Új könyv az Intelligent Design mellett – 3 Nobel-díjas tudós ajánlásával

2019 máj. 13. | Divinity, Tudomány | 4 hozzászólás

Még mindig nem ritka, hogy harcosabb darwinisták az Intelligent Design tudományos paradigmáját, amely mögött szakmájukban elismert, kiváló tudósok állnak, „áltudománynak”, „frakkba öltözött kreacionizmusnak”, „vallási propagandának” nevezik. Ez nyilvánvaló nyelvi játszma (l. Shala Barczeswa: Conceptualizing Evolution Education: A Corpus-Based Analysis of US Press Discourse. Cambridge Scholars Publishing, 2017), a módszertani naturalizmust az eredettudományokban is dogmaként kezelők közül azonban sokan nyúlnak ehhez a retorikai eszközhöz, ha az ID érveivel nem akarnak foglalkozni. Hogy miért céltévesztett ez a taktika, arra jó példa Marcos Eberlin most megjelent könyve: Foresight: How the Chemistry of Life Reveals Planning and Purpose (Discovery Institute, 2019).

Dr. Marcos N. Eberlin ismert brazil kémikus, a Brazil Tudományos Akadémia tagja, több rangos díjjal kitüntetett egyetemi professzor. Az egyik legtöbbet publikáló brazil kémikus, közel 1000 tudományos publikáció kapcsolódik a nevéhez. Ebben a könyvében számos példával támasztja alá azt a megfigyelést, hogy a természetben lépten-nyomon mérnöki megoldásokkal találkozunk, amelyek véletlen evolúciós folyamatok eredményeként nem jöhettek létre, hiszen ahhoz, hogy létezzenek, előrelátó tervezésre volt szükség, az evolúció viszont elvileg vak. Eberlin nem vallásos, hanem empirikus alapon érvel a tervezettség mellett. Éppen ezért nem is teológusok vagy lelkészek ajánlják a könyvét, hanem elismert brazil és nemzetközi természettudósok. Ezek között a könyvét ajánló tudósok között pedig nem egy, nem is kettő, hanem három (!) Nobel-díjas is van.

Sir John B. Gurdon, PhD (fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj, 2012): „Örömmel ajánlom ezt a könyvet azoknak, akiket érdekel az élet kémiája. A szerző elismert tudós a kémia területén, és a biológiát jelenleg övező érdeklődést a kémia kontextusában mutatja be.”

Brian David Josephson (fizikai Nobel-díj, 1973): „Érdekes tanulmány arról, hogy az előrelátás milyen szerepet játszott a biológiában.”

Gerhard Ertl, PhD (kémiai Nobel-díj, 2007): „Bár a tudás hatalmas növekedését láttuk az elmúlt évszázadokban, még mindig vannak a természetnek olyan fontos aspektusai, amelyekben a tudományos megértésünk határokba ütközik. Eberlin az élettől az asztrofizikáig számos ilyen jelenséget mutat be tömör stílusban. Amikor a múltban ilyen határhoz érkeztünk, a hit kapott szerepet. Eberlin ezt az elvet ’előrelátásnak’ nevezi. Függetlenül attól, hogy valaki egyetért-e Eberlin megközelítésével, az egyértelműen kiderül, hogy a természet még mindig tele van titkokkal, amelyek a racionális értésen túl vannak, és alázatra kényszerítenek bennünket.”

Ezek az ajánlások egy Discovery Institute által kiadott könyv borítóján vannak, amely könyv az Intelligent Design paradigma mellett érvel. Az ajánlások azt természetesen nem döntik el, hogy Eberlinnek igaza van-e, de azt alátámasztják, hogy az univerzum és az élet tervezettsége nemcsak teológiai vagy filozófiai kérdés, hanem tudományos eszközökkel vívott tudományos vita is, amelynek elismert képviselői és támogatói vannak a tudományos életben. A tervezettség hipotézise nemcsak előfeltevésekről és hitekről szól, hanem megfigyelésekről is. Aki ezt tagadja, az homokba dugja a fejét. Ami meg az érveket illeti, úgy látom, az ID ezen a téren egyáltalán nem áll rosszul.

4 hozzászólás

  1. Plusz-Minusz V

    Kedves Ádám!
    Nagyon fellelkesítet az Inteligent Desing-ges írások a honlapodon, és arról szeretnélek kérdezni, hogy magyar nyelven jelent-e már meg ilyen témában kötet, mert szeretnék utánaolvasni.

  2. Szabados Ádám

    Örülök, hogy fellelkesít.:) Engem is. A magyar nyelvű irodalmat nem követtem, de azt tudom, hogy Michael Behe Darwin’s Black Box c. könyve megjelent magyarul (Darwin fekete doboza). Azóta viszont az ID tudományos modellje sokkal előrehaladottabb és szerteágazóbb, ezt nem hiszem, hogy lekövette a magyar könyvkiadás. Ha értesz angolul, érdemes megnézni ezt a viszonylag friss beszélgetést: Mathematical Challenges to Darwin’s Theory of Evolution.

  3. Plusz-Minusz V

    Köszönöm!

    Talán angolul is nekitámadok, de tudományos témákban nem tudom mennyire tudok hozzászagolni a nyelvtudásommal.

  4. Maradi IDista :)

    Van magyar nyelven is összefoglaló-áttekintő-bevezető jellegű irodalom hozzá, amik a teljesség igénye nélkül nagyjából a következő olvasmányok:

    – Jonathan Wells: Darwinizmus és intelligens tervezettség
    https://moly.hu/konyvek/jonathan-wells-darwinizmus-es-intelligens-tervezettseg

    – William Dembski: Intelligens tervezettség – Híd a tudomány és a teológia között
    https://moly.hu/konyvek/william-a-dembski-intelligens-tervezettseg

    – Tasi István: Mi van, ha nincs evolúció?
    https://moly.hu/konyvek/tasi-istvan-mi-van-ha-nincs-evolucio

    – Wolfgang Kuhn: A darwinizmus buktatói
    https://moly.hu/konyvek/wolfgang-kuhn-a-darwinizmus-buktatoi

    Illetve két gyűjteményes kötet több szerző tollából:

    – Az intelligens válasz
    https://moly.hu/konyvek/tasi-istvan-szerk-az-intelligens-valasz
    – A tudomény felfedezi Istent
    https://moly.hu/konyvek/tasi-istvan-szerk-a-tudomany-felfedezi-istent

    Továbbiak:
    http://ertem.hu/olvasnivalok/

    Ahogy látható, ezek sajnos mind elég régiek, valóban nemigen tartják a lépést az újabb eredményekkel, de bevezetőnek megfelelőek. És talán már az is csoda, hogy egyáltalán vannak.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK