdezi, mert nem akar fölöslegesen megbántani minket a kritikájával. De következő héten a Harry Potterből kiindulva beszélgettünk a jóról, a rosszról, szeretetről, gonoszságról, életről és halálról. Zoltán atya bevallása szerint azért olvasta el a könyveket, mert nem akart megalapozatlan kritikát mondani róla. Kellemesen csalódott, és bár nem tetszettek neki az eszközök, amivel az írónő élt, elolvasta, és elismerte a mű üzenetét.

    Természetesen megértem azt, aki keresztényietlen műnek tartja a Harry Pottert, és emiatt nem olvassa el, és a gyerekeinek sem adja oda. Ez szíve joga, biztos lesz olyan mű, amit én sem adok majd oda a gyerekeimnek saját megfontolásból. De ahogy eszembe nem jutna kritikával illetni egy olyan könyvet, amit nem olvastam, nem tudom megérteni, hogy más miért kezel tényként olyan dolgokat, amikről a leghalványabb fogalma sem lehet. Szívesen olvasnék olyan cikket/tanulmányt/bármit, ami a Harry Potter okkultságáról szól, és olyan ember írta, aki az első kötet első betűjétől a 7. kötet utolsó betűjéig elolvasta a művet. Ilyennel még nem találkoztam, ha valakinek van tudomása ilyesmiről, akkor linket szívesen fogadok.

    Nagyon köszönöm annak, aki esetleg végigrágta magát hosszú soraimon. Megtisztel vele.

    Üdv: Tűzmelon

    Ui.: A honlapra nem mély vallásosságom miatt kerültem, hanem abból az okból kifolyólag, hogy a Potter-könyvekből írom a szakdolgozatom. De amúgy katolikus vagyok.

  37. Tocy777

    Szia Tűzmelon!

    Teljesen egyetértek veled! Az egésznek a legfontosabb üzenete a szeretet. Évek óta elkerültem a könyveket, mert hogy okkult, meg jaj, meg így meg úgy. De egy fél éve a kezembe került, olvastam/láttam. Nem értem miért volt ekkora cécó belőle. De egy ige motoszkál a fejemben:

    „Mindent vizsgáljatok meg és ami jó, azt tartsátok meg!”
    – 1. Thesszalonika 5:21

    Ítéletet mondtam anno egy olyan mű felett amiről fogalmam se volt, hogy mi az. De ugyan akkor nem akarom lenézni azt aki nem fogadja el a művet. Szíve joga, meg ahogy azt az ige is mondja:

    „Azért egymást többé ne ítélgessük, hanem inkább azon legyetek, hogy testvéreteknek ne okozzatok megütközést vagy megbotránkozást. (…) Ne rontsd le az ételért az Isten munkáját. Minden tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, aki úgy eszik, hogy megbotránkoztat.”
    – Római levél 14:13,20

    U.I.: Esetleg olvasható az a szakdolgozat valahol? Nagyon felkeltetted az érdeklődésemet 🙂
    (fészbúkon megtalálsz ha beírod a keresőjébe a pocak0414 nevet)

    További szép napot!
    És köszönöm a cikket! 🙂

    Tocy

  38. Kaunn

    Engem taszít az írásod. A kereszténységben az igazság teljesen fel van higítva, legközelebb a melegekről fogsz talán írni, hogy azok is elfogadhatóak Isten előtt, mint ez a boszorkányos könyv?

  39. Szabados Ádám

    Kedves Kaunn! Nem kell, hogy egyetérts velem, de remélem olvastad a könyveket és úgy mondasz róluk véleményt. Ami a homoszexualitást illeti: Krisztus természetesen a „meleg” embereket is magához fogadja, ha kegyelmet és megújulást keresnek nála. Én többek között ezt, ezt, ezt, ezt, ezt, ezt és ezt írtam a témáról, egy a véleményem miatt engem homofóbnak minősítő cikkre pedig ezt reagáltam.

  40. Kaunn

    Idézet: „Most pedig már beszélhetek személyes tapasztalatomról. A Fleetwood-nyilatkozat és a Ratzinger-levelek erős érdeklődést váltottak ki a Halld Izrael (akkor még Hagiosz) levelezőlistán, s ezzel kezdődött saját beavatásom a Potter-mítoszba. Korábban nem igen foglalkoztatott, de most hátránynak kezdtem érezni, hogy nem olvastam a könyveket. Úgy döntöttem tehát, elolvasom a Potter-meséket, hogy ne csak másoktól nyert információk alapján tudjak állást foglalni. Öt kötetet kaptam meg magyarul, a hatodikat angolul. Kb. három hétig tartott az olvasás. Kezdetben érdekelt a mese, később már inkább fárasztónak találtam. A harmadik hét elejére emésztési zavarok és álmatlanság kezdtek gyötörni. Mikor már az egymást követő harmadik éjszakán nem voltam képes elaludni (ami nálam hallatlanul ritka eset), ráadásul már nem találtam a fiókomban altatót, egyszercsak eszembe jutott, hogy az alvászavar összefüggésben lehet a könyv tartalmával, amit olvasok. Letettem hát, és elmondva egy imát a könyvből áradó démoni hatás elűzésére, Jókait kezdtem olvasni. Tíz perc múlva aludtam. Bizony, barátaim. Ezekben a könyvekben rontás lakik. Vitézül végigolvastam azért valamennyit, most már kellő imádságos oltalommal fölszerelve. De még mindig küzdök a Potter-meseregények nyugtalanító, diszharmóniás utóhatásaival. Lapjaikon Dementorok laknak, akik elszívják az életörömöt….” (Forrás: http://www.hagiosz.net/?q=magusmesek)

    Van itt még sokkal több kritika is, de hely hiányában nem idézem őket. Ami meg a „melegeket” illeti, természetesen Krisztus is magához fogadja azokat, akik valamikor melegek voltak, de megváltoztak.

  41. Spectator

    Kedves Kaunn!
    Szeretnélek megkérni,hogy ha lehetséges linkeld be a
    kritikákat!Úgy látom,hogy sok keresztyénnek nevezett
    ember fejében elég nagy a zűrzavar.Naív keresztyének pl.
    az egekbe emelték Young „Viskó”c.álkeresztyén könyvét
    amely egy teljesen hamis istenképet közvetít.A Potter
    és a Young szerű könyvek hitrontó hatása mérhetetlen.
    Erre pedig nem mentség a naivitás(ld.2Sám.15,11).
    A Potter könyvek és filmek romboló hatása majd az
    elkövetkező években lesz nyilvánvaló.Rowling kinyitott
    egy ajtót amit nem lett volna szabad kinyitni.Ezek a
    könyvek mérgezték sok nagyon fiatal ember lelkét akik
    szinte csüngtek ezeken a könyveken.Nem véltelen az,
    hogy a Biblia határpozottan tiltja a szellemvilágba
    való behatolást mert az nagyon veszélyes dolog.
    Csak úgy zárójelben jegyzem meg,hogy én személyesen
    Lewis Narnia krónikáit sem tartom keresztyén könyvnek.
    Mág akkor is ha sokan erőltetik,hogy az oroszlán tkp.
    Jázus kiábrázolása.Szerintem nem.Egyébként Lewis jó
    barátja volt Tolkiennek aki az erősen okkult,de nagyon
    népszerű(főleg a filmek miatt)”Gyűrűk ura”szerzőjének.
    Madarat tollárol,embert barátjáról…Hiába sütsz
    omlettet tíz tojásból amelyben 9 tojás jó,de 1 romlott.
    Emiatt az egy romlott tojás miatt ki kell dobni az egész
    omlettet.Elképedve látom,hogy sok mai keresztyén milyen
    lelkesen fogad be igencsak megkérdőjelezhető dolgokat.
    Ismételem:erre a naivitás és tudatlanság nem mentség.

  42. Szabados Ádám

    Kaunn, én imádkozva olvastam el a hét kötetet és egészen más tapasztalataim voltak. Feleségem és hívő barátaim tapasztalatai az enyémhez hasonlóak voltak. Most akkor ebből mi következik?

  43. Kaunn

    2korinthus 4:4
    Te és hívő barátaid Tamás után mentek a mi Istenünk személyazonosságát illetően, de a többi apostol Jézus tanítását fogadták el, ugyanez következik ebből is! (Jn 20:17, 20, 25)

    Mert másként láttok, abból nem következik a helyes látásmód.

  44. Villam

    Én egy részét hitetlenként,másik részét hívőként olvastam.Mindig tudtam aludni,már ha álmos voltam vagy nem volt valami bajom.Mi következik ebből? XD

  45. Spectator

    Mi következik ebből?:semmi,csak cinizmus…

  46. dzsaszper

    Kedves Kaunn,

    elolvastam a haigosz.net-en olvasható kritikát.
    A problémám vele, hogy a kívülálló számára teljesen rendszertelen a kritika, a lényeges témában részben kipécéz egy lehetséges álláspontot és csak azzal vitázik (máshova nem tudom tenni a racionalizmus kapcsán tett vargabetűt) ami nagyban gyengíti a kritika súlyát — Ádám posztjához emiatt nem is látom, hogy ez a kritika érdemben kapcsolódnai. Ezt követően beéri példálózással egy ismerőssel és ezzel lezártnak tekinti a kérdést.
    Ez nekem azt sejteti, hogy a szerző eleve feltételezi hogy akik olvassák, azok nagy tekintélyt tulajdonítanak neki, a többiekkel való vita meg mintha nem különösebben nem érdekelné, és az fel sem merül hogy az ő kritikája kritikát kaphat…

    Ami pedig a homoszexuálisokra tett megjegyzésedet illeti, gondolj bele, végső soron a cselekedetek általi üdvözülést jelentené ebben az esetben. Mi sem magunkat váltottuk meg a hiábavaló életmódunkból, hogy aztán Krisztussal találkozhassunk, hanem Krisztus váltott meg minket, hogy egy új életre hívjon el minket és kivezessen a hiábavalóságokból!
    Van-e nekünk egy szemernyi érdemünk is abban, hogy Krisztus magához hívott bennünket? Ha nincs, akkor miért követelnénk bármit is bárkitől, hogy először tegyen, hogy Krisztussal találkozzon? Ezzel valójában falat építünk közé és Krisztus közé, pedig épp arra van szüksége hogy Krisztus megszólítsa, befogadja, és megváltsa és megszabadítsa a hiábavalóságaiból — amivel mi is pont ugyanígy voltunk, csak talán éppen más hiábavalóságokat hajkurásztunk.

  47. Kaczagány

    Kedves Ádám!
    Érdekes megközelítés és jó írás mindenképp. Hanem az utolsó bekezdést átgondolnám.
    🙂

  48. Kaczagány

    Kedves Ádám!
    Érdekes meglátás és jó írás mindenképp. Hanem az utolsó bekezdést átgondolnám.
    🙂
    Üdv
    Ildikó

  49. Szabados Ádám

    Igen, ezt láttam.

  50. Papp Márton

    Kedves Ádám!

    A Harry Potter sorozatól teljesen függetlenül szeretném kérdezni, hogy a (fantasy) szerepjátékok okkult vonatkozásáról mit gondolsz? Illetve korábban András föltette a kérdést, hogy mi alapján kell okkultnak tekinteni egy könyvet, azt válaszoltad, hogy abban az esetben, ha okult praktikákra bátorít. Ki tudod fejteni, hogy (a sorozattól szintén függetlenül) ez a bátorítás hogyan valósulhat meg?
    Köszönöm!

    Marci

  51. Szabados Ádám

    Marci,

    nem igazán ismerem a szerepjátékokat, úgyhogy erről nem tudok véleményt alkotni. Az okkultizmusra való bátorítás alatt csak azt értettem, hogy az a célja egy írásnak, hogy mi is okkult praktikákkal foglalkozzunk. A HP esetében szerintem nyilvánvaló, hogy nem ez a cél.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK